Vášeň pre Renoira

2010-10-22 17:30:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/ video - Veľkú výstavu diel francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira (1841-1919) otvorili v utorok v priestoroch svetoznámeho madridského múzea Prado. Ide o prvú rozsiahlu expozíciu venovanú výlučne tvorbe tohto autora na španielskom území.



Výstava s názvom Pasión por Renoir (Vášeň pre Renoira) vznikla v spolupráci so Sterling and Francine Clark Art Institute z Williamstownu z amerického štátu Massachusetts.

Práve táto inštitúcia poskytla 31 prezentovaných diel veľkého majstra francúzskeho impresionizmu, čo sa v tomto rozsahu stalo za účelom vystavenia mimo územia USA vôbec po prvý raz.
     
Ako na pondelkovej vernisáži uviedol riaditeľ Prada Miguel Zugaza, ide o malú retrospektívnu prehliadku Renoirovej tvorby, ktorá návštevníkom ponúka ukážky všetkých žánrov, ktorým sa umelec venoval.

Na výstave nechýbajú portréty, autoportréty, krajinky, zátišia, ani znázornenie dám, či kvetín. Z diel, ktoré uvidia návštevníci expozície, je zrejmý i vplyv majstrov ako Rubens, Tizian, či Diego Velázquez na Renoira.
     
Kolekcia sa sústreďuje na výtvarníkovu tvorbu z rokov 1874-1885, jej súčasťou sú však aj práce z neskoršieho tvorivého obdobia.
     
Renoirove práce bude možné obdivovať v priestoroch Prada v Madride do 6. februára 2011.


     

 

Museo Nacional del Prado
Calle Ruiz de Alarcón 23
Madrid 28014
Tel. +34 91 330 2800 

 

Zdroj/autor: dpa,ap,tasr,drom

VIDEO Výstava Pasión por Renoir - Vášeň pre Renoira



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa