Slovensko - tipy na výlet

Rozprávkový les: Neďaleko Žiliny otvorili malý raj pre deti (FOTO)

Rozprávkový les v Nezbudskej
2023-03-20 00:00:00

Slovensku ešte stále chýba poriadny zábavný park, našťastie však už aj u nás existuje zopár miest, ktoré si naši najmenší úplne zamilujú. Nedávno k nim pribudol aj Rozprávkový les medzi Žilinou a Martinom. viac »

Banka lásky v B. Štiavnici

Banka lásky
2023-03-18 20:00:00

Banská Štiavnica patrí k najromantickejším a najkrajším mestám na Slovensku. K tomuto starodávnemu baníckemu mestu, ktoré je pre svoje jedinečné technické a architektonické pamiatky zapísané na prestížnom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa viaže aj jeden z najdojemnejších a zároveň najromantickejších príbehov nenaplnenej lásky u nás. viac »

Bratislavská zoo má nový prírastok: Nádherný lev dostal meno Samba

Bratislavská zoo má nový
2023-03-16 09:00:00

Zoologická záhrada v Bratislave má od konca minulého týždňa nový prírastok v podobe leva juhoafrického. Samec menom Samba pricestoval z domovskej zoo v českom Hodoníne, kde strávil 11 rokov. V súčasnosti sa adaptuje na nový domov, následne príde na rad zoznamovanie sa so samicou. viac »

Obnova Krásnej Hôrky napreduje, búracie a demontážne práce sú takmer ukončené

Obnova Krásnej Hôrky napreduje,
2023-03-12 14:00:00

Obnova hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava v uplynulých mesiacoch výrazne pokročila, búracie a demontážne práce sú ukončené na viac ako 90 percent. Ku koncu februára bolo v rámci rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky preinvestovaných viac ako 9.300.000 eur. Na piatkovom mediálnom dni v deň výročia požiaru z roku 2012 to uviedli predstavitelia Slovenského národného múzea (SNM). viac »

V Malých Karpatoch začne turistom slúžiť útulňa Jozefa Maka

V Malých Karpatoch začne
2023-03-11 07:00:00

Už onedlho začne slúžiť diaľkovým turistom v Malých Karpatoch v lokalite Mihalinová pri obci Dobrá Voda nová moderná turistická útulňa Jozefa Maka. Je situovaná v blízkosti Cesty hrdinov SNP, najdlhšej turistickej trasy na Slovensku, neďaleko križovatky červenej značky so žltou. Na jej vzniku spolupracovali subjekty verejného a občianskeho sektora, informoval o tom Martin Palkovič z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj. viac »

Nepochopení a prenasledovaní: Habáni na Slovensku zanechali nezmazateľnú stopu

Nepochopení a prenasledovaní: Habáni
2023-03-10 08:30:00

Pojmom Habáni sa označovali novokresťania, ktorí prichádzali do našich končín z Nemecka. V rodnej krajine ich totiž prenasledovali, preto potrebovali ujsť a usadiť sa v novom domove. Ten našli na Morave a taktiež na Slovensku, najmä pri hraniciach so súčasným Českom. Na ich pôsobenie nám ako pamiatka zostalo viacero stavieb, pričom najviac z nich uvidíte v Sobotišti. viac »

Od polovice marca si možno pozrieť Piešťany podľa Wintera

Zážitková prehliadka mestom Piešťany
2023-03-10 08:00:00

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj zážitkov sa od 18. marca vráti k novej sezóne obľúbených zážitkových prehliadok Piešťany podľa Wintera. Do začiatku mája sa každú sobotu budú môcť účastníci prechádzať po kúpeľnom meste so slúchadlami na ušiach a počúvať dramatizáciu spomienok zakladateľa kúpeľov Ľudovíta Wintera. Informoval o tom Martin Palkovič z KOCR. viac »

Trnava a okolie – raj milovníkov vína i lahodnej medoviny

Areál Včelovina Smolenice
2023-03-08 12:00:00

Do Trnavy a jej okolia sa oplatí prísť počas celého roka. Okrem architektonických pamiatok sa tu nachádza aj množstvo vinárstiev a medovinárstiev, ktoré ponúkajú lahodné nápoje svetovej úrovne. Nejedno z nich prinieslo do tohto kraja svojim producentom ocenenia a medaily zo svetových výstav. viac »

Vesmír nebol nikdy dostupnejší: V Bratislave predĺžili výstavu Cosmos Discovery

Vesmír nebol nikdy dostupnejší:
2023-03-07 12:00:00

Veľkolepá prehliadka udalostí, objavov, príbehov zo sveta vesmíru a kozmonautiky, to je výstava Cosmos Discovery, ktorá je otvorená v Incheba Bratislava už šiesty mesiac. Deti a ich rodičia, mladí ľudia či seniori majú možnosť získať nové poznatky, ale zároveň sa aj zabaviť a príjemne stráviť svoj voľný čas. Výstava bola preto pre veľký záujem predĺžená až do 2. júla! viac »

Zimná pauza skončila: Važeckú jaskyňu opäť otvorili pre turistov

Važecká jaskyňa
2023-03-06 07:00:00

Turisti môžu od 1. marca po trojmesačnej zimnej prestávke opäť navštíviť Važeckú jaskyňu. Nachádza sa na okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Minulý rok ju navštívilo takmer 17.000 ľudí, potvrdila manažérka prevádzkovej a obchodnej činnosti Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ľubica Nudzíková. viac »

Unikát pod Tatrami: Starobylé pivnice vyzerajú ako hobitie domčeky

Unikát pod Tatrami: Starobylé
2023-03-03 13:00:00

Fanúšikovia Pána prsteňov majú na Slovensku jedno obľúbené miesto. Nájdu ho priamo pod Tatrami, v rázovitej dedinke Liptovská Teplička, kde typické pivničky vyzerajú ako domčeky hobitov. Kvôli tomu do tohto regiónu prúdi veľa turistov, ktorí túžia vidieť vysnívané miesto podobné tomu z ich obľúbených príbehov. viac »

Obnova vzácneho kostola v Zolnej je na konci

Obnova vzácneho kostola v
2023-03-02 06:00:00

Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu. Na kultúrnej pamiatke, ktorú v roku 2000 navštívil aj súčasný anglický kráľ Karol III., treba ešte opraviť a zrekonštruovať ochranné múry. Pre TASR to uviedol člen farskej rady zvolenskej farnosti Ján Čierny. viac »

Skvelý tip na prázdniny: Najstarší skanzen Slovenska je v Bardejove

Zrekonštruovaný drevený gr.kat. kostolík
2023-02-24 12:00:00

Skanzeny sú najlepším spôsobom, ako spoznať pôvodnú architektúru v jednotlivých krajinách a regiónoch. Na jednom mieste totiž združujú viaceré zaujímavé stavby z rôznych etáp vývoja miestnej architektúry. Slováci sa môžu pochváliť niekoľkými zaujímavými atrakciami tohto druhu. No tušili ste, ktorý z nich je tým našim najstarším? Tí, ktorí tipovali mesto Bardejov, mali pravdu. Tunajší skanzen je otvorený od roku 1965 a následne bol inšpiráciou aj pre ostatné regióny. viac »

V Trnave hľadajú pozostatky barbakanu, našli aj artefakty z doby kamennej

V Trnave hľadajú pozostatky
2023-02-24 07:00:00

Súbežne s rozsiahlou obnovou Námestia SNP v Trnave hľadajú archeológovia ďalšie pozostatky stredovekých hradieb a bezpečnostného predpolia jednej z brán mestského opevnenia – barbakanu. Zvyšky múrov, ktoré boli až do 19. storočia súčasťou fortifikačného systému, sa skrývali pod asfaltom miestnej komunikácie. Okrem nich našli aj artefakty z doby kamennej. TASR o tom informoval vedúci výskumu z Trnavskej univerzity (TU), archeológ Erik Hrnčiarik. viac »

Najväčšia synagóga Slovenska je v Lučenci: Nádhernú stavbu čakal ťažký osud, dnes znova žije

Najväčšia synagóga Slovenska je
2023-02-20 12:00:00

Mesto Lučenec je tretím najväčším v Banskobystrickom kraji, zároveň sa však považuje za srdce regiónu Novohrad. K najzaujímavejším turistickým atrakciám patrí budova neologickej synagógy, ktorá je najväčšou na Slovensku. viac »


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa