Cuiabá – geografické centrum Južnej Ameriky

2022-10-26 12:00:00 |   |    | 

Brazílske mesto Cuiabá vyhľadávajú najmä lovci cestovateľských kuriozít či zaujímavosti. Práve tam sa totiž nachádza geografický stred kontinentálnej časti Južnej Ameriky. Pozornosť zaujalo aj v roku 2014, keď sa zaradilo medzi lokality, kde sa konali Majstrovstvá sveta vo futbale. Turisti sa môžu tešiť na viacero historických zaujímavostí, ale aj krásnu prírodu.



 

Devätnásť rokov po založení mesta ho zničilo zemetrasenie

Cuiabá patrí k mladším brazílskym mestám, jeho základy položili 1. januára 1727. V tom období tam totiž našli ložiská zlata, ktoré začali ťažiť. Postupne tam prišli baníci zo zvyšku krajiny a postavili si prvé domy a úžitkové budovy. Symbolickú pozíciu mal najmä kostol Rosário, ktorý vybudovali na mieste, kde sa vyskytovalo najviac zlata. Takýmto spôsobom chceli vzdať úctu Bohu, aby ich naďalej chránil a poskytol im ešte dostatok tohto vzácneho kovu. Mestečko sa začalo rozrastať a patrilo medzi najdôležitejšie v tejto oblasti. O devätnásť rokov neskôr ho však zastihlo veľké nešťastie. V Cuiabá a jeho okolí vzniklo silné zemetrasenie, ktoré zničilo väčšinu budov. Z toho dôvodu ho museli začať opätovne stavať a rekonštruovali množstvo príbytkov.

 

Politických oponentov tam posielali za trest

Mesto výborne prosperovalo až do začiatku Paraguajskej vojny, ktorá sa odohrala v druhej polovici 19. storočia. Po tomto míľniku zostala Cuiabá akoby zabudnutá a len ťažko sa hlásila o slovo pri renováciách v krajine alebo pri zavádzaní noviniek. Napríklad až do roku 1930 museli čakať na zlepšenie infraštruktúry, vďaka čomu získali lepšie spojenie so zvyškom krajiny. To im výrazne pomohlo a mesto sa opäť začalo zviechať. Napriek tomu, že bola Cuiabá dlhé roky zo strany vládnych predstaviteľov prehliadaná, spomenuli si na ňu vždy len vtedy, keď oni potrebovali pomoc. Jeho izolovanosť im totiž vyhovovala v tom, že tam mohli poslať svojich oponentov, ktorí sa stratili z očí verejnosti.

 

Mesto kostolov

Brazílčania patria k najpobožnejším národom. Preto v každom ich meste nájdete množstvo kostolov, aby dokázali poskytnúť miesto pre tak veľké množstvo veriacich. Inak tomu nie je ani v tomto prípade. Najstarší je spomínaný kostol Rosário, ktorý rozlohou patrí k tým menším a v interiéri nájdete pekný farebný oltár. Podstatne väčšia je katedrála zasvätená Ježišovi Kristovi. Zaujímavosťou je, že pôvodná stavba bola postavená z kombinácie dreva a zmesi, ktorú tvorili liany a bahno. Po zemetrasení museli kostol prestavať a pridali k nemu tiež vežu so zvonicou. Vtedy opäť pokračovali v tejto tradičnej metóde výstavby. V roku 1968 však predstavitelia mesta prišli s tým, že treba modernizovať aj ich hlavný chrám. Preto okolo neho rozostavali dynamit a nechali ho zrútiť. Domáci sa s tým nevedia až dodnes zmieriť, pretože bývalý kostol bol ich srdcovou záležitosťou. Na rovnakom mieste vybudovali súčasnú katedrálu, na ktorú už použili pevnejší železobetón.

 

Oddýchnite si v niektorom z parkov

Jedným z charakteristických znamení mesta sú jeho parky. Kdekoľvek sa pohnete, všade nájdete aspoň malý park, v ktorom si môžete oddýchnuť a načerpať sily. Veľa z nich ponúka turistom a obyvateľom oddychové zóny, kde môžu robiť piknik alebo grilovať. Mae Bonifácia sa rozprestiera na ploche 70 hektárov. Má niekoľko vychádzkových, ale aj bežeckých chodníkov. K dispozícii sú outdorové fitnes zariadenia, detské ihriská a taktiež vyhliadková veža. Park das Aguas Seo Fiote je zase známy vďaka veľkému jazeru a niekoľkým fontánam, ktoré najmä v lete ponúkajú príjemné osvieženie.

 

Múzeum v bývalej vodnej nádrži

V centre mesta už tradične nájdete niekoľko historických budov, ktoré sa využívajú buď na administratívne účely, alebo v nich sídlia obchody či služby. Cuiabá sa môže pochváliť aj niekoľkými zaujímavými múzeami. To najpútavejšie z nich sa nazýva Morro da Caixa D`água a návštevníkov láka už svojim umiestnením. Viac ako sto rokov to totiž bola jediná vodná nádrž v meste, no a dnes sa tam nachádza výstava o dejinách tohto regiónu. Počiatkom osídľovania oblasti sa zas zaoberá múzeum Casa Dom Aquino. V meste nájdete aj dve múzeá umenia, výstavu náboženského umenia alebo hudobných nástrojov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa