Luanda je najdrahším mestom sveta

2011-07-13 12:20:00 |   |    | 

Angolské hlavné mesto Luanda si udržalo titul najdrahšieho mesta na svete. Podľa prieskumu zverejneného v utorok za ním nasleduje japonské Tokio.



Ako uviedla agentúra Mercer, na opačnom konci priečky ako najmenej nákladná metropola sa umiestnilo pakistanské prístavné mesto Karáči, kde ľudia žijú približne za tretinu než v Luande.

Angola bohatá na ropu je magnetom pre pracovníkov zo zahraničia, ktorí nepriamo zvyšujú už aj tak vysoké ceny výrobkov nafúknuté závislosťou od dovozu. Domáca výroba tejto juhoafrickej krajiny totiž zaostáva za výrobou v susedných štátoch v dôsledku občianskej vojny trvajúcej 27 rokov.

Ďalšie africké mesto, čadská N'Djamena, sa na spomínanom rebríčku nachádza na treťom mieste, Moskva a Ženeva skončili na štvrtej a piatej priečke.

Ďalšie v poradí sú japonská Osaka a švajčiarsky Zürich. Ôsmym najdrahším mestom je Singapur, deviatym Hongkong a desiatku uzatvára brazílske Sao Paulo.

Niektoré metropoly zaznamenali oproti minulému roku výraznú zmenu. V rebríčku najdrahších miest napríklad Paríž klesol o desať miest na 27. priečku. Bratislava klesla dokonca o 20 priečok a momentálne sa nachádza na 57. mieste.

Londýn klesol iba o jedno miesto a skončil ako 18. v poradí. New York je s 32. priečkou najdrahšou metropolou Spojených štátov. Hlavné mesto našich západných susedov, Praha, zostalo na 47. mieste.

Nathalie Constantin-Metraln, výskumníčka z agentúry Mercer, uviedla: "Životné náklady zostali vo väčšine západoeurópskych miest za posledných 12 mesiacov relatívne stabilné." Ako doplnila, aj napriek tomu mnohé mestá v tomto regióne v rebríčku najdrahších miest zaznamenali pokles.

"Spôsobené je to tým, že všetky mestá porovnávame s New Yorkom a tamojšie ceny sa zvýšili oveľa výraznejšie ako vo väčšine európskych miest," vysvetlila Constantin-Metraln. Naopak, austrálske mestá sa na rebríčku posunuli smerom hore, čo spôsobili zmeny kurzu austrálskeho dolára.

Agentúra Mercer uverejňuje výsledky svojho prieskumu pravidelne s účelom pomôcť rôznym spoločnostiam zhodnotiť nevyhnutné náklady ich zamestnancov v cudzokrajných mestách.

Do úvahy pritom berie výdavky na viac ako 200 rôznych položiek vrátane ubytovania, stravy a dopravy v 214 krajinách sveta. Referenčným mestom je americký New York.

 

Zdroj/autor: sita, afp, mercer, drom

Foto: sxc.hu, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa