NA CESTÁCH Našli sme poľský raj

2008-04-23 16:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Tučná žienka za pultom kričí: „Kúúúpte pani! Orjiginal koža. Krásna pani!“ Prekrikuje ju chrchľavý hlas: „Päťsto? Ta to ti nedám! Si šalený?“ Zozadu sa valí tlupa postarších žien. ranu do iného chrbta... STOP!



Jedna za sebou ťahá káričku s vianočným stromčekom, ďalšia vláči dve obrovské cestovné tašky (tie by ma určite zabili), iná zas mixuje s lustrom hore-dole. Šup jednu ranu do môjho chrbta! Šup druhú ranu do iného chrbta... STOP!

Prenesme sa do krajšieho Poľska: pobrežie, dievčatá v bikinách, námorníci, kolotoče, slniečko, zmrzlina, miešané drinky... Vravíte si blbosť? Tak to ste na omyle! Stačí len, ak prejdete krížom cez celé Poľsko a ste v raji! Smola je len, že kráľovstvo nebeské má svoje kľukaté cesty...

Sme dva páriky a pes. Prekračujeme slovenské hranice. Máme jediný cieľ: užiť si poľské more, slnko, kolotoče a bikiny. Pokiaľ sme doteraz nadávali na naše železnice, tak sme donadávali! Len čo sme sa ocitli na cudzom území, natrafili sme na „najrýchlejší“ vlak.

Verte, že domáce červené hrkálky sú de luxe. Miestni nás síce upozorňovali, aby sme išli radšej autobusom, pretože po koľajniciach to trvá o dva a pol hodiny dlhšie, ale uverili by ste takej hlúposti? Nie? Tak nabudúce verte! Alebo radšej... vyskúšajte si aj vy pocestovať v päťvagónovom vláčiku, v ktorom je niekedy šesť ľudí, niekedy až sedem. Zabudnite na označovanie staníc, veď tu neexistuje ani sprievodca. Vychutnávajte si nádhernú cestu vlakom, 30 km/h. Zážitok na celý život.

Parádny začiatok cesty: kozy, ovečky, sluníčko... Tak dorazíme až do BB, kde nás už čaká vláčik, z ktorého trčia ruky, nohy... vo vagónoch behajú nahé deti, v kupé má panička v podprsenke rozložený kanister a varí rodinke večeru. A to chceme ním cestovať celú noc, a čo je najdôležitejšie, vyspať sa!

Neváhame a kupujeme si lístky do 1. triedy, takže si užívame komfort. Až na malý incident, keď nás zobudila akási príšerná ruka tlačiaca sa do nášho kupé, spoza ktorej sa ozývali špatné zvuky. Pomocou najvyšších kapacít našich hlasiviek ju všetci vyhadzujeme von. Teda, aby som bola presná, všetci okrem jedného – ten pokojne spí. Parchant!

I napriek tomu, že vlak bol mizerne napráskaný, my sme vyspinkaní do ružova. Vychádzame z kupé. Ľudia sediaci na chodbe na nás zazerajú ako Židia na fašistov. Ešteže už vystupujeme. Sme totiž v Gdyni – meste zábavy, krásnych pláží a fešných námorníkov.

Ak si však myslíte, že toto je jediný raj Poľska, mýlite sa. Pozrite sa na mapu. Vidíte ten podivný výčnelok z pevniny? Áno, ten tenučký! To je Hel. Aj tam sme sa dostali vlakom, avšak ten je teraz nepodstatný. Dôležitý je výhľad. Z jednej strany sa dívame na pokojné more, z druhej zas na rozbúrené vlny. Fíha! Máme teda na výber. Buď sa pôjdeme surfovať alebo si vyvaľovať prdelku na nafukovačke.

Na Hel je však aj čosi neúžasné: je tu viac ľudí ako v Tescu pred Vianocami. Pláže sú megalomansky preplnené. Každý človiečik má so sebou pestrofarebnú hovadinu, aby naňho nefúkal vietor. Cestou na pláž si ju bez problémov môžeme kúpiť. Niektorí plavci nosia helmu. Asi aby sa im nič nestalo, ak ich náhodou prejde loďka, kajak alebo zaglowka. Kašleme na pláž. Ideme na cíp ostrova. Stretáva sa tu prúd zátoky a mora. Robia veľké žblnky žblnk. Máme gýčovú romantiku.

Psík sa nám od radosti váľa v skapatej rybe. Čo viac môžeme chcieť? Našli sme poľský raj.

 

Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: majka,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa