Wales žiada fanúšikov Harryho Pottera, aby na Dobbyho hrobe nenechávali ponožky

2022-11-07 08:00:00 |   |    | 

Úrady vo Walese žiadajú fanúšikov čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, aby prestali nechávať ponožky na pomyselnom hrobe škriatka Dobbyho, ktorý sa nachádza na pláži Freshwater West v grófstve Pembrokeshire na západe Walesu. Úrady sa odvolávajú na ohrozenie tamojšieho ekosystému. Ako informoval denník The Washington Post, pláž Freshwater West bola kulisou pre scénu zachytávajúcu vo filme Harry Potter a Dary smrti Dobbyho posledné chvíle.



 

Na pláži, ktorú Dobby pri poslednom výdychu opísal ako "také krásne miesto, kde sa dá byť s priateľmi", teraz označuje jeho hrob drevený kríž osadený na vrchole kopčeka z pomaľovaných skál spolu s kameňom, aký zanechal Harry na pamiatku svojho priateľa a na ktorom je nápis: "TU LEŽÍ DOBBY, SLOBODNÝ ELF." Fanúšikovia k tomuto "hrobu" na pláži prinášajú pomaľované kamienky, ale aj hromady ponožiek a iných odevov, ktoré domácim škriatkom ako Dobby pomohli získať slobodu z nevoľníckeho života.

Podľa ekológov, ktorí oblasť skúmali v rámci osemmesačnej revízie, by však toto hromadenie cudzorodých predmetov mohlo poškodiť ekosystém pláže. Úrady pôvodne zvažovali zbúranie pamätníka Dobbymu. Po dlhšom zvažovaní však minulý týždeň padlo rozhodnutie o zachovaní "hrobu" - za podmienky, že na mieste nesmú zostať žiadne darčekové predmety.

Pláž v grófstve Pembrokeshire je dlhým pásom kľukatiacich sa dún a obnažených skalnatých útesov. Táto zákonom chránená oblasť je domovom mnohých voľne žijúcich živočíchov vrátane jašteríc, tuleňov, sviňúch a vzácnych vtákov hniezdiacich na zemi. Nakrúcali sa tam scény viacerých filmov, napríklad Smrtonosná pasca a Robin Hood od režiséra Ridleyho Scotta. Je súčasne aj miestom námornej tragédie z čias druhej svetovej vojny a jedným z najlepších miest na surfovanie vo Walese.

Ako miesto Dobbyho posledného odpočinku túto pláž ročne navštívi približne 75.000 ľudí, ktorí často prekračujú kapacitu a niekedy po sebe zanechávajú predmety ako prejav sympatií či pocty románovej postave. The Washington Post pripomenul, že Dobby bol u čitateľov čarodejníckej ságy taký obľúbený, že autorka J. K. Rowlingová sa ospravedlnila za to, že ho nechala zomrieť: malý ušatý škriatok zomrel, keď po ňom Bellatrix Lestrangová hodila nôž, kým sa snažil dostať Harryho a jeho kamarátov do bezpečia.

Na potenciálnych návštevníkov pláže Freshwater West sa v stredu obrátila aj komunita Wizarding World združujúca potterovských fanúšikov, ktorá vyzvala muklov - ľudí bez čarodejníckeho pôvodu a bez vrodených čarodejníckych schopností -, aby pri uctení si pamiatky domáceho škriatka Dobbyho nezanechali na pláži po sebe žiadne predmety.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa