NA CESTÁCH Náhoda je blbec

2010-06-17 16:00:00 |   |    | 

BULHARSKO/ video - Čože? Ty ideš na dovolenku do Bulharska?, čudovali sa známi. To nemáš na nič lepšie?



Viem, že teraz, keď sa všetky zraky upierajú na západ, je Bulharsko málo atraktívne, ale dá sa tu ľahko dohovoriť, racionálne a za prijateľnú cenu stravovať a Čierne more s mierne sa zvažujúcimi piesočnatými plážami je vhodné pre dospelých i deti. A to mi vyhovuje.

Napokon, celé roky žijeme spolu v starej dobrej Európe, máme spoločné korene i nejaké tie skúsenosti z koexistencie a čaká nás budúcnosť v Európskej únii, takže budem mať možnosť porovnať, čo sa za tie roky, čo som tam bola naposledy, zmenilo a ako nás vnímajú dnes.

Albena je známe čiernomorské letovisko. Roky ju vnímam ako niečo lepšie, vyspelejšie, a tak sa jedného dňa celá naša rodinka vydala po pláži k výškovým budovám, ktoré sa črtali v diaľke a ako magnet nás priťahovali k sebe.

More nám obmývalo nohy a neustály pocit, že mám jednu nohu kratšiu ako druhú, mi po celý čas potvrdzoval, že naša Zem je guľatá. More ma však tentoraz sklamalo. Akoby práve teraz chcelo vyplaviť na breh všetky chaluhy, riasy i všetko ostatné, čím ho ľudia zaplavili. A čím bližšie sme boli k cieľu, tým toho bolo viac.

Moje negatívne „nastrojenie“ nevylepšili ani ženy, kvôli ktorým deti uzavierali stávky, koľko ich bude „ hore bez.“

Mladé, pekné, škaredé i tučné, na istom úseku sa priam premnožili, takže stávka prestala byť nakoniec zaujímavá. Deti si radšej všímali rybičky, ktoré sa v týchto miestach veselo predháňali a hľadali, čo najlepšiu korisť. Nezaujali ich ani muži, ktorí popri ceste celkom bez hanby vystavovali na obdiv budúcnosť svojho národa, ani Adam a Eva, čo si pri hádke v mori akosi nevšimli, že voda im siaha len niečo nad kolená a našťastie ani mladý párik, ktorý sa pod slnečníkom oddával svojim radovánkam.

Oveľa zaujímavejší boli pre ne milovníci vodných lyží či „proguliek na banane“, čo brázdili more a nad ním sa vznášajúci rogalisti a odvážlivci holdujúci paraglajdingu.

Pri pohľade na mladú dvojicu mi zišla na um Jana. Pre rokmi ju obletoval mladík - Plamen a jeho srdce bolo tiež asi veľmi plamenné, lebo neustále jej húdol: „Pôjdem ja o rok do Albeny, tam sa ako čašník lepšie uchytím. Vieš, to je úplne iný život - samý Nemec, západniar! Tuto ja veru trčať nebudem! A keď prídeš za mnou, uvidíš! To bude celkom iné.“

Nevedno aká horúca bola Janina láska, no po čase naozaj za Plamenom do Albeny šla. A nie iba kvôli sebe... Plamena vraj nenašla. A možno, že iba priskoro vyhasol.  Spomienka na tých dvoch ma prenasledovala celý zvyšok cesty. Podvedome som Plamena videla v každom čašníkovi a tá myšlienka bola taká silná, že som až začala veriť, že ho určite nájdem. Lenže hľadaj v mori zrnko soli.

Jeho slová sa však potvrdili. Albena bola úplne iná. Krásne parky, hotely s bazénmi, samý Nemec a tomu primerané ceny, malý balkánsky Montmartre s množstvom domácich umelcov a suvenírov. A pri mori miesta na rýchle občerstvenie, slnečníky, kabínky a sprchy - všetko, čo na dobrej pláži má byť. A ešte „ bezoplatnie toalety.“

Nebyť toho, že na mojich deťoch sa už prejavil dlhší pobyt v cudzom meste, ani ho nenájdem. Ale ako sa hovorí, „ náhoda je ...“ V čase, keď mali byť toalety odomknuté a boli zamknuté, pani od pultu s rybičkami postrehnúc moju bezradnosť zavolala na chlapíka: „ Plamen, máš kľúč? “ Neveriaco som pozerala na prichádzajúceho muža. Bol vysoký, pohľadný, už nie príliš štíhly a v očiach mu nehrali žiadne ohníčky. No podľa tabuľky na zmrzlinovom vozíku to bol Plamen Stojanov.

Že by to bol ten Plamen, čo Jane sľuboval krásny život? Netvrdím to stopercentne, ale...! „Náhoda je blbec “, hovorila som si na spiatočnej ceste, ktorú som musela absolvovať znova po tej istej trase, aby som si vyrovnala rozdiely v dĺžke nôh. Išla som rýchlo, lebo som sa chcela, čo najskôr dostať z vôd zanesených morským marazmom a nemala som ani záujem sledovať mužských, ktorí ešte stále postávali na úseku medzi dvoma stokami, kadiaľ odtekal odpad z letovísk do morských hlbín.

Ktovie, či Bulhari používajú názov „chranitelnije stoky “ len na označenie potravín? Podľa množstva ochrancov medzi týmito stokami musí mať toto slovné spojenie ešte aj iný význam...


 

Zdroj/autor: Marta V.,drom

VIDEO Albena

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa