EXTRA Pohoda na Times Square

2009-11-22 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY / video - Srdce mesta New York v máji tohto roka úplne zmenilo svoju tvár. Svetoznáme námestie reklám Times Square sa premenilo na pešiu zónu a autá vystriedali tisíce chodcov a stovky stoličiek.



Hoci pôvodne vyvolala táto zmena skeptickú reakciu, podľa prieskumov Univerzity Quinnipiac sa Times Square bez automobilovej premávky zapáčilo až 58 percentám Newyorčanov.
     
Návštevníci Times Square majú k dispozícii vyše 400 stoličiek, rozmiestnených na niekoľkoprúdových cestách, po ktorých ešte v polovici mája prechádzali denne tisíce áut. Posedenie v centre mesta sa stalo veľmi populárne a cez víkend je prakticky nemožné, nájsť čo i len jedno voľné miesto na sedenie.  Niet sa čomu čudovať, keďže podľa odhadov Aliancie Times Square prichádza na toto námestie so stovkami svetelných reklám denne vyše 300 tisíc Newyorčanov a turistov z celého sveta. 

Newyorský starosta Mike Bloomberg sa k netradičnej zmene odhodlal vo volebnom roku. Ako sám uviedol, Times Square prakticky odovzdal do užívania chodcom. Cieľom tejto zmeny však nebolo len vytvorenie priestoru na zábavu chodcov, ale aj odľahčenie premávky v centre mesta a zníženie znečistenia. Times Square bolo miestom nepretržitej dopravnej zápchy, čo nielenže viedlo k zvýšeným výparom škodlivých látok z automobilových vozidiel, ale aj k zvýšenému výskytu zranení chodcov.

Uzatvorenie Times Square bolo súčasťou komplexného plánu na zlepšenie prepravných podmienok v New Yorku s dôrazom na bezpečnosť chodcov. Plán Zelené svetlo pre stred mesta priniesol nielen vylúčenie premávky na frekventovanom úseku ulice Broadway, ale aj rozšírenie chodníkov a zvýšenie bezpečnosti chodcov.

Najväčšími fanúšikmi zmien sú obyvatelia Manhattanu, ktorých sa zmeny najviac dotýkajú. Až dve tretiny z nich si uzavretie Times Square pochvaľujú. Najmenšiu, ale stále väčšinovú podporu má nový režim premávky u obyvateľov mestkej časti Bronx. Najväčší nesúhlas vyvolalo nové dopravné opatrenie u taxikárov, ktorí denne prechádzali cez Times Square niekoľkokrát.

Väčšina Newyorčanov však do práce nejazdí autom. Približne štvrtina vrátane samotného starostu využíva metro, 14 percent kombinuje s metrom aj autobus a 11 percent Newyorčanov cestuje do práce autobusom. Autom jazdí do práce 23 percent obyvateľov mesta. 

 

Times Square je hlavná križovatka a dopravný uzol medzi ulicami Broadway a Siedmou Avenue a rozprestiera sa od západnej 42. po 47. ulicu na Manhattane v New Yorku. Patrí medzi hlavné symboly New Yorku. Pozostáva z blokov medzi Šiestou a Deviatou Avenue od východu na západ a západnou 39. a 52. ulicou od juhu na sever, čím tvorí západnú časť obchodnej zóny Midtown Manhattan. (wiki)

     

Zdroj/autor: M.Ondruchová,tasr,drom

VIDEO New York - leto 09



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa