Oslo: strávte víkend v meste, kde sa nudiť nebudete

2013-08-26 16:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Mysleli ste si, že Oslo je tmavé, chladné upršané mesto plné depresívne vyzerajúcich ľudí? Opak je pravdou. Obyvatelia Osla sú veľmi priateľskí, vysmiati ľudia, ktorí ani v chladnom počasí v zime nemajú problém si vychutnať kávu či pohár vína na terase reštaurácií aj barov, ktoré sú vyhrievané ohrievačmi.



Čo vidieť, aby ste videli to naj a stihli to za dva dni? Svoj okruh po meste začnite priamo v centre a nechajte sa vyviesť výťahom hotela Radisson Blu Plaza. Nielenže budete mať skvelý zážitok, keďže výťah je presklenný, a vám sa ukáže celé mesto ako na dlani. Najlepší a najlacnejší spôsob presúvania sa po meste je po vlastných. Väčšina turistických miest je pomerne blízko seba, no ak sa unavíte, nastúpte na autobus, tak si život v meste najlepšie vychutnáte.

Určite sa prejdite po streche opery s krásnym výhľadom priamo na more, patrí k najzaujímavejším budovám mesta, bola dostavaná v roku 2008. Len kúsok od opery sa nachádza pevnosť Askerhus. Hrad bol postavený v roku 1299 ako kráľovské sídlo. Neskôr bol prebudovaný na renesančný zámok s mohutným opevnením. Nachádza sa tu aj vojenské múzeum a kaplnka s pochovanou niekdajšou kráľovskou rodinou. No a keď ste už pri mori, tak sa prejdite naprieč prístavom a pokochajte sa výhľadom na majestátne výletné lode, ktoré tu kotvia.

Určite odporúčame absolvovať jednu z vyhliadkových plavieb okolo prístavu alebo na jeden z okolitých ostrovov. Loďkou, ktorá premáva medzi ostrovmi Osla, sa môžete len previesť a kochať sa výhľadom na celé mesto a prístav, ako aj na okolité ostrovy, na ktorých zahliadnete typické domčeky horčicovej, bordovej a modrej farby. Každý z ostrovov má svoju vlastnú históriu, môžete vystúpiť na hociktorom z nich. V lete je ideálne si vziať deku, piknikový kôš a ísť leňošiť a zaplávať si na niektorú z pláží.

Kráľovský zámok navštívte o pol druhej poobede, nech ste svedkami výmeny stráží. Od roku 2002 sú verejnosti prístupné prehliadky zámku. Okolie zámku obklopuje park so sochami a neďaleko sa nachádza národná galéria, kde je vstup zdarma. Nachádzajú sa tu obrazy nórskych maliarov, ako aj obrazy od Picassa, Maneta či známy obraz Výkrik od Muncha.

Prejdite sa tiež triedou Karl Johan a prezrite si historické budovy, obchodíky, či sa len tak zastavte na kávu v jednej z miestnych kaviarní. Oslo patrí síce k najdrahším mestám na svete, no napriek tomu si tu môžete objednať napríklad pizzu za cenu podobnú tej našej. Dôležité je hľadať, nenakúpiť hneď v prvom obchode a neobjednať si hneď v prvej reštaurácii, na ktorú natrafíte.

Byť v Osle a nenavštíviť Frognerpark, to ako keby ste v Osle ani neboli. V parku sa nachádza 212 sôch od Gustava Vigelanda. Sochy sú väčšinou vyrobené zo žuly a bronzu. Najvyššie miesto v parku (17,3 m) je monolit, socha z jediného kusu žuly, a vyjadruje túžbu človeka po vzkriesení.

Len 20 minút autobusom od parku je oblasť Holmenkollen, ktorá sa týči nad Oslofjordom. Významná oblasť so 100 ročnou históriou v lyžovaní. Prvá súťaž v skoku na lyžiach sa tu uskutočnila pred viac ako sto rokmi. Nachádza sa tu aj múzeum lyžovania. V roku 2009 sa tu dostaval nový skokanský most.

Určite odporúčame sa vybrať autobusom na polostrov Bygday, kde sa nachádza svetoznáme múzeum vikingských lodí. Nachádzajú sa tu lode Oseberk, Tune a Gokstad. Pochádzajú z 9. storočia nášho letopoču. Súčasťou múzea sú aj iné vikingské predmety.

Po vyčerpávajúcich prehliadkach si nájdite čas a prejdite sa popri rieke Akerselva, ktorá preteká cez Oslo. Asi 30 minút pešo od centra sa nachádza vodopád Møllefossen. Oslo je nádherné mesto, ktoré si hneď obľúbite, aj keď ste zástancom teplých destinácií.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa