Neuveriteľná dúhová príroda

2013-11-02 14:00:00 |   |    | 

Zem je skutočná čarodejka, ktorá nás svojím umením ešte vždy dokáže uchvátiť. Kúsky prírody v rôznych kútoch sveta zafarbila paletou bohatšou, než akú nájdete na tej najsurrealistickejšej maľbe.



 

  • Etiópsky mimozemský kráter

V jazyku etiópskeho kmeňa Afar slovo ‚dallol‘ znamená rozpadnutý. V jedinom pojme teda vystihuje popis krátera, ktorý miestni ľudia týmto výrazom pomenovali. Viac ako na vulkanický vrch sa totiž podobá na zvláštne zvráskavenú rovinu. Zapríčinilo to pôsobenie podzemnej vody a kolízia magmy so sírou, oxidom železitým, soľami a ďalšími minerálmi, ktoré vytvorili žiarivé, miestami priam až neónové žlté a zelené mapy. Táto nedotknutá prírodná dúha leží neďaleko hraníc s Eritreou v oblasti, ktorá bola kvôli nepokojom cudzincom až do roku 2001 neprístupná. Aj z toho dôvodu sem ročne zavíta iba niekoľko stovák dobrodruhov, čo iba podčiarkuje krehkosť tejto nádhery.

 

  • Maľované kopce Oregonu

Americký štát Oregon má skutočne čo ponúknuť, či sú to životom vibrujúce portlandské ulice, alebo pozoruhodné jazero Crater Lake na juhu. Medzi nimi sa však nedajú prehliadnuť pahorky John Day Fossil Beds, vyše 5,5-hektárového národného parku, ktoré je prírodným múzeom geologických epoch. Región Painted Hills, ktorý podľa svojho prekrásneho sfarbenia dostal i doslovné pomenovanie, je však jednoznačne najväčším lákadlom. Veľkolepé štruktúry boli tvorené mnohými sopečnými výbuchmi a extrémnymi zmenami klímy pred približne 35 miliónmi rokov. Nakoniec svieže podnebie zmenilo pôvodne vyprahnutú krajinu na vegetatívne pomerne bohaté miesto, ktoré je vraj najkrajšie popoludní pri vyššej vlhkosti vzduchu.

 

  • Islandské magické noci

Aurora Borealis, bežne známa ako polárna žiara, sa v diaľavách za severným polárnym kruhom predvádza dokonale, v plnom farebnom spektre. Môžu za to častice, ktoré sa vo vzduchu zrážajú a občas preto akoby spôsobovali vlnenie, tok či oblúky nad horizontom. Polárna žiara napriek rôznym vedeckým vysvetleniam zostáva stále skôr fenoménom, preto jeho mystickosť vábi nespočetné množstvá turistov. Na Islande, kde je žiaru možno vidieť aj každú zimnú noc, sa výlety s pozorovaním polárnej žiary zaradili k hlavným formám cestovného ruchu.

 

  • Čínske dúhové vŕšky

Kopce sfarbené doslova ako cukríky. Tak sa javia hory Zhangye Danxia v severozápadnej čínskej provincii Kan-su, s ktorými sa za 24 miliónov rokov ich existencie pohrali rôzne druhy vplyvov. Ložiská rozličných nerastov vytvárajú reliéf s výnimočne tónovanou štruktúrou, ktorú pohybom vrstiev zapríčinilo pozdvihnutie litosferických dosiek. A to pri tej istej tektonike, ktorou vznikli aj Himaláje. Plynutím doby ich ľad, dážď, sneh, vietor a erózia vytvarovali do rozprestretej pruhovanej dúhy, ktorú dnes v obmedzenom rozsahu možno navštíviť. Nachádzajú sa neďaleko mesta Zhangye na rozlohe približne 10 kilometrov štvorcových a ich krása je ešte oslnivejšia po daždi, kedy farby nerastov žiaria ešte jasnejšie než obvykle.

 

  • Ťahúň parku Yellowstone

Milióny turistov ročne zavítajú do Wyomingu len preto, aby si na vlastné oči obzreli niekoľko prírodných zázrakov, ktoré ponúka Yellowstonský národný park. Jedným z nich je podľa svojho zaujímavého sfarbenia nazvaný Grand Prismatic, najväčší horúci prameň v Spojených štátoch. Jeho priemer je približne sto metrov a hoci sa to na prvý pohľad nezdá, hĺbka prameňa je až 50 metrov. Jeho farebné spektrum, pohybujúce sa od tmavomodrej cez zelenú a žltú vo vode až po červenú a hnedú na brehoch, je výsledkom práce biliónov bakteriálnych mikroorganizmov, ktoré v tomto horúcom prostredí žijú. Výhľad na tak obrovský objekt, ktorý chce navyše každý zachytiť fotoaparátom, bol návštevníkom sprístupnený chodníkom v tesnej blízkosti prameňa.

 

  • Slovenská rajská jeseň

Hovoriac o nádherných dúhach Zeme, nemôžeme vynechať tú najkrajšiu, ktorú máme každú jeseň u nás doma. Slovenské pahorky pokryté listnatými a zmiešanými lesmi sú krásne po celý rok, bezpochyby najkrajšie sú však na jeseň, kedy sa oblečú do pestrých zemitých odtieňov od tmavozelenej cez červenú a oranžovú až po honosné odlesky zlatistej.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa