Dunajská Streda

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Dunajská Streda



Dunajská Streda leží na južnom Slovensku a je najvýznamnejším mestom Žitného ostrova. Má 22 730 obyvateľov (2019) a väčšina z nich je maďarskej etnicity. Podľa archeologických nálezov bolo územie osídlené už v období neolitu, bronzu, Rímskej a Veľkomoravskej ríše. Súčasťou vznikajúceho maďarského štátu bol región od 10. storočia.

Maďari osídľovali územie v križovatkách ciest, ktoré obchádzali močiare. Ich zásluhou ožilo obchodovanie, šírilo sa náboženstvo, vznikali prvé sakrálne stavby. Na územie prichádzalo čoraz viac obyvateľov, aby sa tu usadili.

Počas  ranného obdobia vládnutia Árpádovcov v 13. storočí sa streda stala tradičným trhovým dňom, odtiaľ pochádza názov mesta. Z rovnakého obdobia sú aj prvé písomné zmienky. Tá úplne najstaršia je z roku 1256. Výraznejší vzostup ale nastal až začiatkom 16. storočia. Mestské sídlo postupne nadobúdalo na význame, mestský trh sa rozrastal a stal sa  známym v širšom okolí. Boli ustanovené práva na predvolanie a konanie výsluchov.

Sľubný rozvoj mesta sa zabrzdil v 18. storočí, keď bolo obyvateľstvo zasiahnuté morovou nákazou, ktorá výrazne znížila počet obyvateľov.  Cez mesto viedla cesta, ktorou unikali obyvatelia Viedne cez  Pozsony ( Bratislavu) pred morom. Počas úniku po tejto ceste zahynulo 10.000 obyvateľov.

Začiatkom 18. storočia prichádzalo postupne do mesta  židovské obyvateľstvo, ktoré malo výrazný vplyv na rozvoj mesta. Koncom 19. storočia bola už viac ako  polovica obyvateľstva mesta židov, čo bolo veľmi výnimočné. Miestni obyvatelia nazývali mesto aj „Kis Palesztína“ (Malá Palestína). Vzniklo tu významné duchovné centrum  židovskej komunity a pôsobilo tu viacero uznávaných rabínov, ktorých autorita presiahla hranice mesta.

Katastrofou pre týchto obyvateľov bola 2. svetová vojna. V roku 1941 boli židia  postupne zbavení všetkých  občianskych  a ľudských práv a  dôstojnosti. Boli zatvorené miestne židovské obchody a prevádzky. V okolí židovského kostola bolo vytvorené geto, do ktorého umiestnili všetkých približne 3.000 židov z mesta.  V  júni 1944 došlo k ich násilnému odvlečeniu a k deportácii do koncentračných táborov v 60 vagónoch. Tí,  ktorí prežili, sa usadili v Izraeli alebo v niektorom inom štáte sveta. Len nepatrná časť sa vrátila späť do Dunajskej Stredy.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Dunajskej Strede

 

PARKOVANIE

Na vybraných uliciach v centre mesta (Hlavná, Galantská, Jesenského) v Dunajskej Strede je parkovanie spoplatnené. Parkovacie lístky sa naďalej dajú kúpiť v parkovacích automatoch (50 centov/hod.), súčasne existuje aj možnosť zakúpenia parkovacích lístkov cez sms (60 centov/hod.)

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Dunajskej Strede online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Rímskokatolícky kostol sv. Juraja - základy kostola, hlavná loď, svätyňa a veža boli postavené v roku 1329 v gotickom štýle. V roku 1518  bol kostol prestavaný v neskoro gotickom slohu a rozsiahlymi stavebnými úpravami bol kostol v rokoch 1742-43 zrenovovaný v barokovom slohu. Hlavný oltár je tiež barokový. V podzemí kostola je hrobka s pozostatkami jednej z najznámejších mestských rodín Pókateleki Kondé.

Evanjelický kostol - bol postavený v jednoduchom neorománskom slohu v rokoch 1863-1883.

Židovská synagóga – pôvodná synagóga bola v roku 1945 zničená bombou a jej ruiny boli v roku 1955 zbúrané. Dnes sa na mieste nachádza pamätník holokaustu, ktorý bol na mieste postavený v roku 1991.

Vermesova vila - bola pôvodne jednoúrovňovým prízemným domom miestneho statkára a dozorujúceho sudcu. V roku 1909 budovu zrekonšruovali, pribudli veže a vila získala dnešnú podobu. Počas 2. svetovej vojny tu bolo Veliteľstvo nemeckej a neskôr ruskej armády. Dnes je sídlom Galérie súčasných maďarských umelcov.

Postmoderná radnica – postavená známym architektom Imrem Makoveczom.

Žltý kaštieľ - postavil ešte v roku 1753 Márton Biró, pričom v 19. storočí bol prestavaný do neoklasicistického štýlu. Dnes tu nájdete Žitnoostrovské múzeum (Csallóköz).

Žitnoostrovské múzeum (Csallóköz) - vzniklo ešte v lete roku 1964. V múzeu sa nachádzajú stále expozície etnografického a archeologického charakteru, vidieť môžete napríklad historické zbrane či bytovú kultúru šľachty.

Židovský cintorín -  vznikol v roku 1740. Sú tu pochovaní mnohí významní rabíni, vrátane Jehudu Aszáda, ktorého hrob je pútnickým miestom.

 

VOĽNÝ ČAS

Thermalpark - nachádza sa  na okraji mesta, možné je však dostať sa sem aj peši v rámci prechádzky. Areál ponúka saunový svet a vonkajšie bazény s termálnou vodou s vysokou koncentráciou minerálnych látok. Najmenších poteší sedem toboganov a detský bazén so šmykľavkou.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Malkia park - nádherná zoologická záhrada s množstvom zaujímavých zvierat, predovšetkým mačkovitých šeliem. Nachádza sa v Orechovej Potôni.

Kúpele Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi (v minulosti Čalovo) - liečivá voda pochádza z dvoch prameňov z hĺbky 1500 metrov a dosahuje teplotu 70 °C, pričom jej chemické zloženie je takmer totožné s piešťanským prameňmi. Okrem krytých aj otvorených bazénov ponúka rekreačný komplex aj viacero turistických atrakcií.

Malý Dunaj, vodné mlyny - jednou z výnimočných prírodných oblastí Žitného ostrova je Klátovské rameno, národná prírodná rezervácia a zároveň územie európskeho významu s mimoriadne pestrou teplomilnou faunou a flórou. Pre Malý Dunaj sú typické zachované vodné mlyny. Kedysi ich na Žitnom ostrove bolo niekoľko stoviek – zachované sú štyri kolové mlyny (Jelka, Jahodná, Dunajský Klátov, Tomášikovo) a jeden lodný mlyn v Kolárove.

 

INTERNET

https://dunstreda.sk/vitame-vas

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa