Sedem neuveriteľných miest, o ktorých ste možno nepočuli

2014-02-11 14:25:00 |   |    | 

Väčšina svetových úkazov býva dosť preplnených, no zostáva pár klenotov roztrúsených po Zemi. Vyberáme naše obľúbené spomedzi 160 úžasných miest, o ktorých ľudia možno nikdy ešte nepočuli.



 

  • Wisconsinské stále sa meniace morské jaskyne

Pospájané morské jaskyne sú vytvárané narušením spodnej časti pieskovcových útesov neustále narážajúcich vĺn. Tieto jaskyne sa nachádzajú na Apoštolových ostrovoch (Apostle islands) na jazere Superior v Severnej Amerike. Jaskyne ponúkajú pozoruhodnú výpravu bez davov ľudí, ktorí sa nachádzajú v lepšie známych národných parkoch krajiny. V lete si môžete prezrieť jemné oblúky a klenuté dutiny jaskýň na kajaku. V zime naopak jaskyne vyzerajú úplne inak a môžete ich navštíviť po vlastných nohách, keď jazero zamrzne. Skryštalizované stalaktity a cencúle ponúka stále sa meniaci interiér jaskýň.

 

  • Tropický raj na severnom pobreží Brazílie

Malá rybárska dedinka Jericoacoara, ktorá sa nachádza 300 km na západ od Fortaleza, je miesto, kde zastal čas. Krištáľovo modré lagúny, piesočné duny v púšti a výskyt veterných kruhov, ktoré vytvárajú výborné podmienky na surfovanie. Tento tropický raj v kombinácii s brazílskou kultúrou dáva tomuto miestu magický nádych. Je to príklad, ako špeciálne môžu byť aj menej známe miesta.

 

  • Kolumbijská svätyňa vysoko v oblakoch

Gotická katedrála nazývaná Svätyňa Las Lajas sa nachádza 100 metrov nad tiesňavou rieky Guáitara v meste Ipiales v Kolumbii v blízkosti hraníc s Ekvádorom. Vyzerá, ako by bola zhodená do stredu oblakov nad lesom Ánd. Hovorí sa, že v 18. storočí sa tu zjavila Panna Mária na kamennej stene rokliny a vyliečila nevidiacu mladú dievčinu a staršieho muža. Dnes svätá stena vytvára zadnú časť katedrály a ľudia sa sem prichádzajú modliť za uzdravenie.

 

  • Chrám Rajasthan z bieleho mramoru

Chrám sa nachádza približne 90 km južne od mesta Udaipur. Exteriér pamiatky je úžasný, no interiér je dych vyrážajúci. Viac ako tisíc stĺpov postavených len z bieleho mramoru, na ktorých sú zložité geometrické tvary a motívy. Za zmienku stojí socha slona a tiež socha hadov, obe sochy sú vyrezané z jedného kusu mramoru. V pamiatke platí prísny zákaz fotografovania.

 

  • Mýtická hora v Tibete

Mt. Kailas meria 6 660 metrov a je známy viac vo východnej kultúre ako pre západných turistov, ktorí skôr uprednostňujú známejší Mt. Everest či K2. Vrchol je považovaný za sídlo Bohov a je umiestnený v blízkosti zdroja ázijských veľkých riek - Indus, Brahmaputra a prítokov Gangy. Taktiež je to posvätné miesto pre hinduistov, budhistov a nasledovníkov džainizmu a bönizmu. Veľa ľudí prejde posvätnou cestou okolo hory za jeden deň.

 

  • Tajomné údolie v Pakistane

V údolí Kalash žijú obyvatelia zahalení tajomstvom, a to hlavne pre ich polyteistické náboženstvo a stredomorské črty, ktoré sú odlišné od iných etník žijúcich v okolí. Nie je ľahké prejsť horskou cestou, no určite to stojí za pohľad na svieže polia v údolí.

 

  • The Empty Quarter v oblasti mesta Abú Zabí

The Empty Quarter (Rub al Khali) je najväčšia súvislá piesočná púšť sveta rozložená medzi Saudskou Arábiou, Jemenom, Ománom a Spojenými arabskými emirátmi. Nachádza sa tu zopár ťavích fariem, kde sú tieto zvieratá chované pre cestovanie a pretekanie. Jediný rezort na niekoľko stoviek kilometrov Qasr al Sarab pravidelne víta šejka Spojených arabských emirátov v luxusnej vile s veľkolepým bazénom, ktorý vyzerá ako oáza v púšti.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (23 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa