NA CESTÁCH Ostrov, ktorý ma dostal

2008-05-22 14:30:00 |   |    | 

GRÉCKO - Moje meno je Stanka / Stendy a som cestovateľka od mala.



Pracovala som ako delegátka 4roky a pochodila som toho veru dosť, ale keďže mám spomenúť ten naj zážitok, čo ma chytil za srdce, tak z mojich potuliek svetom spomeniem asi grécky ostrov Kréta. Na tomto ostrove som trávila minulý rok celých 5 mesiacov a môžem vám povedať, že to je parádička. Miesta, ktoré nájdete na tomto ostrove zaliatom olivami, oleandrami, pomarančovníkmi a veternými mlynmi, nájdete v takom množstve veru málo kde na svete. Krétu treba zažiť, ovoňať, ochutnať a navštíviť.

Kréta – jej morská voda je kryštálovo modrá a pláže, ktoré objavíte práve tam sú zaliate slnkom počas celých 300 dní v roku. Medzi kamienkami, veľkými skalami, alebo len tak zašitý v piesku, si môžete vyhrievať svoje postavičky hoci kde, kde sa Vám páči.

Fakultatívne výlety sú rôznorodé a každý si môže vybrať podľa vlastného gusta, či už je to vyvaľovanie sa na pláži, alebo turistika za prastarou mínojskou civilizáciu a kultúrou. Odporúčam navštíviť očarujúci výlet na pláže Ellafonisi a Preveli, ktoré sú výletmi lodnými, s krásnymi plážami, tyrkysovou vodou a ružovým pieskom, ktorý sa tam vyplavuje a vytvára z koralov. Odporúčam so sebou vziať nejakú nádobku na mušle, pretože tam ich nájdete na každom mieste nespočetne veľa.

Ďalej Palmovú pláž Vai, kde sa natáčala reklama na čokoládku Bounty, pláž je umiestnená na východnej strane ostrova. Krásnou plážou na kúpanie so skalnatými útesmi a vyhliadkou si môžete pozrieť na Juhozápadnej časti Kréty s názvom Fallasarna. Hippisácku pláž Matala, kde sa kedysi schádzali slávni hippies.

Pre turistov odporúčam očarujúcu roklinu - kaňon Samaria, ktorá je vysoká 16,9 metra a dlhá 25 km. Ak ju navštívite nebudete ľutovať, pretože práve v tomto národnom parku môžete vidieť veľké množstvo endemických rastlín a zvierat, pokochať sa kamennými útvarmi a farebnosťou kaňonu a na konečnej zastávke po dlhej túre sa môžete schladiť pri panenskej pláži v tyrkysovo modrej morskej vode a poriadne sa občerstviť.

Kto chce navštíviť kultúrne pamiatky, tak staroveký palác Knossos v hlavnom meste Iraklión čaká práve na vás. V paláci je možné vidieť rôzne pozostatky spomínanej kultúry so sprievodcom a môžete si tam zakúpiť rôzne pamiatky. Výlet je spojený s návštevou hlavného mesta. Kto ma výletovania a túlania sa dosť, môže pristúpiť aj na zábavu.

Celá Kréta ponúka veľké množstvo barov, diskoték, spoločenských akcií, koncertov, podujatí a reštaurácii s gréckymi tanečníkmi a hudobníkmi. Stačí sa len pridať a vyskúšať svoje tanečné vnady a šikovnosť. Je dobré zažiť aj typický grécky večer, ktorý sa uskutočňuje pod najvyššou horou Kréty v malebnej dedinke Axos, ktorá sa rozprestiera pod horami v krásnej prírode, romantickej časti a milých starých Grékov.

Tento večer je spojený s výletom do dedinky Marrgarritas, ktorá je známa po celom ostrove výrobou ručnej keramiky, medu a krétskeho panenského olivového oleja. Inak krétsky olej je vyhlásený za najlepší a najzdravší olej na svete, nakoľko kvalita, kvantita a rozmanitosť olív sa nachádza iba na tomto ostrove. V dedinke Marrgarritas budete mať voľný program, kde si môžete nakúpiť krásnu keramiku, ochutnať v dedinskej taverničke miestne špeciality a grécku pálenku Rakia alebo Uzzo. To je dobrá predpríprava na grécky večer, ktorý je plný pitia, zábavy, tanca a hodovania.

Mojou silnou stránkou a najkrajším výletom bol výlet na ostrov Santorini, ktorý je od Kréty vzdušnou čiarou vzdialený 150 km. Krásny vulkanický ostrov plný zaujímavej a veľkolepej architektúry chytí za srdce každého. Na ostrov sa dostanete loďou, ktorá sa plaví cca. 4 hodiny na šírom mori, na ktorej je zabezpečený všetok servis. Vás už len čaká nádherný pohľad na vysokánsku skalu, na ktorej sa rozprestiera farebné mestečko Santoriny s prekrásnymi možnosťami nie len pre váš fotoaparát.

Môžete zvoliť dve cesty výstupu priamo na vrchol krásy a to lanovkou, ktorá vás vyvezie až priamo hore do centra mestečka, alebo si zvolíte pešiu túru, ktorá trvá cca. 45 min., normálnou chôdzou vysokým stúpaním, poprípade ak nebudete vládať, tak okolo vás sa budú stále pohybovať “taxi somárikova“, ktorí majú svojho vodcu a tí vás dopravia za 3 euro, tak ako lanovka priamo do srdca a centra nádherného ostrova Santoriny.

Ostrov Kréta, tak ako všetky grécke ostrovy sú krásne a ja vám všetkým len vrelo odporúčam vycestovať a objavovať. Grécko ma spolu 3000 ostrovov, z ktorých sú niektoré také maličké, že ich nie je vidieť ani na mape. Preto veľa šťastia pri potulkách a objavovaní malebného Grécka.

Nakoľko mi jedna strana nestačí a písania a skúseností je ešte veľa, takže spravte mi tú radosť a choďte objavovať sami. Poznámka cestovateľa : Nezabudnite si so sebou zobrať dobrú mapu !!!

 

Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: Stanislava H.,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa