Hrad Stirling je jedným z historických skvostov Škótska

2013-12-09 11:20:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Niektoré sa preslávili svojou majestátnosťou, architektonickými prvkami či veľkolepou krásou. Iné sa stali známymi hlavne vďaka významným panovníkom, ktorí tu vládli. Ďalšie plnili úlohy strategických vojenských pevností. A čo škótsky hrad Stirling?



Hrad Stirling patrí k historickým perlám Škótska a vôbec celej Veľkej Británie. Táto prekrásna stavba sa vypína nad škótskym mestom Stirling, ktoré leží na rieke Forth neďaleko Glasgowa a Edinburghu. Mimochodom, toto mesto bolo v minulosti hlavným mestom Škótska a navždy sa zapísalo do dejín celej krajiny. Aktuálne je Stirling najmenším zo škótskych miest, ktoré majú status samostatnej správnej oblasti.

 

Minulosť hradu Stirling

Čím sa tento hrad preslávil v minulosti? Tak napríklad práve tu prišiel na svet nie príliš obľúbený škótsky kráľ Jakub III., ktorý sa usiloval o spojenie Škótska s Anglickým kráľovstvom. Na hrade Stirling bola korunovaná Mária I. Stuartová „Queen of Scots“. S mestom Stirling je spojené aj meno škótskeho národného hrdinu Williama Wallacea, ktorý 11. septembra 1297 zvíťazil spolu so svojou armádou v bitke o most Stirling. A zomrel tu aj významný kráľ Alexander I.

Hrad Stirling sa vypína na brale Castle Hill, vysokom viac ako sedemdesiat metrov, a je obklopený strmými skalnatými útvarmi. To je jeden z dôvodov, prečo bol hrad v minulosti strategickou obrannou pevnosťou.

 

Čo môžete na hrade vidieť?

Milovníci uniforiem, zbraní, ale aj gájd ocenia zbierku plukovného múzea v King's Old Building, ktorá je stará viac ako 500 rokov a pôvodne slúžila ako súkromná rezidencia Jakuba IV. Ako posledná pribudla k zámku kaplnka, kde bola v roku 1543 korunovaná „kráľovná Škótov“.

Neodmysliteľnou súčasťou hradu Stirling je The Great Hall, kde sa uskutočňovali kráľovské stretnutia, ale aj krsty. V roku 1800 slúžila táto budova ako kasáreň pre vojakov a vojenský sklad. Dnes je opäť jedným z najkrajších miest hradu.

Bohatstvo, moc, prosperita, múdrosť. Hlavne to mala predstavovať budova paláca The Royal Palace, ktorú dal postaviť v roku 1538 Jakub V. pri príležitosti sobáša so svojou francúzskou manželkou. Palác je postavený v duchu európskej renesancie. Aktuálne ponúka jedinečnú možnosť nahliadnuť do života niekdajších kráľov a kráľovien. Nachádza sa tu napríklad vzácny dobový nábytok, ručne tkané tapisérie či portréty.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa