Barbados – Karibik v tom najlepšom svete

2015-07-24 12:00:00 |   |    | 

Pre Európanov nepatrí Barbados medzi vyhľadávané destinácie. Američania by vám však vedeli o tomto ostrove povedať svoje. Podľa nich je najkrajším v Karibiku, ponúka vynikajúce služby, najlepšiu gastronómiu a navyše má veľmi priateľskú a rodinnú atmosféru. Pre nich je preto stále jednou z najčastejších volieb pre dovolenku. Skúste sa preto vybrať po ich stopách a pozrieť si aj túto nádhernú oblasť.



 

Najvhodnejší je začiatok roka

 

Tým najvhodnejším časom na návštevu Barbadosu sú skôr prvé mesiace v roku. Najideálnejšie počasie tam vládne od januára do apríla. Ani neskôr nemusí byť s dovolenkou v tejto lokalite problém, no vtedy hrozí väčšie riziko silných vetrov a tsunami. Výhodou je, že v oblasti je pitná voda, ktorú môžete bezproblémovo konzumovať priamo z vodovodu. Nemusíte sa obávať a kupovať len nápoje v uzavretých fľašiach. Platobnou menou je miestny dolár. Let z Európy trvá približne 8 hodín. V krajine nie je vysoká kriminalita, dala by sa porovnať k európskym pomerom. Treba byť tradične opatrní najmä voči zlodejom. Dôležitým zákonom, o ktorom by ste mali vedieť, je zákaz opaľovania sa bez plaviek. Po zdravotnej stránke vám nehrozia žiadne exotické choroby. Pozor si treba dávať najmä na úpal.

 

Ako z romantického filmu

 

Najväčšou výhodou dovolenky na Barbadose je nádherná príroda. Tunajšie pláže sú podľa mnohých ako vystrihnuté z romantického filmu. Krásne piesočné pobrežie s exotickými rastlinami dodá vášmu oddychu nový rozmer. Jednou z prírodných krás je i botanická záhrada Andromeda. Okrem nádherných pestrých kvetín zároveň leží aj v úžasnej lokalite. Nachádza sa totiž blízko pobrežia a na jej pozadí môžete pozorovať morskú scenériu. Pozrieť si tam môžete figovníky a iné ovocné stromy, ale aj rôzne exotické dreviny. Barbados nie je veľkým ostrovom, takže istotne odporúčame aj zorganizovať si pár výletov, aby ste ho mohli preskúmať celý a užiť si ho v plnej miere.

 

Vzácna gastronomická zmes

 

Za zmienku istotne stojí aj tunajšia kuchyňa. Odráža sa v nej totiž mnoho vplyvov a vďaka tomu sa teší veľkej obľube medzi turistami. Konkrétne tam môžete ochutnať zmes africkej, karibskej, západoindickej a európskej kuchyne. Za všetko môže postupný príchod prisťahovalcov a taktiež aj vplyv kolonizátorov. Hlavné slovo v barbadoských kuchyniach majú ryby a morské plody. Veľmi často pripravujú aj kuracinu a hovädzie mäso. Používajú výrazné koreniny, veľa hrášku a kokosového mlieka. Na tanieri nesmie chýbať veľa čerstvej zeleniny a ovocia. Ovocné šaláty tvoria aj gro ich dezertov. Alkoholické nápoje a vína nezohrávajú podstatnú časť ich kultúry. Tie sú vlastné skôr turistom, ktorí tento zvyk priniesli i na tento ostrov.

 

Zábava a rušný nočný život

 

Ak poznáte správne lokality, môžete sa na Barbadose aj perfektne zabaviť. Domáci totiž milujú tanec a spoločné stretávanie sa. Popri tradičných diskotékach nájdete aj menšie kluby, kde si môžete vychutnať tú poctivú barbadoskú zábavu. Navštíviť ich môžete skôr v menších mestách, často sa nachádzajú aj pri letoviskách. Obľúbeným spôsobom dopravy sú lode. Často sa pomocou nich presúvajú popri pobreží a šetria tak mnoho cenného času. Pre vás to bude aj ideálna príležitosť na to, aby ste si Barbados vychutnali z inej perspektívy. V podnikoch a obchodoch sa tešte na ústretovosť a veľmi priateľskú atmosféru. Ich hlavným heslom je, aby sa u nich ľudia cítili ako doma a tomu prispôsobujú aj všetko okolo toho.

 

Tipy na výlety

 

Výlety loďou – preferovanie lodí sa preukazuje aj v organizovaní výletov. Tie na vode sa tešia väčšej obľube ako klasické. Na výber máte medzi vyhliadkovými jazdami, zážitkovými plavbami, ktoré majú trebárs pirátsku tematiku a taktiež aj medzi konkrétnymi výletmi na nejaké miesta. Veľmi príjemné sú najmä návštevy morských jaskýň.

 

Parlament – skladá sa z dvoch budov, ktoré boli vybudované v 19. storočí. Postavené sú v neogotickom štýle a ponúkajú nádhernú ukážku architektúry. Pokiaľ nie je práve rokovanie, môžete sa objednať na prehliadku po jeho priestoroch. V opačnom prípade môžete navštíviť iba tunajšie múzeum o barbadoských dejinách.

 

St. Nicholas Abbey – na ostrove nájdete len pár historických budov, ktoré sú zároveň verejnými pamiatkami. Táto bola kedysi súčasťou veľkej cukrovej plantáže, kde bývali jej majitelia. Len nedávno bola prerobená na múzeum nábytku a ukážku toho, ako v minulosti žili tunajší obyvatelia. Kuriozitou a milou bodkou na záver prehliadky je osobné video z jedného letného rodinného stretnutia, ktoré sa v tomto dome odohralo v roku 1930 a majitelia domu ho ochotne poskytli i na verejné účely. V podobnom štýle sa nesie aj návšteva Sunbury Plantation, ktorá bola vystavaná v 17. storočí a prevažuje v nej viktoriánsky štýl.

 

Farley Hill Park – ide o chránenú krajinnú oblasť a pamiatku. V minulosti sa tam nachádzala jedna z najstarších plantáži na ostrove. Z nej však zostali už len ruiny, ktoré sú obrastené prírodou. Napriek tomu ponúkajú veľmi charizmatické miesto pre návštevu, keď si môžete pozrieť aj okolitú prírodu bývalých polí.

 

Príroda – na Barbadose buďte v strehu aj pri stretnutí s rôznymi exotickými živočíchmi. Napríklad korytnačky sa budú potulovať hocikde v prírode. Zaobstarať si tak môžete množstvo zaujímavých záberov. Unikátne je aj potápanie popri pobreží s úžasne pestrým podmorským svetom.

 

Zdroj/autor: planetware.com, barbados.org, visitbarbados.org, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa