Dynamický a elegantný Glasgow

2013-08-17 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Za jedno z najžiarivejších, dynamických a elegantných miest Európy je považovaný práve Glasgow. Nachádza sa v jednej z miernejších oblastí Škótska s teplotami zvyčajne vyššími ako na väčšine miest s rovnakou zemepisnou šírkou. Zimy sú pomerne chladné, no od jarného obdobia sa toto mesto zmení a záhrady či parky sú plné jarných farieb. Letá sú teplé a majú navyše tú výhodu, že 16 hodín denného svetla zabezpečilo rozšírenie hodín aj mnohých turistických atrakcií.



Spoznávanie Glasgowa z autobusu

Autobusom City Sightseeing Tour môžete navštíviť niektoré z najobľúbenejších atrakcií v Glasgowe od katedrály, po Riverside Museum, botanickú záhradu až po Glasgow Science Centre. Kompletná prehliadka trvá 1 hodinu 45 minút a môžete zastaviť tak často, ako sa vám páči na niektorej zo zastávok na trase.

Milovníci futbalu pozor! Glasgow je to správne miesto pre vás. V Hampden uvidíte viac ako 2 500 exponátov v 14 galériách, môžete chodiť medzi futbalovými legendami  Škótska v sieni slávy a užiť si obhliadku štadiónov Celticu a Rangers. Nezabudnime však ani na nadšencov umenia, pre ktorých je v Glasgowe otvorených viac ako 20 múzeí a galérií, z ktorých väčšina je prístupná zdarma.

Galéria moderného umenia je najnavštevovanejšou galériou moderného umenia v Škótsku. Zbierka Burrell sa nachádza v lesnom prostredí Pollok Country Park, ktorý sa skladá z viac ako 8 tisíc objektov. Nadácia Maják rozpráva o histórii Glasgowa, o ľuďoch a miestach. Ide o novú a stálu expozíciu v centre Škótska zameranú na architektúru a dizajn. Výstava ponúka možnosť spoznať mesto a jeho obyvateľov z minulosti, ale aj súčasnosti.

 

A čo ďalej?

Vo všeobecnosti Škótsko ponúka viac ako 600 golfových ihrísk, vrátane renomovaných majstrovských ihrísk ako Loch Lomond či Turnberry Gleneagles. Z Glasgowa nemôžete odísť bez toho, aby ste ochutnali „vodu života“, tak nazývajú domáci pravú škótsku whisky a zároveň zájdite na prehliadku páleníc Auchentoshan a Glengoyne, ktoré sú obe v blízkosti mesta.

Chôdza je jeden z najlepších spôsobov, ako spoznať krásy prírody Škótska - príjemná krajinná prechádzka, prípadne pobrežná či diaľkové výpravy vás presvedčia o jedinečnosti tohto kraja. Ďalšou lákavou škótskou tradíciou je tanec. Ceilidhs je často súčasťou programu v mestských krčmičkách či baroch.

V Glasgowe si prídu na svoje aj vaše chuťové poháriky. V meste funguje veľa fantastických reštaurácií. Po náročnom dni si stačí len vybrať jedlo od tradičnej škótskej kuchyne po taliansku, indickú či thajskú. Skúste aj vy vycestovať do tejto destinácie, ktorá bola na stránkach TripAdvisor vymenovaná za tretie najlepšie miesto vo Veľkej Británii v roku 2013.

 

Zdroj/autor: peoplemakeglasgow.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa