Slovensko - tipy na výlet

Z Muráňa začal k sysľovisku premávať bezplatný turistický vláčik

2024-05-02 19:00:00 |

Obec Muráň v okrese Revúca v stredu (1. 5.) spustila prevádzku nového turistického vláčika, ktorý návštevníkov zadarmo odvezie k obľúbenému sysľovisku Biele vody na Muránskej planine. V obci tiež pribudlo nové veľkokapacitné parkovisko, kde môžu návštevníci bezplatne odstaviť svoje auto. Pre TASR to uviedol starosta obce Roman Goldschmidt.

Viac článkov

V Košiciach sa opäť rozozvučí zvonkonhra, bude hrať aj vianočné piesne

V Košiciach sa opäť
2022-12-16 08:00:00

Takmer po štyroch rokoch sa pri takzvanej Spievajúcej fontáne v centre mesta opäť rozozvučí košická zvonkohra. Počas uplynulých piatich mesiacov prešla obnovou technológie a elektroniky. TASR o tom informoval hovorca Správy mestskej zelene (SmsZ) Peter Sasák. Na oprave pracovali aj študenti. Repertoár hudobných skladieb zas vytvorili košickí hudobníci. Zvonkohra bude v prevádzke od stredy, a to každý deň od 17.00 h do 21.00 h. Každú celú hodinu odbije počet hodín a zahrá jednu skladbu. viac »

Görgeyho tunel na Skalke slúžil na prepravu vzácnych kovov. Dnes ho vyhľadávajú turisti

Görgeyho tunel na Skalke
2022-12-15 12:00:00

Medzi Kremnicou a Banskou Bystricou nájdete technickú zaujímavosť v podobe Görgeyho tunela na Skalke. Ten sa pôvodne využíval na prepravu tovaru, aby skrátil čas jednotlivých presunov, dnes je však už súčasťou obľúbenej turistickej trasy. viac »

Navštívili sme vianočné trhy v Trenčíne: Hitom je turbo punč s marhuľovou príchuťou

Navštívili sme vianočné trhy
2022-12-13 12:00:00

Tento rok sme sa rozhodli stráviť advent na Slovensku a vychutnať naše vianočné trhy. Prvým navštíveným mestom bol Trenčín. Domáci nás už po príchode upozorňovali na to, že nemáme čakať veľkolepú parádu ako v Bratislave alebo v Prahe. Sľubovali však, že to všetko kompenzujú príjemnou a domáckou atmosférou, čo nakoniec aj do bodky splnili. viac »

Zázrak z letnej kuchynky: Do malebnej dediny jazdia gurmáni z celého Slovenska

Zázrak z letnej kuchynky:
2022-12-12 12:00:00

Cestovanie sa väčšine z nás spája aj s ochutnávaním lokálnych dobrôt. Za skvelými gastrozážitkami však netreba jazdiť ďaleko, zaujímavé špeciality alebo samotné ingrediencie môžete spoznať aj pri potulkách Slovenskom. Dnes vás pozývame do hontianskej obce Súdovce, kde v bývalej letnej kuchynke tradičnej usadlosti vzniká ten najlahodnejší olej. viac »

Ospalé mestečko dostalo ďalšiu šancu: Unikátny projekt v srdci kaštieľa je turistickou bombou!

Ospalé mestečko dostalo ďalšiu
2022-12-11 12:30:00

Slovensko sa ku svojim pamiatkam ešte stále stavia trochu macošsky a po celej krajine nájdeme množstvo historických stavieb v katastrofálnom stave. Niektoré z nich však našťastie píšu aj krajšie príbehy - obvykle vďaka ľuďom, ktorí do ich obnovy vkladajú celé svoje srdce aj čas. K najlepším príkladom patrí kaštieľ v Jelšave, ktorý sa podarilo zachrániť v hodine dvanástej a dnes sa vďaka zopár nadšencom vracia ku svojej bývalej sláve. viac »

OBRAZOM: Vysoká pec v Sirku patrí k naším najvzácnejším technickým pamiatkam

OBRAZOM: Vysoká pec v Sirku
2022-12-11 11:31:00

Najväčším ložiskom železnej rudy v celom Uhorsku bol kedysi vrch Železník v Revúckom okrese. Niekdajšiu slávu pripomínajú dnes už len vchody do štôlní a domy v bývalej baníckej kolónii, zachovali sa však i pozostatky niektorých technických stavieb. K tým najvzácnejším patrí vysoká pec v Sirku-Červeňanoch. viac »

Banská Štiavnica má novú národnú kultúrnu pamiatku: Do zoznamu zapísali vzácnu kalváriu

Banská Štiavnica má novú
2022-12-10 12:00:00

Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom. Pre TASR to uviedla Henrieta Godová z oddelenia regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici. viac »

Bardejovská spravodlivosť budila strach: Dnes do mesta lákajú aj miesta, spojené s obávaným katom

Bardejovská spravodlivosť budila strach:
2022-12-09 12:59:00

Stredovek bol neľahkým obdobím na život a spravodlivosť musela byť rýchla a účinná. Jedným z najvýznamnejších práv a výsad miest bolo preto hrdelné právo. Bardejovská spravodlivosť bola tak povestná prísnosťou, že v Šariši sa zvyklo hovoriť: ,,Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!”. Na túto dobu sa zachovali pamiatky, ktoré sú dnes dôvodom na návštevu historického mesta, zapísaného do zoznamu UNESCO. viac »

Záchranár z Horskej záchrannej služby varuje: Týchto 10 chýb vás môže stáť život

Záchranár z Horskej záchrannej
2022-12-09 10:00:00

Tento rok majú záchranári plné ruky práce. Okrem toho, že výrazne stúpol počet ich zásahov v horskom teréne, znepokojivá je aj štatistika úmrtí – v slovenských horách tento rok zahynulo najviac turistov za posledných desať rokov. Pred každou túrou sa je potrebné poriadne pripraviť, o to viac najmä v zimnom období, keď hrá proti nám nielen klzký terén, chlad, ale aj menej denného svetla. viac »

Zimná sezóna odštartovala: Na Liptove s Petrou Vlhovou, v Jasnej s novou lanovkou a prekvapením pre bežkárov

Zimná sezóna odštartovala: Na
2022-12-06 10:59:00

BRATISLAVA - V niektorých častiach Slovenska cez víkend odštartovala zimná sezóna. Na Liptove nechýbala ani legenda nášho lyžovania Petra Vlhová. viac »

Najväčší vianočný darček: Bojnická zoo má po takmer 40 rokoch nového slona

Nový slon Tembo
2022-12-04 12:00:00

Národná zoologická záhrada v Bojniciach získala po takmer 40 rokoch nového slona. Samec slona afrického Tembo sa narodil podobne ako slonice Maja a Gula v Zimbabwe, do Bojníc prišiel v posledný novembrový deň z Viedne. viac »

Slovenská národná galéria je späť v plnej paráde: Nazreli sme do jej útrob ešte pred otvorením!

Ikonické premostenie SNG od
2022-12-02 08:00:00

Milovníci umenia sa dočkali. Po 21 rokoch, kedy muselo byť pre havarijný stav uzatvorené ikonické premostenie Slovenskej národnej galérie (SNG) od architekta Vladimíra Dedečka a postupne sa k nemu pre zlý technický stav pridávali aj ďalšie časti galérie, sa už 11. decembra otvorí zrekonštruovaná SNG pre verejnosť. V predstihu sme si boli tieto vynovené priestory pozrieť aj my. viac »

Obrovský úspech Slovenska: Bratislavskú pamiatku ocenili na celosvetovej súťaži architektúry

Obrovský úspech Slovenska: Bratislavskú
2022-11-30 12:00:00

Rekonštrukciu bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky, ocenili na celosvetovej súťaži architektúry v španielskom meste Bilbao. V rámci The Architecture MasterPrize Award 2022 získala najvyššie ocenenie v kategórii industriálnych stavieb. Projekt bol ocenený spomedzi viac ako 1000 projektov zo 65 krajín sveta ako vôbec prvá stavba zo Slovenska. viac »

Fantastická novinka v múzeu máp: Na leteckom simulátore preletíte ponad Slovensko

Fantastická novinka v múzeu
2022-11-27 12:00:00

V Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici pribudla nová atrakcia. Je ňou letecký simulátor, vďaka ktorému budú môcť návštevníci preletieť a spoznávať celý Banskobystrický kraj i Slovensko. viac »

Stredoveké trhy, vianočné prehliadky aj hľadanie škriatkov: Najkrajší advent zažijete v Trnave

Stredoveké trhy, vianočné prehliadky
2022-11-24 08:00:00

Centrum Trnavy sa už od piatku 25. novembra rozsvieti tisíckami svetielok, ktoré budú zdobiť aj veľký vianočný stromček na námestí. V oknách historických budov sa budú skrývať malí škriatkovia ako z Dobšinského rozprávok a počas celého adventu tu nájdete tradičné aj výnimočné Stredoveké adventné trhy. viac »


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa