Tvrdošín

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Tvrdošín



 

Tvrdošín odjakživa ťažil z výhodnej polohy na sútoku dvoch riek. Podľa predpokladov historikov tu už okolo roku 1000 bola zriadená prvá colná stanica. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1183 a významným medzníkom pre Tvrdošín bol rok 1369, keď mu kráľ Ľudovít udelil výsady kráľovského mesta. Obyvatelia Tvrdošína rúbali pralesy v okolí, vozili soľ z Wieliczky a po Orave sa plavili k Váhu a ďalej. Neskôr obchodovali aj s plátnom a súknom. Koncom 14. storočia tu žilo okolo 400 - 500 obyvateľov.

Postupné upadanie colnej stanice v 16. storočí spôsobili Turci. Tvrdošín sa po­maly dostal do určitej závislosti od zemepánov Oravy, hlavne Juraja Thurzu a jeho dedičov. Medzi najťažšie obdobia v histórii mesta však patrilo najmä 17. storočie, keď čelilo plieneniu vojakmi Štefana Bočkaja, prechodu litovských vojsk Jána Sobieského, požiarom i protihabsburskému povstaniu v roku 1703 .

Od roku 1777 bol Tvrdošín sídlom okresu. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom, žili tu obuvníci, ko­váči, čižmári, v 18. a 19. storočí sa podstatná časť obyvateľstva Tvrdošína živila roľníctvom, dobytkárstvom, výnosmi z píly, jarmokov, trhov, mlynov, z obcho­du s chmeľom, z pekárstva, pivovarníctva, remesiel, pláteníctva, z práce s drevom, spomína sa mlyn, píla, garbiareň, telegrafná stanica. Na prelome 18. a 19. storočia bolo mesto dôležitým centrom   obchodu s dobytkom. Význam mesta sa zvýšil po výstavbe železničnej trate hore Oravou. Po vzniku prvej ČSR sa rozvíjala píla a bola tu nainštalovaná jedna z prvých najmodernejších mestských elektrární na Orave.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Tvrdošíne


UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Tvrdošíne online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol Všetkých svätých - najvýznamnejšia a najstaršia kultúrna pamiatka v Tvrdošíne je zapísaná na Zozname UNESCO. Drevený kostol bol postavený v polovici 15. storočia v gotickom slohu pôvodne bez použitia jediného klinca. Pre verejnosť je sprístupnený počas letnej sezóny, inak sa musíte objednať.

Kostol Najsvätejšej Trojice - na Trojičnom námestí začali stavať v roku 1766 a vysvätený bol o štyri roky neskôr. Dnes je to trojloďový kostol s neskorobarokovým monumentálnym oltárom.

Synagóga - jednoduchá dvojpodlažná stavba s trojloďovým členením pochádza z roku 1885. Pôvodne slúžila na náboženské účely aj ako židovská škola.

Kúria rodiny Medveckých -  bola postavená v časti Medvediev v 1. polovici 19. storočia v klasicistickom štýle. Dnes je sídlom Galérie Márie Medveckej a predstavuje dielo tejto významnej realisticko-impreionistickej maliarky.

Kaplnka v Krásnej Hôrke - bola postavená pri zvonici v roku 1778 v neskorobarokovom štýle.

 

VOĽNÝ ČAS

Mestská plaváreň - okrem 25-metrového bazéna s piatimi dráhami ponúka aj 3 sauny - fínsku, parnú a infrasaunu.

Aktuálny program kultúrneho diania v meste nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Oravská priehrada - okrem kúpania si tu môžete vybrať z rôznych vodných športov a navštíviť Slanický ostrov umenia uprostred.

Zuberec - leží v Studenej doline. Do Západných Tatier odtiaľto vedú viaceré turistické chodníky, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti. Medzi tie najľahšie patria Machy, Juráňova dolina, Kvačianska a Prosiecka dolina, Osobitá – Lúčna. Medzi stredne náročné patria Roháčske plesá, Sivý vrch, Rakoň – Lúčna  a Brestová. Veľmi náročné (namáhavé) trasy sú Ostrý Roháč, Tri kopy a Baníkov.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci - reprezentuje tradičnú kultúru, architektúru a bývanie tejto oblasti. Nájdete tu mnohé drevené zrubové domčeky, dom bezzemka, remeselníkov a sakrálne pamiatky typické pre túto oblasť.

Brestovská jaskyňa - je príbytkom unikátnych živočíchov. Pohyb návštvníkov je po náročnejšom teréne a strmých schodiskách, roštoch a stúpačkách, viackrát priamo nad hladinou priezračného podzemného potoka, vstup si treba vopred zarezervovať.

Františkova huta - železiareň z roku 1836, ľudovo nazývaná hámor, spracovávala železnú rudu okolitých baní v Juráňovej doline, Zuberci, Habovke či Malatinej. Po zmene spoločenských pomerov a zrušení poddanstva železiareň v roku 1863 zanikla.

Dolný Kubín - je vstupnou bránou na Oravu. Narodili sa tu alebo pôsobili viaceré osobnosti, ktoré zasiahli do rozvoja slovenskej kultúry.

Bobrova raľa - tradičná zástavba hospodárskych dvorov charakteristická pre strednú Oravu bola vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Väčšina objektov v Podbieli už nie je trvalo obývaná, ale viaceré slúžia na rekreačné účely.

Múzeum kávy Oravakafe - v obci Krušetnica rozpráva príbeh kávovníkového zrnka od jeho počiatku až po lahodný koniec. Popri starých mlynčekoch, kávovaroch a hrnčekoch najviac návštevníkov zaujíma najväčšia mozaika z kávových zŕn na svete.

Sedliacka Dubová – už trikrát vyhrala v kategórií obce v "Súťaži o najkrajšie mesto a obec Slovenska". Navštíviť môžete romantickú zrúcaninu barokového kostola sv. Kozmu a Damiána z roku 1736. Súčasťou kostola je staršia renesančná veža pôvodného kostola z roku 1642. Ďalšou pamiatkou je rímskokatolícky kostol sv. Michala archanjela, neogotická stavba z konca 19. storočia.

Oravský hrad - stojí na strmom vápencovom brale nad obcou Oravský Podzámok. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. Postupným budovaním a prestavbami sa stal dokladom rôznych stavebných štýlov, od románskeho slohu, cez gotiku, renesanciu, baroko až po romantizmus. Návštevníci môžu v jeho priestoroch vidieť obnovenú prírodovednú a etnografickú expozíciu, výstavu zbraní a mnoho iných zaujímavostí.

Múzeum šľachtických kočiarov a saní - najrozsiahlejšia zbierka kočiarov a saní na Slovensku je situovaná priamo pod Oravským zámkom. V múzeu sa nachádza 21 exkluzívnych exponátov v pôvodnom, ale hlavne renovovanom stave.

Meander Park Oravice - leží neďaleko Tvrdošína, obklopený Západnými Tatrami,  Skorušinskými  vrchmi a Oravskou Magurou. Všetky bazény v stredisku používajú prírodnú termálnu vodu s blahodarným účinkom, ktorá vyviera z hĺbky 1 611 metrov. Termálna voda je mineralizovaná s vysokým obsahom železa. Návštevníci tu nájdu na rozlohe 1 545 m² veľký športovo – relaxačný bazén, veľký a malý relaxačný bazén, ochladzovací bazén, tobogan a whirpool bazény (32-34°C).

Rio de Klin - na kopci Grapa nad obcou Klin totiž stojí takmer identická kópia svetoznámej sochy Krista z brazílskeho Ria. Meria 9,5 metra, spolu s podstavcom váži 23 ton a jej autorom je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak. Klinský Kristus stojí v nadmorskej výške 686 metrov a je otočený smerom k priehrade a lesom, akoby chcel ochraňovať celú Oravu. Z tohto nádherného miesta však dovidíte za dobrého počasia aj do susedného Poľska.

Hviezdoslavova hájovňa - nádherné miesto v Oravskej Polhore pod majestátnou Babou horou je spojené s osobami dvoch významných predstaviteľov slovenskej literatúry. Tunajšiu hájovňu totiž navštevoval Pavol Országh Hviezdoslav a v roku 1904 sa v nej narodil prozaik Milo Urban.

 

INTERNET

https://www.tvrdosin.sk/

https://www.orava.sk/nas-region/tvrdosin-60/

 

APLIKÁCIA

V obraze – vďaka aplikácii budete mať k dispozícii prehľad aktualít v obci. Aplikácia vás tiež včas upozorní na organizované akcie a pozrieť si cez telefón môžete aj fotografie alebo dokumenty, vyvesené na úradnej tabuli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa