Arenal: Sopka, ktorú takmer nevidieť

2015-04-07 12:00:00 |   |    | 

Je celebritou, na ktorú sa prichádzajú pozrieť turisti z celej Kostariky, je však i sopečným „dieťatkom“, pretože vznikla len pred siedmimi tisícmi rokov. A navyše je ešte poriadne náladová. Zoznámte sa so sopkou Arenal, vulkánom, o ktorom si ľudia z jeho okolia 400 rokov mysleli, že je obyčajným kopcom. Nebol… a sopka ich o tom presvedčila jedného júlového rána v roku 1968.



 

Bolo 29. júla 1968, zhruba pol ôsmej ráno. Kraj okolo jazera Arenal sa pomaly prebúdzal do ďalšieho dňa. A nikoho nenapadlo, že len o chvíľu neskôr sa k životu prebudí i neďaleká Cerro Arenal, sopka, ktorú miestni obyvatelia považovali za obyčajný kopec – preto ju mimochodom nazývali Cerro, alebo hora.

Lenže potom to prišlo… prvý výbuch po zhruba 400 rokoch. Vzduchom lietali niekoľkotonové kamene – sopka nimi hádzala do vzdialenosti niekoľkých kilometrov, po svahoch „hory“ sa valili prúdy lávy, sopečný popol lietal stovky metrov vysoko, vznikli tri nové krátery… Výsledkom boli tri pochované dediny, 87 mŕtvych obyvateľov, tisíce mŕtvych kusov dobytka a zistenie, že „kopec“ Arenal je v skutočnosti činnou sopkou.

 

Kúpele pod šírym nebom

Tropická záhrada s horúcimi prameňmi a s možnosťou masáže – ideálne po náročnom dni a túre po okolí sopky. Že by sa vám to páčilo? V okolí sopky Arenal je niekoľko kúpeľných stredísk, kde sa o vás postarajú. K najznámejším patrí Tabacón Resort. Horúcu riečku tu rozviedli do slepých ramien, ktoré tvoria bazény, vane, vodné odpočívadlá… a okrem kúpania v horúcej vode si tu človek môže dopriať i masáže alebo zábaly. Všetko pod šírym nebom.

 

 

A tou Arenal zostal až do nedávneho obdobia. V rokoch 1968 až 2010 nebolo dňa, kedy by sopka nezakašlala, nečkala, neposlala zástupom turistov aspoň maličký pozdrav v podobe pár explózií, niekoľkých prúdov lávy, obláčikov dymu. V priebehu 40 rokov sa Arenal prebojoval medzi najaktívnejšie sopky sveta a stal sa hlavnou atrakciou Kostariky.

Mohlo by vás zaujímať: Kostarika, najzelenšia krajina Európy

 

Za hmlou, ktorá by sa dala krájať…

 

Vrchol sopky Arenal je obvykle skrytý v hmlistom opare. Napokon hovorí sa, že vidieť sopku v celej jej kráse, neskrytú za mraky, je malý zázrak. Arenal však svoju dennú nedostupnosť turistom kompenzoval v noci. Výbuchy -vďaka rôznym prímesiam extrémne výbušnej- magmy a jej rozpálené predstavenia v podobe potôčikov lávy každú noc sledovali stovky turistov.

Práve v noci bol Arenal najkrajší – kontrast temnoty a horúcich uhlíkov a lávových potôčikov vyrážal dych. A ľudia preň boli ochotní oželieť spánok a uprostred noci sa pachtiť po značených trasách. Mimochodom, pohyb mimo nich správa národného parku striktne zakazovala (a zakazuje ho i dnes) – sopka je totiž nevypočítateľná a mimo značených chodníkov hrozili a stále hrozia i zosuvy pôdy.

 

Jazero Arenal

Jazero Arenal ležiace len kúsok od rovnomennej sopky je najväčším jazerom v Kostarike. Jeho rozloha je úctyhodná – 124 štvorcových kilometrov a hladina leží v nadmorskej výške 1798 metrov. Je nielen zásobárňou pitnej vody, ale voda z neho je i hnacou silou elektrárne. Výlet sem sa rozhodnevyplatí – z brehov je nádherný výhľad na sopku a zážitkom je i okolitá divoká džungľa.

 

 

 

Od októbra 2010 je však s nočným divadlom koniec. Arenal sa uložila k spánku. Intenzita vulkanických prejavov je výrazne nižšia, niekedy mnoho dní i nulová. Teda tých prejavov, ktoré prebiehajú na povrchu.V hĺbke päť kilometrov to však podľa vedcov vrie ako v pekelnom kotlíku. A možno je tento pokoj len pomyselným tichom pred búrkou.

Miestni sú však na prípadné problémy (snáď) pripravení. Poučení z udalosti leta v roku 1968 postavili nové domy a celé dedinky v dostatočnej vzdialenosti a z dosahu lávových jazykov.

 

Horúce pramene, luxus i gýč

 

A turisti? Tí nie sú ukrátení ani v období, kedy sopka spí – v jej okolí je vďaka procesom vo vnútri zeme nespočetné množstvo horúcich prameňov. Okrem krásnej prírody, divokej džungle a výhľadov na vulkán si tu môžu dopriať i kúpeľné procedúry. V okolí sopky je niekoľko „kúpeľných“ stredísk pod otvoreným nebom. Niekde využívajú prirodzené prostredie, inde sa turistov snažia omráčiť luxusom…

Nočné kúpanie vo farebne osvetlenom bazéne s termálnou vodou a umelým vodopádom je však trochu rozporuplným zážitkom a človek nevie, či sa má tomu ohromnému gýču smiať, alebo si ho vychutnávať. A je nutné podotknúť, že s pribúdajúcim počtom vypitých nápojov pri bare, ktorý tu samozrejme tiež majú, prevažuje skôr ten druhý variant…

 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Okruh po Kostarike : Okruh po „Bohatom Pobreží” Strednej Ameriky, ktoré objavil Krištof Kolumbus, ponúka nepreberné množstvo prírodných krás vrátane aktívnej sopky Arenal. Vydajte sa na 10 dní do Strednej Ameriky!
  • K moru do Kostariky : Vydajte sa do Kostariky k moru. Na pobreží Tichého oceánu tu môžete relaxovať v príjemných hotelíkoch a vyrážať na výlety po krajine, ktorú považujú za najkrajšiu v Strednej Amerike.
  • Vydajte sa do La Paz : Hovorí sa o ňom, že je to mesto, ktoré sa turistom odmeňuje nevoľnosťou. Prečo? To zistíte na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete i ďalšie články o destináciách, do ktorých pravidelne lieta CK ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa