Najlepšie európske skryté poklady - Miesta ešte neobjavené

2014-10-05 10:00:00 |   |    | 

Existujú neuveriteľné destinácie v Európe známe po celom svete, ako je Amsterdam a jeho kanály, Londýn a jeho atmosféra, obchody či múzea, alebo Paríž známy ako mesto svetla. Európa má tiež tisíce skrytých pokladov. Objavte výber najlepších neznámych destinácií v Európe, od Lugano vo Švajčiarsku do Cinque Terre v Taliansku či Sintra v Portugalsku.



 

Lugano – Švajčiarsko

 

Lugano je medzinárodné mesto na križovatke, kotlík európskej kultúry a je jednou z najzaujímavejších oblastí na objavovanie. Mesto ponúka tisíce možností a je akousi bránou do Európy. Je tretím najdôležitejším švajčiarskym centrom finančníctva, obchodu a bankovníctva, no je to tiež mesto parkov, kvetín, víl a sakrálnych stavieb.

 

Cinque Terre – Taliansko

 

Cinque Terre je jednou z najzachovalejších prírodných oblastí Stredomoria. Je tu zakázaná nadmerná výstavba budov ako aj hlavných ciest. Vinárstvo tu prispelo k vytvoreniu unikátnej krajiny, kde je výstavba typických kamenných múrov taká rozsiahla, že by sa mohla rovnať Veľkému čínskemu múru. To všetko s krištáľovo čistým morom, architektonicky zaujímavými mestami s rozsiahlou sieťou chodníkov robia Cinque Terre vyhľadávaným miestom domácimi a zahraničnými turistami.  

 

Zadar – Chorvátsko

 

Mesto sa nachádza v srdci Jadranu, je to administratívne, ekonomické, kultúrne a politické centrum severnej Dalmácie so 75 000 obyvateľmi. Okolité ostrovy a nedotknutá príroda lákajú vodákov. Súostrovie sa skladá z 24 väčších a 300 menších ostrovčekov, troch prírodných parkov (Velebit, Vranské jazero, Telašcica) a päť národných parkov (Paklenica, Plitvické jazerá, ostrovy Kornati, Krka a Velebit Sjeverni). To všetko zaraďuje oblasť Zadaru na vrchol chorvátskej turistickej ponuky.

 

Sintra – Portugalsko

 

Klenot medzi horami a morom čakajúci na tých, ktorí sa odvážia objavovať majestátne historické dedičstvo, kvitnúcu prírodu, kozmopolitnú kultúrnu ponuku a opulentnú gastronómiu. Sintra vyžaruje romantickú auru, ktorá zanechala hlboký dojem na duši a prácach  autorov, ktorí tu v 18. a 19. storočí propagovali romantického ducha. Je to miesto, ktoré musíte zažiť.

 

Trieste – Taliansko

 

Trieste bola jedna z najstarších častí habsburskej monarchie a v 19. storočí malo mesto jeden z najdôležitejších prístavov Európy. Mesto bolo dôležitým bodom v boji medzi východným a západným blokom po druhej svetovej vojne. V súčasnej dobe sa Trieste nachádza v jednom z najbohatších regiónov Talianska a je centrom pre lodnú prepravu, stavbu lodí, ako aj finančných služieb.

 

Porto Santo –  Portugalsko

 

Porto Santo je portugalský ostrov len 11 km dlhý a 6 km široký. Pláže s bielym pieskom, hŕstka hotelov a reštaurácií robí Porto Santo jedným z posledných „neobjavených“ stredísk v Európe.  Vulkanické piesky ostrova majú liečivé sily pre všetky druhy bolesti.

 

Meteora – Grécko

 

Meteora - „uprostred neba“ je jedným z najväčších a najvýznamnejších komplexov pravoslávnych kláštorov v Grécku. Šesť kláštorov je postavených na prírodných pieskovcových pilieroch na severozápadnom okraji nížiny Tesália v blízkosti rieky Pineios a hory Pindus v centrálnom Grécku. Meteora je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Bled – Slovinsko

 

Vďaka obrovskej prírodnej kráse patrí Bled so svojím okolím medzi najkrajšie alpské strediská, ktoré je preslávené svojou miernou, liečivou klímou a termálnou vodou z jazera. Krása hôr, ktorá sa odráža na hladine jazera, slnko, pokoj a čerstvý vzduch vzbudzujú príjemné pocity návštevníkov po celý rok. Práve to zaručuje ideálnu základňu pre dovolenku plnú relaxu alebo aktívnu dovolenku. Stredisko priťahuje umelcov, podnikateľov, športovcov, prieskumníkov, starých aj mladých z celého sveta, ktorí sem radi prichádzajú znovu a znovu.

 

Lofoty – Nórsko

 

Lofoty je súostrovie a štvrť v kraji Nordland, Nórsko. Aj keď leží za severným polárnym kruhom, teploty sú veľmi mierne. Vzhľadom na umiestnenie na sever od polárneho kruhu  ide o najväčšiu kladnú teplotnú anomáliu vo svete vzhľadom k zemepisnej šírke a to je  výsledkom  prúdenia Golfského prúdu. Røst a Værøy patria medzi najsevernejšie miesta na svete, kde priemerné teploty sú nad bodom mrazu po celý rok.

 

Kotor – Čierna Hora

 

Na úpätí hory Lovčen, v najhlbšej časti najkrajšieho zálivu Stredozemného mora leží staré mesto Kotor. Mesto s bohatou kultúrnou tradíciou je jednou z najlepšie zachovalých pamiatok v oblasti Stredozemného mora.

 

Bonifacio – Francúzsko

 

Bonifacio sa nachádza na pobreží Stredozemného mora na ostrove Korzika oddelený od Sardínie prielivom Bonifacio. Nachádza sa tu najlepší a jediný významný prístav na južnom pobreží. Jedná sa o najjužnejšie položenú obec v metropolitnom Francúzsku.

 

Ronda – Španielsko

 

Mesto sa nachádza v regióne Malaga na oboch stranách úzkej rokliny Tajo del Ronda, ktorá je viac ako 150 metrov hlboká. Jeho staré mesto bolo vyhlásené za vlastníctvo kultúrneho záujmu. Historická štvrť z dôb arabského osídlenia so stredovekým rozvrhnutím je rozptýlená na juhu Guadalevín, zatiaľ čo modernejšia Ronda je časť, ktorá sa objavila po 16. storočí na severe rieky. Niekoľko mostov spája tieto dve časti a je to jedno z najzaujímavejších miest  v okolí, ktoré leží len niekoľko kilometrov od pobrežia Costa del Sol.

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa