Taiwan - nádherný ostrov vysokých štítov

2019-02-20 00:00:01 |   |    | 

Keď Portugalci pre Európu objavili Taiwan, nazvali ho Ilha Formosa, čo znamená nádherný ostrov. Tento názov si zaručene zaslúžil. Málokto vie, že Taiwan má hornatý reliéf, pričom až 272 z jeho štítov presahuje výšku 3000 metrov nad morom. Okrem vysokých hôr sa Taiwan môže pýšiť aj pozoruhodným množstvom komplexných geologických útvarov, teda rôznych žľabov, planín, nádrží, roklín, ale aj nádherným pobrežím a podmorskými koralovými útesmi.



 

Pri okružnej ceste okolo hlavného ostrova Taiwanu zistíme, že táto krajina bola naozaj obdarovaná širokou paletou úžasných prírodných útvarov. Juhozápadné pobrežie je plné pieskových pláži, lagún a piesčin.

Východnému pobrežiu dominujú skalnaté brehy, šikmé svahy a úzke roviny. Na severnom pobreží nájdeme skalnaté výbežky a na tom južnom koralové útesy. Menšie ostrovy v okolí majú taktiež fascinujúcu geológiu, ako napríklad čadičové hory na ostrovoch Penghu, žulový terén na ostrove Kinmen alebo morom vytvorené útvary na ostrove Matsu.

 

Jedinečné prírodné prostredie

Okrem krásneho prostredia Taiwan ponúka aj výnimočnú faunu a flóru. Typická flóra zahŕňa napríklad orchideu phalaenopisis, tis čínsky, mangovník, taiwanskú šidlatku alebo vzácne vysokohorské rastliny. Medzi jedinečné druhy živočíchov patria najstarší druh žaby na svete, taiwanská salamandra, ako aj čierny medveď ušatý, makak formozský, bažant sedlatý, bažant čierny a formózsky vnútrozemský losos.

Taiwan je tiež známy ako raj pre pozorovateľov motýľov a vtákov. Podľa štatistík na Taiwane nájdeme okolo 400 zo 17 000 druhov motýľov na svete, pričom 50 z nich je typických práve pre tento ostrov. Taiwan taktiež leží na dôležitej trase migrácie vtákov v Tichom oceáne. Na Taiwane sa vyskytuje 440 druhov rezidentných a sťahovavých vtákov, vrátane lyžičiara čiernočelého a čoríkov. Výnimočné pobrežia a koralové ostrovy vytvorili prírodné prostredie, ktoré pravidelne láka rôzne typy tropických rýb.

 

Osem národných parkov

Taiwan sa pýši ôsmimi národnými parkmi s odlišnými charakteristickými prvkami. V národnom parku Taroko na východe sú to napríklad strmé rokliny, kým pre národný park Taipei City Yanmingshan na severe sú typické útvary vulkanického pôvodu. Uprostred krajiny ležia národné parky Shei-Pa, ktorý je známy ako domov formózskeho vnútrozemského lososa, a Yushan s vysokými hrebeňmi tiahnucimi sa naprieč horizontom.

Na juhu sa nachádza tropický národný park Kenting. Ďalej nasleduje pobrežný národný park Kinmen, v ktorom sa oboznámime s históriou námorných bitiek a národný morský park Dongshan Atoll s bielym povrchom vytvoreným z koralov a mušlí. Nemenej zaujímavý je aj národný park Taijiang s množstvom kultúrnych a prírodných atrakcií. Čo všetky národné parky spája, je krásna príroda s bohatou flórou a faunou, a preto sú ideálnym miestom na rekreáciu, vzdelávanie alebo akademický výskum.

 

Termálne pramene

Jedným z najcennejších darov, ktoré nám dala Zem, sú termálne pramene. Ich omladzujúce a terapeutické účinky, ako napríklad na cirkuláciu krvi alebo poruchy nervového a zažívacieho systému, pozná ľudstvo už od staroveku. Množstvo termálnych prameňov nájdeme aj na Taiwane, a to vďaka jeho polohe na zlomovej línii, pri strete eurázijskej a filipínskej kontinentálnej platne. Tento jav uvoľňuje pod celým ostrovom teplo a vytvára termálne pramene.

Ich výskyt je takmer v každom v meste a okrese, s výnimkou okresov Changhua, Yunlin a Penghu. Vo svetovom rebríčku sa Taiwan radí medzi 15 popredných lokalít s termálnymi prameňmi, pričom ponúka širokú škálu prameňov, od termálnych, studených, bahnitých až po pramene na morskom dne. Aj preto sa Taiwan považuje za jeden z regiónov s najväčšou koncentráciou a rozmanitosťou termálnych prameňov na svete. Najviac termálnych prameňov sa nachádza pozdĺž hôr v strede krajiny, je tu viac ako 80 % všetkých prameňov na Taiwane. Na severe krajiny v okolí sopky Tatun je však najväčšia koncentrácia taiwanských termálnych prameňov. Špecifické vlastnosti jednotlivých prameňov sa líšia v závislosti od chemického zloženia, minerálnej koncentrácie a teploty vody.

Využívanie termálnych prameňov na rekreačné účely sa na Taiwane rozšírilo až koncom 19. storočia, počas japonskej okupácie ostrova. Prvý hotel s termálnymi prameňmi založil na Taiwane v roku 1896 Hirado Gengo z japonskej Osaky. Po roku 1945 však tento trend postupne upadol. K obrode využívania termálnych prameňov došlo až v roku 1999, keď ich štátne orgány začali podporovať a propagovať. Kým v minulosti mali termálne pramene najmä rekreačnú funkciu, v súčasnosti sa väčší dôraz kladie na ich blahodarné účinky na zdravie.

Keďže väčšina taiwanských termálnych prameňov sa nachádza v malebnej prírode, pri kúpaní nielen zabudnete na hektický mestský život, ale budete mať tiež príležitosť vychutnať si nádhernú prírodnú scenériu navôkol.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: Tourism Bureau, Republic of China (Taiwan)

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa