VÝLET Hrad Dobrá Voda a okolie

2010-05-06 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Dobrá Voda je zrúcanina gotického hradu ležiaca v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda v okrese Trnava v Trnavskom kraji.



Vychádzku na hrad odporúčame začať pri kostole v strede obce Dobrá Voda (248 metrov), kde môžeme aj prípadne zaparkovať auto. Vedľa kostola sa nachádza významná križovatka turistických trás, na ktorej si zvolíme červenú značku (E8). Je ňou označená Štefánikova magistrála smerujúca okolo rímskokatolíckej fary, kde pôsobil básnik Ján Hollý (z druhej strany budovy je vchod do jeho pamätnej izby), na severozápad k cintorínu.

Červená značka vedie priamo cez cintorín okolo hrobu Jána Hollého a za ním vchádza do ihličnatého lesa. Ocitáme sa v Dobrovodskom krase s rozlohou asi 60 kilometrov štvorcových, v ktorom sa nachádzajú viaceré vyvieračky, jaskyne, ponoryjazierka. Na výstup k zrúcanine hradu Dobrá Voda (320 metrov) onedlho použijeme chodník, ktorý odbočuje z hlavnej trasy a je označený významovými značkami. Bývalý strážny hrad z 13. storočia ukrytý v lese dosiahneme o malú chvíľu.

 

Zaujímavosti v okolí

Východiskom vychádzky na hrad je Dobrá Voda. Známa je predovšetkým ako pôsobisko a miesto posledného odpočinku najvýznamnejšieho bernolákovského básnika Jána Hollého (1785 – 1849), ktorý v obci v rokoch 1843 až 1849 dožíval posledné obdobie svojho života.

Ján Hollý je pochovaný na miestnom cintoríne. Jeho život a tvorbu pripomína Pamätná izba J. Hollého nachádzajúca sa v objekte fary ležiacej povyše kostola. Na jej fasáde mu v roku 1935 osadili pamätnú tabuľu. Klasicistický Kostol Narodenia Panny Márie stojaci v strede obce bol postavený na mieste starého gotického kostola a pochádza z roku 1820. Na námestí pred kostolom stojí kamenný pranier z roku 1718.

Z obce vedie južným smerom modro značkovaná trasa k romantickej zrúcanine Kostola a kláštora sv. Kataríny, u miestnych obyvateľov známej ako Katarínka. Dal ho v roku 1618 postaviť Krištof Erdődy a zasvätil ho sv. Kataríne, ktorá sa podľa legendy na tomto mieste zjavovala mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu. Františkáni kláštor na návrší opustili po tom, čo ho cisár Jozef II. v roku 1786 zrušil. Odvtedy kláštor pustol. Jeho dávnu slávu dnes pripomína iba časť múrov kostolnej lode, kláštoraveže. O čiastočnú obnovu tejto cennej historickej pamiatky sa v súčasnosti starajú mladí dobrovoľníci, ktorí renovovali v blízkosti kostola aj malý úsek lesnej úzkorozchodnej železničky.

V blízkosti zrúcanín kláštora sa nachádza zaujímavý poľovnícky kaštieľ Planinka. V rokoch 1774 až 1775 ho dal postaviť gróf Erdődy a odvtedy sa kaštieľ spolu s okolitým lesom stal miestom poľovačiek na diviakov. Schádzalo sa tu bohaté panstvo a dokonca sem v roku 1808 na poľovačku zavítal aj cisár František II. spolu s manželkou. K pekne zrenovovanému bývalému poľovníckemu kaštieľu Planinka, pri ktorom sa nachádza aj malá chatová osada, vedie asfaltová cesta.

Dobrá Voda láka návštevníkov aj prírodnými pamiatkami. Môžete tu obdivovať prírodnú rezerváciu Slopy, v ktorej sa nachádzajú viaceré vyvieračky, jaskyne, ponory a jazierka, Ľahký kameň – chránené územie juhozápadne od obce na ploche 12 hektárov s travertínovou kopou a jazierkom či občasnú Vyvieračku pod Bacharkou, ktorej periodicita záleží od množstva spadnutých zrážok. V lokalite Pod Mariášom sa nachádza rekreačné stredisko Pohoda s možnosťou ubytovania a stravovania, ktorého súčasťou je kúpalisko s vyhrievanou vodou a tenisovými kurtami.

Dobrá Voda a blízke okolie ponúka ideálne podmienky pre cykloturistiku i pešiu turistiku.

 

 

Obec Dobrá Voda
Obecný úrad
Dobrá Voda 121
919 54 Dobrá Voda
Tel.: 033/5575004

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady, drom

 

VIDEO Hrad Dobrá voda



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa