Jazero vo Vilniuse sa sfarbilo dočervena VIDEO

2022-04-09 00:00:00 |   |    | 

Jazero v litovskom hlavnom meste Vilnius nachádzajúce sa neďaleko ruského veľvyslanectva bolo v stredu na protest proti ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine zafarbené na krvavočerveno. Informovali o tom miestne médiá.



 

Hovorca vilniuského magistrátu Paulius Vaitekénas pre tlačovú agentúru BNS povedal, že cieľom tejto protestnej akcie bolo upriamiť pozornosť sveta na vojnové zločiny, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. Hovorkyňa miestnej polície Julija Samorokovskaja dodala, že protest bol koordinovaný s orgánmi ochrany životného prostredia a použitá farba nie je pre prírodu škodlivá.

V rámci protestnej akcie preplávala cez jazero litovská olympijská plavkyňa Rúta Meilutyté. Na sociálnej sieti Twitter označila protest za "výzvu na podporu ukrajinského ľudu, ktorý čelí genocíde páchanej Ruskom".

 

Okrem spomínanej športovkyne sa na akcii podieľali aj zakladateľka novinárskej platformy NARA Berta Tilmantaité, fotografka Neringa Rekašiúté a podnikateľka Aurelija Urbonavičiúté. „Nedovoľme, aby hrôzy ruských vojnových zločinov stratili svoju silu ublížiť nám, spôsobiť nám bolesť a stali sa novou normou,“ uviedli v stredu ráno tvorcovia predstavenia.

To je výzvou nebyť ľahostajným pozorovateľom, ale  pokračovať v obrane ľudí, ktorí sú v súčasnosti mučení, znásilňovaní a zabíjaní. „My, slobodní Európania, sme nádejou pre ľudí na Ukrajine. Šírme pravdu, protestujme a tlačme na politikov, aby uvalili na Rusko prísnejšie sankcie. Rybník poukazuje na zodpovednosť Ruska za vojnové zločiny na Ukrajine,“ vyhlásili organizátori s tým, že plávanie olympioničky v krvavej vode je symbolom neustáleho a nikdy nekončiaceho boja nenechať sa ňou pohltiť, ale napokon vyplávať von.

Súčasťou performance bol aj nápis na ceste medzi dvomi jazerami v parku Borisa Nemcova pred ruskou ambasádou, ktorá stojí na Ulici ukrajinských hrdinov "PUTIN, THE HAGUE IS WAITING FOR YOU", teda "Putin, Haag na teba čaká."

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, si už vyžiadala tisíce obetí na životoch a z Ukrajiny utiekli milióny ľudí. Čoraz častejšie sa objavujú správy o mučení a zabíjaní civilistov v oblastiach, ktoré ruské sily dočasne obsadili.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa