Slovensko - tipy na výlet

Múzeum slovenskej dediny v Martine - najväčšia expozícia v prírode

Múzeum slovenskej dediny v
2023-05-06 12:00:00

Múzeum slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Podľa riaditeľa SNM – Múzeá v Martine Radovana Sýkoru ho budujú od druhej polovice 60. rokov minulého storočia ako expozíciu tradičného ľudového staviteľstva, bývania a spôsobu života na Slovensku. viac »

Po 16 rokoch otvoria najväčšiu fontánu na Slovensku

Fontána Družba na Námestí
2023-05-01 09:00:00

Fontánu Družba na Námestí slobody v Bratislave by mali po rozsiahlej rekonštrukcii sprístupniť v lete. Stane sa tak po 16 rokoch, počas ktorých bola najväčšia fontána na Slovensku vypustená. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). viac »

V Trnave rekonštruujú jednu z dominánt: Po obnove budú veže baziliky vyzerať ako v čase gotiky

V Trnave rekonštruujú jednu
2023-04-29 09:00:00

Do výšky zhruba 37 metrov sa v týchto dňoch vyšplhalo lešenie pri južnej veži jednej z historických dominánt Trnavy - Baziliky sv. Mikuláša. Pamiatková obnova omietok a kamenných prvkov na fasáde následne aj severnej veže a západného portálu by mala trvať do konca roka 2024. TASR o tom informoval hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík. viac »

Zrada Demänovskej doliny: Pod Chopkom majú stavať masívny hotel

Zrada Demänovskej doliny: Pod
2023-04-26 13:00:00

Pod Chopkom v Demänovskej doline má vyrásť deväťpodlažný a viac ako 30 metrov vysoký hotel. Upozornili na to aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Pre Dolinu a iniciatívy My sme les s tým, že stavba prekryje výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Projektu dalo v odvolacom konaní zelenú ministerstvo životného prostredia (MŽP). Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) s jeho stanoviskom nesúhlasí. Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vyhlásil, že "hotel ešte nie je hotová vec" a postup ministerstva dal preveriť. viac »

Riaditeľ Slovenského národného múzea otvorene: ROZHOVOR o nových projektoch aj top exponátoch

Riaditeľ Slovenského národného múzea
2023-04-25 07:00:00

Legendárnu žirafu v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave nikto neobíde. Povedal v rozhovore pre TASR Branislav Panis, generálny riaditeľ inštitúcie, ktorá zaznamenáva 130. výročie založenia. Prezradil aj to, či národné múzeum v čase pandémie prišlo o svojich návštevníkov, aké projekty pre nich chystá, ktoré jeho pracoviská sú top a zbierkové predmety najcennejšie. viac »

Srdce Európy: Geografický stred starého kontinentu je v malebnej slovenskej obci

Neďaleko Kremnických Baní sa
2023-04-19 12:01:00

Na Slovensku sa môžeme pochváliť viacerými unikátnosťami. Medzi ne patrí aj obec Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom, ktorú vyhľadávajú ľudia z celej Európy. Keď sa tam totiž postavia na jeden bod, budú sa nachádzať presne v strede starého kontinentu. viac »

Modrý kostolík patrí k symbolom Bratislavy: 10 faktov, ktoré vás prekvapia

Modrý kostolík patrí k
2023-04-14 12:30:00

Secesný Modrý kostolík patrí k najznámejším stavbám Bratislavy. Veľkosťou síce neohúri, no jeho farba a najmä zaujímavá architektúra z neho robí skutočný unikát. Tieto zaujímavosti z histórie i súčasnosti vás možno prekvapia. viac »

V Štavnických Baniach otvorili novú lávku, banícku históriu umožní vidieť z nadhľadu

V Štavnických Baniach otvorili
2023-04-14 07:00:00

Lávku, ktorá umožní návštevníkom a záujemcom o históriu uvidieť z nadhľadu archeonálezisko pri šachte Karol v Štiavnických Baniach, predstavili v stredu verejnosti. Lávka umožní spoznávať banícku históriu priamo na mieste bývalého banského závodu. Ako uviedla výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, lávka sprístupňuje nielen pozostatky základov banského závodu, ale aj konského gápľa, ktorý tam kedysi fungoval. viac »

Petržalka bola najväčšou obcou v Československu, prvá písomná zmienka pochádza už z 13. storočia

Petržalka bola najväčšou obcou
2023-04-13 12:00:00

Písomná zmienka z územia Petržalky pochádza už z 13. storočia. Dá sa doložiť, že sa tam nachádzala osada Flocendorf, ktorá však neskôr zanikla. Už pri formovaní Uhorska bolo územie okrajovou časťou, kde sa usádzalo obyvateľstvo, ktoré zároveň strážilo hranicu. Územie však podľa historika Ľuboša Kačírka nebolo vtedy pre Dunaj a jeho ramená na osídlenie vhodné. Uviedol to v rozhovore pre TASR pri príležitosti 50. výročia založenia sídliska. viac »

Františkánsky kláštor v centre Kremnice čaká významná rekonštrukcia

Františkánsky kláštor v centre
2023-04-12 09:00:00

Františkánsky kláštor v historickom centre Kremnice čaká významná rekonštrukcia zameraná na sanáciu vlhkosti. Podporená by mala byť dotáciou vo výške 830.000 eur, žiadateľom je rímskokatolícka cirkev. Vyplýva to z informácií o podporených žiadostiach zverejnených na portáli dotácií Ministerstva kultúry SR. viac »

OBRAZOM: Skuteckého vila v Banskej Bystrici sa opäť skvie v plnej kráse

OBRAZOM: Skuteckého vila v
2023-04-09 12:00:00

Vila Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici je po rekonštrukčných prácach opäť prístupná verejnosti. Objekt bol uzavretý od vlaňajšieho novembra. viac »

V Štiavnických Baniach obnovia kláštor hieronymitánov i bývalú banícku nemocnicu

V Štiavnických Baniach obnovia
2023-04-09 08:00:00

Dva veľké stavebné projekty plánujú v najbližších mesiacoch rozbehnúť v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica. Tým väčším bude rekonštrukcia kláštora hieronymitánov z 18. storočia za takmer 2 milióny eur, menším obnova bývalej baníckej nemocnice a jej premena na denný stacionár pre seniorov. viac »

Trnava vydala nové tajomstvá: Na námestí stál gotický kostol i renesančné parkovisko

Trnava vydala nové tajomstvá:
2023-04-07 12:00:00

Základy zaniknutého stredovekého kostola s cintorínom i ojedinelý nález renesančného ´záchytného´ parkoviska sú najnovšími poznatkami archeologického výskumu v Trnave v lokalite Námestia SNP. Miesto prechádza celkovou obnovou, v jednotlivých jeho úsekoch realizuje výskum katedra klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity (TU) pod vedením dekana Erika Hrnčiarika. viac »

V Slovenskom krase pripravujú výstavbu nového návštevníckeho centra

V Slovenskom krase pripravujú
2023-04-03 00:00:00

Správa Národného parku (NP) Slovenský kras plánuje v blízkosti obce Silická Jablonica postaviť nové návštevnícke centrum. Slúžiť má na výchovno-vzdelávacie účely, organizáciu rôznych akcií i ako zázemie pre turistov. Návrh návštevníckeho centra vzíde z architektonickej súťaže. Pre TASR to uviedol riaditeľ Správy NP Slovenský kras Milan Olekšák. viac »

Jarný babyboom: V košickej zoo pribudli rozkošné mláďatá

Jarný babyboom: V košickej
2023-03-29 08:00:00

V košickej zoologickej záhrade (zoo) pribudlo od začiatku tohto roka takmer 30 prírastkov. Vo výbehoch, lemujúcich dolnú časť zoo v smere k DinoParku pribudli v uplynulom období mláďatá veľkých kopytníkov. Ide o zdomácnené druhy ťavy dvojhrbej, byvola vodného a zebu zakrpateného. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa