NA CESTÁCH Ostrov naopak

2010-09-28 17:00:00 |   |    | 

NOVÝ ZÉLAND/ video - Ak na niečo dlho myslíš, tak sa to určite aj stane... takto som asi uvažoval v mojej pohodlnej robote, kde som sedel celý deň na prepravkách a už dlhšie som sa pohrával s myšlienkou niekde znova vypadnúť, ale tentokrát už poriadne ďaleko. Prišlo to ako z jasného neba.



Jedného dňa idem po pešej zóne a stretnem kamaráta – cestovateľa, ktorý sedel na lavičke, spokojne papal kebab a vyletelo z neho asi toto: “ Idem na Nový Zéland zbierať ovocie a hľadám ešte nejakých chalanov “. Po 20 minútach priateľského hovoru sme si vymenili telefónne čísla a hodil som všetko za hlavu...

Asi po pol roku sa udalosti posunuli dopredu a ja už som sedel s 5 člennou partiou v lietadle spoločnosti Malaisian Airlines nasmerovanej na ostrovčeky vzdialené 20 000 km od domova, kde som nechal prácu aj priateľku, a to aspoň na pol roka; to je odvaha, čo?!

Zovrelo mi žalúdok, radšej som si glgol z whisky a započúval sa do chichotu chalanov, ktorí už veselo popíjali a mixovali drinky. Ak niekto ešte neletel touto spoločnosťou, môže ľutovať! Takto chutne a veľa som sa v lietadle doslova ešte nikdy „nenažral“ a to už som zažil všeličo...

A teraaaz Nový Zéland, jupiiiii! Prvá predstava sa dosť líšila od skutočnosti, ale kto len mohol tušiť, že na rajskom kiwi ostrove, tak ho volajú domorodci, sú čerešne veľké ako gaštany, marhule vo veľkosti grapefruitov a voňavé jabĺčka ako z rajskej záhrady. Žiadne hady na ostrove nie sú, tu by ste ich márne hľadali.

A pretože je to opačná pologuľa, aj veľa vecí je tu naozaj naopak. Tak napríklad mesiac, to je fakt pravda, mám aj foto, kohútiky na vodovodoch, autá po opačnej strane a ľudia sa mi postupom času zdali tak trošku tiež naopak. Po mestách chodia bosé, slobodné, v dobe 60´ties žijúce, s prírodou a morom úzko spojené indivídua všetkých kultúr a národností.

Ja a moji kamaráti sme žili na južnom ostrove na dvoch farmách, zbierali ovocie, ale musím sa priznať, že to bola dovolenka ako stvorená. Predstavte si, že po robote utekáte na pláž zaliatu slnkom, hodíte sa do mora a relaxujete pri západe slnka.

Ak ste niekedy kupovali ojazdené auto, iste viete, že v našich zemepisných šírkach sa pod týmto slovom neskrýva žiadna jednoduchá záležitosť. Ťažko pritom uveriť, že existujú aj krajiny, v ktorých to všetko funguje úplne inak. Ako napríklad na Novom Zélande. T

Trh s ojazdenými autami je na ostrove naozaj skvelé rozbehnutý. Ceny sú skutočne nízke a to aj pre slovenských turistov. A tak aj my sme si kúpili veľmi lacné auto a hor sa na všetky krásy, ktoré nám ostrov ponúkal. Prešli sme síce len južný ostrov, ale našli sme tam všetko, na čo si len človek pomyslí: tisícročné pralesy, do ktorých ani hlavu nestrčíte, 4 tisícové zasnežené vrchy, tisíc kilometrov ciest, ktoré lemuje pobrežie tichého oceánu, gejzíry, prekrásne pláže, fjordy, ľadovce a ešte veľa iných pekných vecí.

S vlastným autom sme sa dostali aj tam, kam autobus nejazdí. Napríklad do údolia Pána prsteňov pri jazere Wakatipu na Južnom ostrove.

Čas je ako pretekárske auto na dráhe, má svoj začiatok i koniec. Ja už len sedím v obývačke a rozmýšľam ako to v skutočnosti bolo, zostali len fotky a krásne spomienky. Takže pozor na svoje myšlienky...


 

  • Pežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete. 

 

Zdroj/autor: Martin F.,drom

VIDEO Nový Zéland



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa