EXTRA Halloween bude patriť pirátom, upírom a Jacksonovi

2009-10-26 13:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Medzi najpopulárnejšie kostýmy tohtoročného Halloweenu v Spojených štátoch budú patriť masky pirátov, upírov a nedávno zosnulej popovej hviezdy Michaelovi Jacksonovi.



Na rozdiel od minulého roka, podľa prieskumov miestnych médií, do prvej desiatky najobľúbenejších  kostýmov sa nedostali tento rok masky zdravotnej sestry alebo niektorého z politikov. Množstvo Američanov viacmenej kvôli hospodárskej situácii kostýmy z minulého roka vraj použije.

„Medzi deťmi u chlapcov najviac letia kostýmy Spidermana či postavy z filmu G.I.Joe. dievčatá zase chcú byť Popoluškami či malou morskou vílou. U dospelých vedie Michael Jackson, piráti, námorníci, ale aj Alenka v ríši divov.“ povedal Josh z obchodu s halloweenskými kostýmami nedaľeho newyorského Central Parku.

Na obľube masiek deťmi podľa neho majú veľký vplyv obľúbené filmy, ale aj udalosti, ktoré tento rok hýbu Spojenými štátmi. Veľký záujem je napríklad aj o kostým predstavujúci Dorotku z filmu Čarodejník z krajiny Oz, ktorý práve oslávil sedemdesiat rokov od uvedenia do kín.

Nepriaznivá ekonomnická situácia sa podľa médií odrazí aj na chuti Američanov utrácať za Halloween. Veľa z nich si rozmyslí, či za kostým za jednu noc utratia niekoľko desiatok dolárov. To môže byť aj ďalší dôvod, prečo dajú prednosť maske Michaela Jacksona. Tá sa dá totiž zohnať oveľa lacnejšie.

Výskumná firma IBISWorld naopak očakáva, že ľudia v obchodoch za Halloween utratia tento rok až 6 miliárd dolárov, čo je o štyri percentá viac než vlani. Obchodom tiež pomôže aj to, že Halloween sa oslavuje posledný októbrový deň, a tento rok pripadne na sobotu. Nakupovať a utrácať sa tak dá dlhší čas.

 

Halloween pochádza z keltských čias

 

Neodmysliteľnými rekvizitami HAlloweenu patria samozrejme aj vydlabané tekvice s tvárou a zvnútra osvetlené sviečkou či kahancom, v dome naťahané umelé pavučiny s pavúkmi, čierne mačky, sovy, netopiere, kostry a iné hororové predmety a do tmy svetielkujúce girlandy.

     
Halloween bol pôvodne pohanský keltský sviatok konca leta, v súčasnosti sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglosaskej oblasti. Tento sviatok pochádza ešte z keltských čias, keď sa druidi lúčili s letom patriacim bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina (zo slova sam-fuin, koniec leta), ktorý vládol zime.
     
Kelti verili, že v túto noc - pôvodne za prvého mesačného splnu alebo novu v znamení Škorpióna -, keď život (leto) odovzdáva žezlo vlády smrti (zime), prichádzajú mŕtvi na zem, aby si vybrali na jeden rok telo, v ktorom sa usadia. Zo strachu, že si vyberú práve ich vlastné, im prinášali rôzne obety. Verili tiež, že stena medzi svetom živých a mŕtvych je v túto noc taká tenká, že sa dá medzi nimi ľahko nadviazať kontakt....
     
Podľa Keltov dochádzalo k prelínaniu sveta živých a mŕtvych a tak sa venovali meditáciám, vešteniu z kostí a proroctvám. Aby si Kelti naklonili mŕtve duše, ale zároveň odohnali zlých duchov a démonov, nachystali im rôzne dobroty a dary. Verili, že touto formou sa vyhnú konfliktom so svetom temna.
     
V roku 837 vyhlásil pápež Gregor IV., že pohanský sviatok Samhain bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra, pohanského Samhainu, stal Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za Deň všetkých duší. Názov Halloween, ako ho poznáme dnes, vznikol až v 16. storočí. Zaviedla ho protestantská cirkev pod menom All Hallowed Evening.
     
V Amerike sa sviatok zmodernizoval a postupom času nadobudol súčasnú podobu. Najmenší Američania začínajú oslavovať Halloween 31. októbra už v skorých ranných hodinách. Prezlečú sa do kostýmov a idú do školy, kde sa venujú skôr zábave. 
      
V čase Halloweenu sa smú robiť veci, ktoré inak nie sú dovolené. Výhody dňa naruby využívajú predovšetkým deti. V predvečer sviatku si môžu dovoliť byť dlho do noci hore, chodiť po uliciach v maskách, vyzváňať pri dverách susedov a tradičnou formulkou "trick or treat" drankať od nich sladkosti. Ak im nevyhovejú, vyvedú im nejaký žartík: namydlia okná, poprevracajú kvetináče, zapália na verande prskavky alebo obhádžu dom surovými vajíčkami a nikto ich za to nepotrestá.
     
Večer sa koná zábava - prirodzene, v maskách. V halloweenskom menu nesmú chýbať ani kulinárske špeciality. V noci sa ulice a domy rozžiaria výzdobou. Na každom rohu sú umiestnené vydlabané žltooranžové tekvice a špeciálne efekty.
    


 Zdroj/autor: čtk,ap,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa