EXTRA Londýnsky Big Ben oslavuje

2008-04-11 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Jedna z posledných britských zvoníc včera oslávia 150. výročie svojho najväčšieho výtvoru - obrovského zvona Big Ben, ktorý v parlamente sídliacom v londýnskom Westminsterskom paláci vždy odbíja každú celú hodinu.



Zvon, vážiaci 13,77 tony, odliali 10. apríla 1858 vo zvonárni Whitechapel vo východnej časti Londýna, hoci z hodinovej veže parlamentu prvýkrát zaznel až nasledujúci rok.

Podľa Big Benu dostala meno jedna z najslávnejších pamätihodností Londýna - neogotická hodinová veža parlamentu z 19. storočia, postavená podľa návrhu architekta Charlesa Barryho. Veža je síce ľudovo známa ako Big Ben, hoci toto meno patrí vlastne iba veľkému zvonu v jej vnútri.

     
Zvonáreň Whitechapel oslávila výročie tak, že odliala deväťcentimetrové kópie zvona - jednu za každé dva roky jeho života. Predávať sa budú po sto libier. Manažér zvonárne Mike Backhouse uviedol, že Big Ben zostáva najväčším zvonom, aký kedy ich spoločnosť vyrobila, a pre zvonárov 19. storočia predstavoval "obrovskú výzvu".
    
"Forma zvona musela byť dostatočne pevná, aby sa nerozlomila alebo neskrivila, keď do nej nalejú vyše 13,5 tony roztaveného kovu," vysvetlil Backhouse, ktorý riadi Whitechapel, oficiálne najstarší výrobný podnik v Británii. Je to zároveň jedna z dvoch posledných zvonární v krajine.

Zvučné odbíjanie Big Benu počas druhej svetovej vojny sa stalo symbolom odporu voči nacistickému bombardovaniu. Predstavitelia parlamentu si plánujú uctiť 150. výročie prvého odbíjania Big Benu slávnosťou na budúci rok.
     
Zvon už nakrátko stíchol vďaka počasiu, mechanickému poškodeniu alebo inou nešťastnou náhodou a takisto v obdobiach údržby - v roku 1934, 1956 a na šesť týždňov aj minulý rok.

 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

 

VIDEO Big Ben, Londýn
 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa