Grécky Karibik- Sarti

2014-06-22 11:00:00 |   |    | 

Dovolenková destinácia, ktorá disponuje všetkým, čo pravá dovolenka pri mori má mať. Pieskové pláže, krištáľovo čisté more, zátoky vhodné na potápanie, pozvoľný vstup do mora vhodný aj pre dovolenky s deťmi. Promenáda, obchodíky so suvenírmi, cukrárne, bary, taverny, ale aj diskotéky priamo na pláži. Požičajte si moped alebo auto a preskúmajte túto exotickú oblasť Chalkidík alebo sa nechajte zlákať na výlet na lodi v rámci fakultatívnych výletov.



Sarti je bývalé rybárske mestečko, ktoré sa nachádza na východnom pobreží Sithónie- stredného výbežku súostrovia Chalkidiki. Dnes je Sarti vyhľadávaná turistická destinácia, ktorá v sebe kombinuje krásy hôr a tyrkysového mora s bielymi plážami spolu s odľahlými zátokami, ktoré priťahujú návštevníkov, čo túžia po nezabudnuteľných spomienkach. Sarti je vyhľadávané miesto dovolenky aj pre alergikov a astmatikov, keďže získalo vlajku za čisté ovzdušie.

Hlavná piesková pláž je asi 3km dlhá a končí sa výbežkom s kaplnkou, odkiaľ je krásny výhľad na celé Sarti. V okolí sa nachádza niekoľko nádherných pláží so zátokami obklopenými píniovými stromami, čo poskytuje súkromie. K najznámejšej pláži patrí tá v zátoke Portokali (Orange Beach). Vraj sa tu natáčali časti z filmu Modrá lagúna. Pohľad na zátoku vám pripomenie Seychely s bielym pieskom, sfarbením mora všetkými modrými farbami a skalami, z  ktorých sú vytesané sochy. Píniové stromy sú zas vhodným úkrytom pred slnkom a zároveň vytvárajú z tejto zátoky útulnú pláž. Od 1km do 30 km od Sarti viete nájsť niekoľko rôznych pláži, takže každý si príde na svoje. Skoro každá z nich má v blízkosti kemp. Približne 1km južne od Sarti sa nachádza Doherio – pláž Platania, kde sa nachádza najpopulárnejšia taverna v okolí mesta, Teano. Práve tu si môžete vychutnať typický grécky večer s folklórnou hudbou. Pláž je tu čistá, piesočná a bez slnečníkov a lehátok. Asi 2km na juh od Sarti je Goa pláž, ktorá je vyhľadávaná hlavne mladými, keďže sa tu nachádza bar, kde sa počas dňa môžete osviežiť a v noci zažiť diskotéku priamo pri mori. Pláž Armenistis je lokalizovaná asi 12 km na sever od Sarti a je známa pre najlepšie organizovaný kemping v Grécku. Modrou vlajkou ohodnotená pláž s bielym pieskom ponúka slnečníky, ležadlá, sprchy, toalety, ihrisko a iné aktivity lákajúce veľa dovolenkárov.

 

Sarti má mnoho požičovní, takže nie je problém si vypožičať auto, motocykel alebo bicykel a prebádať celú Sithóniu.  Hlavná pláž v Sarti ponúka zas požičanie si windsurfov, kajakov, pedálových vodných bicyklov a lodiek. Nachádza sa tu aj detské ihrisko. Medzi obľúbené činnosti patrí jazda na vodných skútroch, ale aj spoznávanie okolia z chrbta koňa či somára.

Miestni obyvatelia sú veľmi pohostinní. Je tu niekoľko hotelov a apartmánov na prenájom, pre príjemný a pohodlný pobyt, a tiež niekoľko kempingov a karavan parkov pre milovníkov prírody. Vyberte si nejakú pochúťku z množstva reštaurácií, taverien s rybími špecialitami, ale aj stánkov s ponukou typického gréckeho jedla gyros. V uličkách rozvoniava aj čerstvé pečivo či pečená kukurica. Sadnite si do kaviarne na hlavnom námestí na frappé a ochutnajte baklavu- múčnik z lístkového cesta s medom a orieškami. Mladí si tiež prídu na svoje, keďže sa tu nachádza napríklad diskotéka Macedonia, ale aj iné zábavné podniky. V nich môžete tancovať do ranných hodín vo vnútri, ale aj vonku na terase. Goa pláž ponúka tanečnú zábavu priamo na pláži, kde z baru vyhrávajú rôzne štýly hudby, a Platania taverna vás zase oboznámi s gréckou hudbou a tancom.

V rámci fakultatívnych výletov máte niekoľko možností. Sami sa môžete prejsť asi 500 metrov od Sarti, kde sa nachádza kláštor Xenofontos. Kostol, ktorý sa tu nachádza, bol postavený v roku 1867 a zvyšok budov v roku 1900. Loďou sa môžete vybrať na výbežok Chalkidík, Athos, čo je názov polostrovu, ale aj vrchu. Pre informáciu je to aj Autonómna mníšska republika. Výlet loďou do modrej lagúny na severe Sithónie alebo na ostrov Amouliani je lákadlom pre milovníkov mora a grilovaných rýb. Môžete sa dať zlákať na výlety autobusom a poprechádzať sa uličkami Solúna. Mnohí sa nechajú nahovoriť na výlet do oblasti Thesálskej roviny, kde sa nachádzajú kláštory Meteora na skalných vežiach. No ak chcete ostať v blízkosti, tak absolvujte okružný výlet po polostrove Sithónie a spoznajte jeho krásy. „Karibské“ Sartije približne 1350 km vzdialené od Bratislavy, no ak sa necítite na cestu autom či autobusom, tak letecky do Solúna, no a od letiska sú to dve hodinky cesty.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (26 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa