Masová nahota v Indii - púť Kumbh Mela

2013-02-27 12:00:00 |   |    | 

INDIA - Často nazývaná najväčším stretnutím ľudí na svete, hinduistická púť Maha Kumbh Mela priťahuje tisícky veriacich do mesta Allahabad, aby sa spoločne obradne vykúpali v rieke Ganga. Ženy bohato odeté, kňazi naopak nahí.



Zvyk kúpať sa v posvätnej rieke si indickí hinduisti osvojili už počas 7. storočia, kedy sa objavili prvé písomné záznamy o očiste v Gange. Trvalo však mnoho storočí, kým sa z rituálu stal doslova festival, ktorý dnes navštevujú kvantá hinduistických veriacich, ale i davy turistov bažiacich po spoznávaní tejto kultúry.

Púť Maha Kumbh Mela sa koná iba raz za tri roky, účasť na nej je preto skutočne masová. Odohráva sa štyrikrát za 12 rokov, zakaždým v inom meste v povodí Gangy. Hinduisti totiž zastávajú názor, že bohovia do tejto posvätnej rieky vyliali kvapky nektáru nesmrteľnosti. Zároveň veria, že máčanie sa vo vodách Gangy, keď sú Jupiter a Slnko v zástupe, ich duše oslobodí od cyklu reinkarnácie.

Takmer dva mesiace trvajúci interval, kedy je možné zmyť svoje hriechy „v moku, ktorého sa dotkli bohovia“, tento rok začal 14. januára a potrvá do 10. marca. Okolie mesta Allahabad zaplnili provizórne stanové mestečká, v ktorých sa usadili zďaleka putujúci veriaci, aby sa rituálne okúpali v Gange.

Najpočetnejší dav zastupujú hinduistickí kňazi, ktorí púťou upevňujú nielen svoju vieru, ale i kňazské postavenie. Aby bola ich očista dokonalá, do rieky vstupujú v absolútnej nahote, iba rituálne potretí popolom. Oproti tomu veriace ženy si žiadne šatstvo neskladajú a kúpu sa vo svojich tradičných sárí.

Po prekonaní rôznych vzdialeností naprieč krajinou či celým svetom sa pútnici utáboria v dočasných kempoch. Potom hromadne kráčajú provizórnymi mostmi, aby sa na chvíľu ponorili do posvätných vôd Gangy, Yamuny a Saraswati, ktoré tento rok očakávajú nápor až 80 miliónov návštevníkov. Medzi nimi spomínaní svätí hinduistickí muži, bollywoodske filmové hviezdy, pútnici, ale i zvedaví turisti.

 

Zdroj/autor: The Wall Street Journal, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa