Najfarebnejšie mestá sveta

2014-02-07 10:25:00 |   |    | 

Tam, kde namiesto monotónnych farieb stavebných materiálov vládnu pestré farby. Obyvatelia mnohých miest na svete sa dodnes aj vlastnými rukami starajú o to, aby ich obydlia zaujali turistov na prvý pohľad. Preto sa aj napokon ocitli v tomto článku.



 

  • Jodhpur, India

Modré mesto. Pôvodným zámerom vymaľovania domov na žiarivú modrú farbu bolo oddelenie jednej náboženskej kasty od zvyšku mesta, dnes už vám domáci toto konanie odôvodnia aj inak. Tradíciu prebral aj zvyšok starého mesta a údajne má teraz modrá farba spríjemňovať pobyt v meste pod horúcim slnkom alebo pôsobiť na odháňanie komárov. Koniec koncov je to však jedno, pretože toto nezvyčajné jednotné sfarbenie domov, ktoré domáci vždy obnovujú, robí mesto Jodhpur výnimočnou turistickou atrakciou.

 

  • Cinque Terre, Taliansko

Päť prímorských dediniek na talianskej riviére - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore - zapísaných ako svetové dedičstvo UNESCO láka turistov svojou unikátnou architektúrou. Domčeky natlačené vedľa seba na útesoch hýria rôznymi farbami v slnku aj v šere súmraku. Preto si ich obľúbilo aj množstvo celebrít, ktoré sa sem vracajú každoročne na svoje dovolenky.

 

  • Saint Johns, Kanada

Mestečko v Newfoundlande je pravdepodobne najfarebnejším mestom Kanady, ktorého pestré domčeky priam žiaria v okolitej chladnej atmosfére. Vidno ich už z mora, keď sa lode blížia k pobrežiu. Navyše je mesto umeleckým klenotom svojho regiónu, keďže sa tu nachádza množstvo múzeí, galérií a mestských parkov.

 

  • Guanajuato, Mexiko

Najpestrejšie mesto Mexika. Slávne je aj pre svoju históriu - pred 250 rokmi boli bane v Guanajuato najväčším producentom striebra na svete. Tento priemysel prispel k rýchlemu rozvoju mesta, väčšina domov v centre je postavená z ružového a zeleného vápenca, zvláštnych tvarov a farieb. Aj dnes patrí k bezpečným a atraktívnym mestám Mexika.

 

  • Kapské mesto, Juhoafrická republika

Presnejšie jeho multikultúrna časť, nazývaná Bo-Kaap, v ktorej sa stretli juhovýchodní Aziati s moslimskými imigrantmi. Hoci budovy sú v podstate jednoduché, každá z nich má inú farbu, od ružovej až po žiarivo zelenú, čím sa štvrť stáva pastvou pre oči.

 

  • Farebné favely v Riu de Janeiro

Charitatívny projekt dvoch holandských umelcov priniesol svetlo a farby do prostredia, ktoré sa všeobecne považuje za nebezpečné a depresívne - do faviel v Riu de Janeiro. Nápad vtiahnuť chudobných obyvateľov, žijúcich často bez kanalizácie a pitnej vody, do sveta umenia sa ujal. Výsledkom práce ich rúk sú pestrofarebne pomaľované chatrče, z ktorých sála optimizmus.

 

Zdroj/autor: wikipedia, thecoolist.com, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa