Zaujímavosti, atrakcie

Najslávnejší útek z krajiny: Pred 70 rokmi skončila akcia skupiny bratov Mašínov

Najslávnejší útek z krajiny:
2023-10-31 16:00:00

Prípad protikomunistickej odbojárskej skupiny ľudí okolo bratov Josefa a Ctirada Mašínových, ktorí sa začiatkom 50. rokov postavili komunistickému režimu so zbraňou v ruke, dodnes vyvoláva rozpory. Skupina sa pokúsila nadviazať na odbojovú činnosť svojho otca, podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roku 1942 nacistami. viac »

Najdesivejšie miesta sveta: Na tieto výlety potrebujete poriadnu dávku odvahy!

Najdesivejšie miesta sveta: Na
2023-10-31 00:00:00

Lákajú vás veci tajomné, z ktorých behá ľahký mráz po chrbte? V tom prípade by ste mali na svoj cestovateľský zoznam zaradiť aj miesta, ktoré sa popularite tešia práve z tohto dôvodu. Predstavujeme to najdesivejšie z desivého – cestu, kde umierajú stovky ľudí, nebezpečné mesto duchov, ostrov z ľudského popola a ešte omnoho viac. viac »

Necromanteion – tajuplné miesto, kde kedysi veštili z mŕtvych

Necromanteion – tajuplné miesto,
2023-10-30 00:00:00

V starovekom Grécku i Ríme sa veštenie tešilo veľkej popularite, nazrieť do budúcnosti túžili vladári i bežní ľudia. Prostriedky na jej predpovedanie boli rôzne – veštilo sa zo snov, z letu i kriku vtákov a o radu dokonca žiadali aj mŕtvych. viac »

Úžasný objav archeológov: Obrovská okrídlená socha pred 2700 rokmi chránila mesto

Úžasný objav archeológov: Obrovská
2023-10-29 12:00:00

Pri vykopávkach na severe Iraku objavili 2700-ročnú alabastrovú sochu okrídleného asýrskeho boha, ktorá bola napriek svojim veľkým rozmerom takmer nepoškodená. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. viac »

Najslávnejšia múmia z Peru dostala tvár: Takto vyzeralo dievča, ktoré obetovali bohom

Najslávnejšia múmia z Peru
2023-10-29 11:00:00

Archeológovia minulý týždeň predstavili verejnosti plastický model, ktorý ukazuje, ako mohla za svojho života vyzerať najslávnejšie múmie z Peru. Dievča z ríše Inkov celosvetovo známe ako Juanita alebo tiež Ľadová panna bola pred viac ako 500 rokmi s najväčšou pravdepodobnosťou rituálne obetovaná. Informoval o tom spravodajský server BBC. viac »

Milovaná sultánmi aj katolíckymi kráľmi: Zachránil Alhambru pred zničením chromý vojak?

Milovaná sultánmi aj katolíckymi
2023-10-27 00:00:00

Maurskí básnici prirovnávajú Alhambru k „perle vsadenej do smaragdu“ v narážke na farbu budov a lesy okolo. So svojimi šiestimi palácmi pretrvá tento maurský klenot stáročia a stane sa odpočinkovým miestom sultánov aj nových španielskych katolíckych kráľov. Je ušetrený, pretože je považovaný za symbol reconquisty nad Arabmi. Ferdinand Aragonský a Isabela Kastilská sú navyše Alhambrou tak okúzlení, že sa sem čoskoro nasťahujú. viac »

Šokujúci výsledok hodnotenia pív: To najlepšie vraj nemajú Česi, ani Nemci

Šokujúci výsledok hodnotenia pív:
2023-10-26 00:00:00

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť aj tradičné jedlá a nápoje. Prekvapí vás, ktoré pivo chutí najviac! viac »

Patrí Nórsku, ovládajú ho Rusi: Mesto na Špicbergoch návštevníkov negatívne prekvapí

Patrí Nórsku, ovládajú ho
2023-10-25 12:00:00

Barentsburg vás víta, hlása nápis v ruštine nad mólom v tomto malom prístave na arktickom súostroví Špicbergy. Odkedy návštevníci vystúpia z lode, niet pochýb o tom, kto mesto s niekoľkými stovkami obyvateľov uprostred Severného ľadového oceánu aspoň symbolicky ovláda. Na budovách vejú ruské vlajky. Miestna krčma Červený medveď účtuje útratu v rubľoch. Na fjord hľadí busta Lenina, za ktorou stojí pomník s heslom "Naším cieľom je komunizmus". Barentsburg sa ale nenachádza v Rusku, ale v Nórsku, píše list The Guardian. viac »

V stopách velikánov: Milovníci diela Franza Schuberta mieria do Rakúska aj našich Želiezoviec

V stopách velikánov: Milovníci
2023-10-25 11:00:00

Krátko, ale v prudkom tvorivom nasadení žil významný rakúsky hudobný skladateľ Franz Schubert. Počas svojho 31-ročného života skomponoval osem symfónií, okolo 35 komorných diel, 22 sonát pre klavír, šesť omší, 600 piesní a mnoho ďalších menších hudobných diel. Mierneho uznania sa však dočkal až na sklonku svojej životnej púte. Krásu jeho hudby vyjadrujúcu hlboké emócie objavila až ďalšia generácia hudobných skladateľov. viac »

Cestovanie za šťastím: Týchto 10 turistických atrakcií v Európe vraj dokáže plniť želania

Cestovanie za šťastím: Týchto
2023-10-25 00:00:00

Túžite po šťastí v láske, bábätku alebo kope peňazí? Potom pre vás máme zopár tipov na netradičné pamiatky. Stačí ich vraj len pohladiť, pobozkať, či na ne len tak poklepkať a určite vám prinesú splnenie vášho sna. Niektorí ľudia si kvôli nim menia cestovateľské plány! viac »

Ohromný úspech vedcov: Vďaka umelej inteligencii rozlúštili prvé slovo z antických zvitkov

Ohromný úspech vedcov: Vďaka
2023-10-23 09:40:00

Na prvý pohľad nevyzerajú zvitky z Herculanea nijako pozoruhodne, pripomínajú kus uhlia. Prežili výbuch sopky Vezuv v roku 79 a keby sa niekto pokúsil dvetisíc rokov staré dokumenty znovu rozvinúť, rozpadli by sa. Odborníci sa už dlho pokúšajú ich rozlúštiť, aj keď text je pre ľudské oko prakticky nečitateľný. Teraz ale hlásia prvé úspechy, ku ktorým im pomohla umelá inteligencia (AI). viac »

KVÍZ pre dobrodruhov: Dokázali by ste prežiť v divočine?

Na snímke pohľad do
2023-10-23 09:30:00

Väčšina z nás sa vydáva na výlety tak, aby nič neriskovala, aj tak sa však občas stane, že turisti zostanú odkázaní sami na seba čeliac sile prírody. Vedeli by ste si v takýchto situáciách poradiť? viac »

Pred 140 rokmi otvorili slávnu Metropolitnú operu v New Yorku

Pred 140 rokmi otvorili
2023-10-22 20:00:00

Slávnu Metropolitnú operu v New Yorku otvorila pred 140 rokmi, 22. októbra 1883, opera Charlesa Gounoda Faust a Markétka. Odvtedy sa scéna, známa pod skratkou MET, vypracovala medzi najuznávanejšie operné domy sveta. Pre spevákov nie je možná vyššia méta, ako vystupovať v MET. Opera si totiž stále zachováva vysokú úroveň produkcií, čo zabezpečujú špičkoví sólisti a dirigenti z celého sveta. viac »

Hranica smrti: Medzi Mexikom a USA zomierajú a miznú stovky ľudí

Hranica smrti: Medzi Mexikom
2023-10-21 12:00:00

Hranica medzi Mexikom a USA je "najsmrteľnejšou" pozemnou migračnou trasou na svete. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Vlani na tejto hranici zomrelo alebo zmizlo 686 migrantov, vyplýva z údajov organizácie, ktorá je agentúrou OSN. Skutočný počet je pritom pravdepodobne vyšší vzhľadom na chýbajúce údaje zo strany amerických aj mexických úradov. viac »

Neznáme tváre hudobného génia: Dvořák celý život túžil vynájsť lokomotívu

Neznáme tváre hudobného génia:
2023-10-21 00:00:00

Vstával o piatej hodine ráno, vybral sa na osemkilometrovú prechádzku a hudobné nápady si počas nej zapisoval na manžety. Miloval železnicu a mastil karty. Geniálny hudobný skladateľ Antonín Dvořák rozhodne nepatril medzi všedné osobnosti. viac »


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa