Stonehenge zrekonštruujú

2009-05-14 11:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Britská vláda včera predstavila svoj plán veľkej rekonštrukcie historického munumentu Stonehenge.



 Investícia za 25 miliónov libier (27,8 milióna eur) počíta s uzatvorením prístupovej cesty, ktorá má negatívny vplyv na monument a vybudovanie nového centra pre návštevníkov.

Súčasné centrum zatvoria, aby vytvorili pokojnejšiu atmosféru v okolí prehistorického pohrebiska Stonehenge. Organizácie na ochranu kultúrneho dedičstva ako English Heritage privítali plán rekonštrukcie a považujú ho za hlavný krok na ceste k vyhláseniu Stonehenge za miesto Svetového kultúrneho dedičstva. Počas rekonštrukčných prác ostane Stonehenge pre návštevníkov otvorený. Vláda počíta s dokončením prác do roku 2012, keď sa v Británii uskutočnia olympijské hry, ktoré prilákajú milióny zahraničných návštevníkov.

Stavba patrí do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a ročne priláka mnoho turistov. Vedci sa domnievajú, že vznikla okolo roku 2500 pred n.l.

Stonehenge je dielom neznámeho národa z neskorej kamennej doby a včasnej doby bronzovej. Z diaľky sa kamenné podobajú hrubým kockám zo stavebnice akéhosi gigantického dieťaťa, zblízka však pôsobia vznešene a zároveň tajomne. Stále však nikto dôveryhodne nevie povedať na čo Stonehenge slúžil a aká bola jeho funkcia? Na základe výsledkov dôkladných vykopávok vieme, že komplex poszostáva spolu z ôsmich kruhov. Štyri kruhy sú kamenné – dva z otesaných pieskovcov, dva len z hrubo opracovaných modrastých dolomitov. Z nich väčšie predstavujú koncentrické kruhy a menšie majú tvar podkovy. Obkolesujú ich tri kruhy jám a vonkajšie ohraničenie tvorí okrúhly zemný val.


 

Zdroj/autor: dpa,ikar,tasr,drom

VIDEO Neznáma destinácia / Stonehenge



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wiki

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa