Slovensko - tipy na výlet

Do Bojníc sa po desaťročiach vrátil portrét grófa Pálffyho

Do Bojníc sa po
2023-06-04 08:00:00

Portrét posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku - grófa Jána Františka Pálffyho sa po viac ako storočí vrátil do Bojníc. Obraz od Karla von Pilotyho bol kedysi súčasťou portrétnej galérie Pálffyovcov a nachádzal sa v zámockej obrazárni, objavili ho vlani v ponuke galérie v Kanade. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice ho slávnostne odhalilo v piatok, pri príležitosti 115. výročia úmrtia grófa. viac »

V hrade Modrý Kameň si zaspomínate na detstvo. Uvidíte tam Kuka i Matelka

V hrade Modrý Kameň
2023-06-01 10:00:00

Neďaleko Veľkého Krtíša sa nachádza hrad Modrý Kameň, ktorý sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. No keďže bol jeho interiér pomerne prázdny, dnes v ňom sídli múzeum s jedinečnou zbierkou divadelných bábok a hračiek. Jeho návšteva tak rozhodne poteší aj tých najmenších. viac »

Zaujímavá novinka v B. Štiavnici: K hrobu Maríny privedú návštevníkov navigačné reliéfy

Zaujímavá novinka v B.
2023-05-29 08:00:00

Pamätný reliéf Sládkovičovej Maríny, ktorý má pritiahnuť pozornosť návštevníkov Banskej Štiavnice k miestu posledného odpočinku básnikovej lásky a múzy Márie Pischlovej, odhalili v pondelok na tamojšom evanjelickom cintoríne. Autorom reliéfu je miestny občan, akademický sochár Vladimír Oravec. viac »

OBRAZOM: V Čunovskom kaštieli vzniká environmentálne a vzdelávacie centrum

OBRAZOM: V Čunovskom kaštieli
2023-05-28 12:00:00

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) stavia unikátne environmentálne a vzdelávacie centrum. To vznikne v kaštieli v Čunove. Nakoľko bol celý objekt schátraný, musel prejsť komplexnou rekonštrukciou. viac »

Horehronie ponúkne výlety Hviezdnou strelou, historickým expresom aj Astrovlakom

Horehronie ponúkne výlety Hviezdnou
2023-05-27 12:00:00

Horehronie sa v lete stáva rajom nielen turistov, ale čoraz viac aj cyklistov, ktorí môžu elektrobicyklami z 11 partnerských e-bike požičovní v regióne zdolať 865 kilometrov vyznačených cyklotrás. Adrenalínoví jazdci si zasa môžu dopriať zjazdové bicyklovanie v bikeparku v Mýte pod Ďumbierom, na nových singletrailoch v okolí malej lesnej rezervácie Breznianska skalka alebo na pumptracku na nábreží Hrona. viac »

Rodošto – kúsok tureckej atmosféry v srdci Košíc

Rodošto – kúsok tureckej
2023-05-25 12:00:00

Gróf František II. Rákoci patril k významným postavám našej histórie. Na sklonku života však rodnú krajinu opustil a nový domov našiel v ďalekom Turecku. V Košiciach neskôr postavili kópiu domu, v akom tam býval, a tak môžu turisti v metropole východu uvidieť nečakaný kúsok exotiky. viac »

Rozhľadňa, aká tu nebola: Z banskoštiavnickej Kalvárie dovidíte až na Vysoké Tatry

Rozhľadňa, aká tu nebola:
2023-05-23 12:00:00

V Banskej Štiavnici v utorok slávnostne otvorili novú vyhliadku na Kalvárii. Nachádza sa v severnej veži Horného kostola a v prípade dobrého počasia núka panoramatické výhľady nielen na starobylé banícke mesto, ale dovidieť z nej sa dá aj na najvyššie štíty Vysokých Tatier. viac »

Stredoveký kostol v obci Poniky fascinuje nádhernou výzdobou, obdivoval ho aj kráľ Karol III.

Stredoveký kostol v obci
2023-05-21 12:01:00

Poniky sa nachádzajú neďaleko Banskej Bystrice. V tomto regióne bohatom na zaujímavé turistické atrakcie ponúka ďalšiu pamiatku, ktorú treba vidieť. Na okraji obce sa nachádza kostolík, ktorého korene siahajú do stredoveku. Z vonkajšej strany je možno nenápadný, v interiéri však svojou nádhernou výzdobou priam šokuje. viac »

Fantastický zážitok: V jaskyni Domica je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx

Fantastický zážitok: V jaskyni
2023-05-20 12:00:00

V jaskyni Domica v okrese Rožňava je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx. Prevádzke plavby dopomohli priaznivé prírodné pomery a charakter počasia. Pre TASR to uviedol správca jaskyne Ottó Lörincz. viac »

Skvelá letná novinka: Do Banskej Bystrice a okolia sa vrátil turistický vláčik

Skvelá letná novinka: Do
2023-05-20 09:00:00

Banská Bystrica patrí k obľúbeným a vyhľadávaným mestám na mape Slovenska. V uplynulých rokoch sa podarilo vďaka mnohým projektom zlepšiť ponuku pre obyvateľov, ako aj pre domácich i zahraničných návštevníkov. V nastavenom trende chce samospráva pokračovať, čoho dôkazom je aj nová atrakcia – turistický vláčik. Premávať bude počas hlavnej letnej sezóny, júl – august, denne a v mesiacoch jún a september cez víkendy a sviatky. viac »

OBRAZOM: V Bratislave rekonštruujú mestské kúpele Grössling

OBRAZOM: V Bratislave rekonštruujú
2023-05-18 12:00:00

Mestské kúpele Grössling sú ikonickou stavbou Bratislavy. Už od roku 1895 slúžili mešťanom, okrem očistnej a športovej funkcie, aj ako dôležitý stretávací bod. Práve túto funkciu chce mesto jeho obyvateľom vrátiť a po 25 rokoch od zatvorenia kúpeľov začalo s ich obnovou. viac »

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických Baní patrí strojovňa pre ohňové stroje

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických
2023-05-14 12:00:00

Štiavnické Bane návštevníkom ponúkajú mnoho zaujímavého, k najväčším technickým vzácnostiam patrí strojovňa pri šachte Jozef. Monumentálna kamenná stavba slúžila v rokoch 1732 - 1734 podľa archívnych dokumentov ako strojovňa pre dva ohňové vodočerpacie stroje, ktoré postavil anglický konštruktér Isaac Potter. viac »

Dom Majstra Pavla v Levoči: Gotická budova potrebuje obnovu

Dom Majstra Pavla v
2023-05-13 12:00:00

Dom Majstra Pavla v Levoči potrebuje obnovu, Slovenské národné múzeum (SNM) - Spišské múzeum chce na projekt získať externé zdroje. Pre TASR to potvrdila zástupkyňa riaditeľky múzea Dáša Uharčeková Pavúková s tým, že ide o budovu, v ktorej slávny neskorogotický rezbár žil a tvoril. Aktuálne je tam expozícia zostavená z faksimile jeho najznámejších diel. viac »

Najzaujímavejšie vodopády na Slovensku: Kompletnú päťku videl málokto

Vodopád Skok
2023-05-12 13:00:00

Krajšie jarné počasie nás už láka na turistiku. Môžete začať zľahka a navštívte naše najzaujímavejšie vodopády. Viaceré z nich sú ľahko dostupné a nemusíte zdolávať ani náročné turistické trasy. Je len na vás, ktorú alternatívu si vyberiete... viac »

Sedem za cenu jednej: Turisti sa so vstupenkou na Trenčiansky hrad dostanú aj do ďalších múzeí

Trenčiansky hrad
2023-05-12 08:00:00

Návštevníci Trenčianskeho hradu môžu počas tohtoročnej letnej sezóny spoznať ďalšie pobočky Trenčianskeho múzea v Trenčíne za zvýhodnených podmienok. So vstupenkou na Trenčiansky hrad majú vstup zdarma do šiestich pobočiek múzea. viac »


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa