EXTRA Okolo sveta v šestnástich

2009-10-18 11:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA/ video - Šestnásťročná Austrálčanka sa v nedeľu vydala na plavbu okolo sveta. Ak bude jej cesta úspešná, stane najmladším človekom, ktorému sa podarilo samému oboplávať svet.



Desaťmetrovú ružovú jachtu Ella´s riadenú Jessicou Watson prišli do sydneyského prístavu vyprevadiť na more desiatky ľudí, medzi ktorými nechýbali jej rodičia ani austrálska vicepremiérka Julia Gillard.

"Myslím si, že o Jessicu sa obávajú mnohí Austrálčania. Aj ja sa obávam. Ale v tejto chvíli môžem povedať iba to, že ak je rozhodnutá ísť, prajem jej šťastnú cestu, a vyzývam ju, aby si dávala na seba pozor," povedala vicepremiérka novinárom.

Watsonovej plavbe predchádzali vášnivé celospoločenské diskusie o tom, či je tak mladá osoba, navyše ženského pohlavia, schopná absolvovať takú náročnú cestu, a či nie je krajne nezodpovedné, že ju na ňu rodičia pustia. Nakoniec však Jessica Austrálčanov presvedčila s tým, že hoci sa bude plaviť sama, pre prípad ohrozenia bude mať stále k dispozícii asistenčný tím.

Len krátko pred plánovaným štartom na cestu okolo sveta sa Watsonovej jachta ešte pri prípravách v sydneyskom prístave zrazila s nákladnou loďou, čo len dodalo argumenty tým, ktorí ju od cesty odrádzali.

Watsonovej 38 tisíc kilometrová plavba okolo sveta by mala trvať osem mesiacov. Najskôr si to zamieri k Novému Zélandu, Fidži a Samoe, potom plánuje tesne z juhu oboplávať Afriku aj Ameriku a vrátiť sa do Austrálie.

Doteraz najmladším človekom, ktorému sa podarilo samému oboplávať zemeguľu, bol 17-ročný Brit Mike Perham, ktorý v auguste tohto roku úspešne dokončil 45 tisíc kilometrov dlhú plavbu. Trvala mu deväť mesiacov.


 

Zdroj/autor: ap,sita,drom

VIDEO Jessica Watson - interview

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa