Hrad Lednica

2008-10-08 14:00:00 |   |    | 



Prístup

Vychádzku na hrad odporúčame začať pri kostole v obci Lednica (398 metrov), kde sa nachádza aj križovatka zeleno a modro značkovanej turistickej trasy. Kúsok vyššie neďaleko tzv. Katarínkinho prameňa môžeme nechať aj zaparkované auto. K prameňu, ku ktorému sa kedysi chodil osviežiť aj Ján Amos Komenský (je tu umiestnená pamätná tabuľa), ale najmä k nositeľke jeho mena, sa viaže aj niekoľko povestí.

Verná Katarína
Katarínka bola krásnym dievčaťom z Lednice, ako sa hovorí, krv a mlieko. A keď sa aj ona zahľadela do miestneho švárneho mládenca, tak sa jedného chystala svadba. Keďže však bola poddanou, právo prvej noci mladej nevesty patrilo hradnému pánovi, ktorému ju priviedli rovno od oltára na hrad. Dievčina sa však chlipného grófa veľmi zľakla. Vydesená žiadostivosťou hradného pána mu ubzikla z náručia a vyskočila z okna. Dopadla na skalu pod oknom, na ktorej sa dodnes týči kríž. Je tam vraj na pamäť nešťastnej obete lednického pána, ktorá svojmu milému zostala vernou až po hrob. Podľa legendy sa v noci prechádza po hradbách duch krásnej Kataríny v bielych šatách.

Od prameňa odbočíme na chodník vľavo, ktorý vedie mierne do svahu za prameňom. Pokračujeme traverzom vo svahu a neskôr prudko odbočíme strmo doprava a o malú chvíľu sa ocitneme na malej terase so stolom a drevenou lavicou. Ponúka sa nám odtiaľto pekný výhľad na Lednicu a okolie. Chodník smeruje k malej vstupnej bránke do hradu, ktorá je len niekoľko metrov ďalej. Hrad Lednica (450 metrov) stojí na okraji ostrej vápencovej skaly, vďaka čomu pripomína orlie hniezdo. Najkrajší výhľad na Biele Karpaty s podhorím a priľahlou časťou Považia je zo skaly povyše hradu.

 

Zaujímavosti v okolí
Východiskom vychádzky na hrad je malebne situovaná obec Lednica nachádzajúca sa tesne pod hradom. Má krásnu polohu v doline rovnomenného potoka a je známa predovšetkým ako turistické východisko výletov do bradlovej časti Bielych Karpát. Pruh bradiel pretína aj Lednickú dolinu a na jej západnej strane sa nachádza Lednické bradlo. Bradlové pásmo pokračuje aj západnejšie na druhej strane Červenokamenskej doliny, kde sa týči pozoruhodné Červenokamenské bradlo. Má tvar štíhlej skalnej ihly, ktorá je neodmysliteľnou kulisou obce Červený Kameň. Podstatne dramatickejšie tvary má bradlové pásmo predchádzajúce podcelkom Vršatské bradlá.

Na nižšej skupine masívu sa nachádza hrad Vršatec (805 metrov). Stredoveká stavba skladajúca sa z dolného a horného hradu vznikla v 13. storočí ako strážna vojenská pevnosť. Koncom roku 1708, za protihabsburského povstania, hrad vyhodili do vzduchu cisárski vojaci. Takmer o sto metrov vyššie ako hrad sa v susednom masíve nachádza zoskupenie skál známych pod názvom Vršatské bradlá – Javorníky (897 metrov).

Na východe je masív ukončený skalnatým svahom. Na sever od neho sa týči mohutná vyvýšenina Chmeľová (925 metrov) so skalnatým juhozápadným svahom. Z vrcholu druhého najvyššieho vrchu Bielych Karpát (ak počítame masív Veľkej a Malej Javoriny ako celok) je kruhový výhľad ďaleko presahujúci hranice pohoria. Bradlom je aj zalesnený izolovaný vrch Chotuč (795 metrov) ležiaci na juhovýchodnej strane Vršatských bradiel.

 

Viac sa môžete dočítať v knihe Kollár, D., Nešpor, J.: Hrady najkrajšie zrúcaniny. Dajama 2007.

 

Zdroj/autor: Dajama, Hrady, drom

VIDEO Pohľad na zrúcaninu hradu Lednica

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa