Slovensko - tipy na výlet

Trnava vydala nové tajomstvá: Na námestí stál gotický kostol i renesančné parkovisko

Trnava vydala nové tajomstvá:
2023-04-07 12:00:00

Základy zaniknutého stredovekého kostola s cintorínom i ojedinelý nález renesančného ´záchytného´ parkoviska sú najnovšími poznatkami archeologického výskumu v Trnave v lokalite Námestia SNP. Miesto prechádza celkovou obnovou, v jednotlivých jeho úsekoch realizuje výskum katedra klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity (TU) pod vedením dekana Erika Hrnčiarika. viac »

V Slovenskom krase pripravujú výstavbu nového návštevníckeho centra

V Slovenskom krase pripravujú
2023-04-03 00:00:00

Správa Národného parku (NP) Slovenský kras plánuje v blízkosti obce Silická Jablonica postaviť nové návštevnícke centrum. Slúžiť má na výchovno-vzdelávacie účely, organizáciu rôznych akcií i ako zázemie pre turistov. Návrh návštevníckeho centra vzíde z architektonickej súťaže. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák. viac »

Jarný babyboom: V košickej zoo pribudli rozkošné mláďatá

Jarný babyboom: V košickej
2023-03-29 08:00:00

V košickej zoologickej záhrade (zoo) pribudlo od začiatku tohto roka takmer 30 prírastkov. Vo výbehoch, lemujúcich dolnú časť zoo v smere k DinoParku pribudli v uplynulom období mláďatá veľkých kopytníkov. Ide o zdomácnené druhy ťavy dvojhrbej, byvola vodného a zebu zakrpateného. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová. viac »

V Trenčíne zrekonštruujú starý železničný most: Takúto parádu inde na Slovensku nenájdete!

V Trenčíne zrekonštruujú starý
2023-03-28 12:30:00

Starý železničný most v Trenčíne sa má do roku 2026 zmeniť na unikátny pobytový most spájajúci centrum mesta s trenčianskou časťou Zámostie. Budúcu podobu mosta odprezentoval minulý týždeň poslancom mestského zastupiteľstva trenčiansky hlavný architekt Martin Beďatš. viac »

Cestu na Sitno uľahčia nové schody, pôvodné z 19. storočia doslúžili

Cestu na Sitno uľahčia
2023-03-28 07:00:00

Cestu na Sitno uľahčia v nasledujúcej sezóne nové schody. Pôvodné, drevené, ktoré tam nadšenci výstupov na túto horu položili ešte koncom 19. storočia, doslúžili a už nevyhnutne potrebovali výmenu. viac »

V Hnúšti zrekonštruovali netradičnú Petrivaldského vilu

V Hnúšti zrekonštruovali netradičnú
2023-03-27 12:15:00

Po komplexnej rekonštrukcii v Hnúšti v piatok slávnostne otvorili národnú kultúrnu pamiatku Petrivaldského vilu. Je to jeden z mála zachovaných historických objektov meštianskej architektúry a urbanistického rozvoja mesta z prelomu 19. a 20. storočia. viac »

OBRAZOM: V Trebišove si pripomínajú výročie grófa J. Andrássyho rozsiahlou výstavou

OBRAZOM: V Trebišove si
2023-03-26 08:00:00

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove ponúka pri príležitosti 200. výročia narodenia grófa Júliusa Andrássyho výstavu s názvom ANDRÁSSY 200. Je umiestnená na prízemí kaštieľa v priestoroch galérie a prezentuje život jedného z najväčších politikov 19. storočia – predsedu uhorskej vlády a neskoršieho ministra zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska. viac »

Revúca: Z Prvého slovenského gymnázia bude kultúrne centrum

Revúca: Z Prvého slovenského
2023-03-25 09:00:00

Projekt interaktívneho múzea, ktoré vznikne v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, napreduje. V národnej kultúrnej pamiatke a priľahlom areáli sa postupne končia búracie práce a odstraňovanie nadbytočných stavebných prvkov. Pre TASR to uviedol riaditeľ kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra Jozef Balužinský. viac »

Révayovský kaštieľ v Turčianskej Štiavničke: Od sídla šľachty po hotelový rezort

Révayovský kaštieľ v Turčianskej
2023-03-23 12:00:00

V Turčianskej Štiavničke roky chátral nádherný kaštieľ, ktorý pôvodne patril rodine Révayovcov. Nehnuteľnosť sa preslávila i tým, že sa zrazu objavila na predaj v inzercii popri bežných bytoch a domoch. Vážny záujemca sa nakoniec našiel a v súčasnosti sa už historické sídlo dočkalo veľkej rekonštrukcie. viac »

Historická železnica, kaštieľ i skanzen: Kysucké múzeum je bohaté na zážitky

Historická železnica, kaštieľ i
2023-03-21 12:00:00

Zachovaním kultúry a tradícií Kysúc sa zaoberá tunajšie Kysucké múzeum. Jeho expozícia je rozdelená do piatich zaujímavých častí. Ponúkajú pútavé výstavy aj praktické ukážky histórie v podobe pôvodnej železnice a skanzenu s domami z celého regiónu. viac »

V Bratislave posilnia premávku liniek MHD do turistických lokalít

Vodná nádrž na Železnej
2023-03-20 06:00:00

Dopravný podnik Bratislava (DPB) posilňuje od 25. marca premávku liniek mestskej hromadnej (MHD) do bratislavských turistických lokalít. Týka sa to liniek 43, 52 a 144, po zimnej pauze sa zároveň vracia linka 154 do oblasti Horárne Krasňany. S príchodom jarných dní spúšťa kampaň #sMHDpozelenej. Mestský dopravca taktiež pristúpi k úprave liniek vo viacerých lokalitách. viac »

Rozprávkový les: Neďaleko Žiliny otvorili malý raj pre deti (FOTO)

Rozprávkový les v Nezbudskej
2023-03-20 00:00:00

Slovensku ešte stále chýba poriadny zábavný park, našťastie však už aj u nás existuje zopár miest, ktoré si naši najmenší úplne zamilujú. Nedávno k nim pribudol aj Rozprávkový les medzi Žilinou a Martinom. viac »

Banka lásky v B. Štiavnici

Banka lásky
2023-03-18 20:00:00

Banská Štiavnica patrí k najromantickejším a najkrajším mestám na Slovensku. K tomuto starodávnemu baníckemu mestu, ktoré je pre svoje jedinečné technické a architektonické pamiatky zapísané na prestížnom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa viaže aj jeden z najdojemnejších a zároveň najromantickejších príbehov nenaplnenej lásky u nás. viac »

Bratislavská zoo má nový prírastok: Nádherný lev dostal meno Samba

Bratislavská zoo má nový
2023-03-16 09:00:00

Zoologická záhrada v Bratislave má od konca minulého týždňa nový prírastok v podobe leva juhoafrického. Samec menom Samba pricestoval z domovskej zoo v českom Hodoníne, kde strávil 11 rokov. V súčasnosti sa adaptuje na nový domov, následne príde na rad zoznamovanie sa so samicou. viac »

Obnova Krásnej Hôrky napreduje, búracie a demontážne práce sú takmer ukončené

Obnova Krásnej Hôrky napreduje,
2023-03-12 14:00:00

Obnova hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava v uplynulých mesiacoch výrazne pokročila, búracie a demontážne práce sú ukončené na viac ako 90 percent. Ku koncu februára bolo v rámci rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky preinvestovaných viac ako 9.300.000 eur. Na piatkovom mediálnom dni v deň výročia požiaru z roku 2012 to uviedli predstavitelia Slovenského národného múzea (SNM). viac »


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa