Slovensko - tipy na výlet

Kamenné gule, stopy kanibalov aj runové nápisy: Preskúmajte najzáhadnejšie miesta Slovenska

Megonky
2023-07-18 13:00:00

Leto je ako stvorené na výlety po Slovensku. Naša krajina je plná prírodných krás či zaujímavých historických pamiatok, zaujme však aj dobrodružné duše, ktoré lákajú rôzne záhady. Vybrali sme pre vás päticu miest, spájaných s nevysvetliteľnými javmi. Možno na nich niečo zaujímavé objavíte aj vy! viac »

Šport, história a 13 zaplavených obcí: Na Liptove otvorili novú cyklotrasu

Šport, história a 13
2023-07-15 12:15:00

Na Liptove otvorili novú tematickú cyklotrasu „Po stopách zaplavených obcí“. Cyklistom na 14 kilometroch ponúka športový zážitok obohatený o poznanie histórie Liptovskej Mary, najväčšej dominanty regiónu. Tá ukrýva pod množstvom vody 13 obcí a 10 tabúľ novej trasy ukazuje mnohé fakty a zaujímavosti o druhej najväčšej priehrade na Slovensku aj niektoré z tajomstiev tejto časti Liptova. viac »

V Bojniciach pribudol interaktívny chodník, návštevníkov poučí o finančnej gramotnosti

V Bojniciach pribudol interaktívny
2023-07-13 15:30:00

Finančné vzdelávanie a ochranu prírody prepája nový interaktívny náučný chodník v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach. Najnovší projekt z dielne 5peňazí Národnej banky Slovenska (NBS) poučí návštevníkov o finančnej gramotnosti cez funkciu šéfa zoo, otvorili ho v utorok. viac »

Vo Včelinciach vybudovali náučný chodník po pravekých náleziskách

Vo Včelinciach vybudovali náučný
2023-07-13 15:00:00

V obci Včelince v okrese Rimavská Sobota v stredu slávnostne otvorili nový náučný chodník mapujúci praveké osídlenia v juhovýchodnej časti Gemera. Archeoskanzen vznikol vďaka poznatkom z výskumu spred viac ako 30 rokov, informačné tabule sú umiestnené priamo na jednotlivých archeologických lokalitách. Informovala o tom riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. viac »

Vo Vlkolínci pribudla nová expozícia, približuje dejiny vyučovania

Vo Vlkolínci pribudla nová
2023-07-12 08:30:00

Dejiny školstva a vyučovania v podhorskej osade a pamiatke UNESCO Vlkolínec pri Ružomberku približuje nová expozícia. Nachádza sa v tamojšej historickej budove bývalej školy, postavenej v 19. storočí. viac »

Obnova hradu Slanec pokračuje, vo veži osadia ďalšie schodisko

Obnova hradu Slanec pokračuje,
2023-07-12 08:00:00

Práce na obnove hradu Slanec v okrese Košice-okolie pokračujú aj počas tohto leta. Ide o súčasť projektu na podporu zamestnanosti ľudí z marginalizovaných rómskych komunít, na ktorý obec Slanec získala cez Ministerstvo kultúry (MK) SR 285.000 eur. viac »

Stará Halič: V kostole budú reštaurovať gotické fresky od talianskych majstrov

Stará Halič: V kostole
2023-07-10 11:30:00

Gotické nástenné maľby v Kostole sv. Juraja v obci Stará Halič v okrese Lučenec sa dočkajú obnovy. Fresky zo 14. a 15. storočia tam pravdepodobne namaľovali talianski majstri, vďaka získanému grantu budú môcť reštaurovať maľbu zobrazujúcu súboj sv. Juraja s nebezpečným drakom. Pre TASR to uviedol správca kostola a dekan starohaličskej farnosti, páter František Olach. viac »

Nádherný projekt: V košickej botanickej záhrade pribudla bylinková záhrada aj pre nevidiacich

Nádherný projekt: V košickej
2023-07-09 10:30:00

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) pribudla bylinková záhrada prispôsobená imobilným a zrakovo postihnutým návštevníkom. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová. viac »

Od príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uplynulo 1160 rokov

Od príchodu vierozvestov Cyrila
2023-07-08 10:00:00

Slovenská republika (SR) si 5. júla štátnym sviatkom pripomenula príchod svätých Cyrila (Konštantína) a Metoda na Veľkú Moravu. Príchod solúnskych bratov sa datuje na leto roku 863. Tento rok uplynie od tejto udalosti 1160 rokov. viac »

Na Strečne otvorili interaktívnu expozíciu, približuje majiteľov i dejiny hradu

Na Strečne otvorili interaktívnu
2023-07-07 09:00:00

Na hrade Strečno otvorili v pondelok novú interaktívnu expozíciu. Podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Michala Jureckého je rozdelená na časť o majiteľoch a správcoch hradu a časť o vojenských dejinách hradu. viac »

Pozoruhodný objav: V Dudinciach našli osadu z doby kamennej s kostrou dieťaťa

Pozoruhodný objav: V Dudinciach
2023-07-07 08:30:00

Kostra asi ročného dieťaťa z doby kamennej, z obdobia okolo roku 4000 pred naším letopočtom, je zatiaľ najzaujímavejším nálezom archeológov v blízkosti tzv. rímskych kúpeľov v Dudinciach. Lokalitu, ktorá už prvými nálezmi napovedá, že tam stála praveká osada, už niekoľko dní skúmajú študenti z Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) UKF v Nitre pod vedením profesorky Noémi Beljak Pažinovej. viac »

Obnova Krásnej Hôrky bude zrejme drahšia, rekonštrukcia ide podľa harmonogramu

Obnova Krásnej Hôrky bude
2023-07-05 12:40:00

Obnova Krásnej Hôrky v okrese Rožňava pokračuje podľa harmonogramu a dokončená by mala byť v stanovenom termíne. Projekt zahŕňajúci rekonštrukciu hradu a výstavbu v podhradí sa však pre rast cien v stavebníctve môže predražiť o niekoľko miliónov eur. Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom po kontrolnom dni informovali ministerka kultúry Silvia Hroncová a riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. viac »

V Bratislave na Peknej ceste otvorili pre verejnosť hájovňu, kedysi fungovala ako muničný sklad

V Bratislave na Peknej
2023-07-05 12:35:00

V bratislavských mestských lesoch na Peknej ceste otvorili obnovenú hájovňu. Fungovať bude ako pavilón s grilom a ohniskami či ako zázemie pre turistov a cyklistov. Ide o projekt z programu Živé miesta. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý za projektom spoločne s hlavným mestom a Mestskými lesmi v Bratislave stojí. viac »

Žilinu a Terchovú spája nová cyklomagistrála: Jej súčasťou je až 18 mostov

Žilinu a Terchovú spája
2023-06-30 08:25:00

Cyklomagistrálu Terchovská dolina, ktorá spája Žilinu s Terchovou, slávnostne otvorili vo štvrtok v Tepličke nad Váhom. Trasa z Vodného diela Žilina do Terchovej má celkovú dĺžku 23,6 kilometra a jej vybudovanie si vyžiadalo investíciu vo výške 6,3 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Holienčíková. viac »

Kúpanie na Slovensku: Tipy na jazerá a kúpaliská

Kúpanie na Slovensku: Tipy
2023-06-29 16:01:00

Vyberte sa na priezračné jazerá alebo sa schlaďte na niektorom zo slovenských kúpalísk. Dovolenka na Slovensku predsa nie je len o turistike a hradoch! viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa