EXTRA Najekologickejšia doprava v Európe

2009-10-22 09:00:00 |   |    | 

POĽSKO - V poľskom Krakove vyhlásili v utorok ceny CIVITAS pre mestá s najekologickejším a najpremyslenejším dopravným systémom v Európskej únii.



Súťažilo sa v troch kategóriách, pričom v prvej z nich zvíťazil belgický Gent, v druhej britský okres Sutton a v tretej francúzske Nantes.

Skratka združenia CIVITAS pochádza z anglického CIty-VITAlity-Sustainability (Mesto-Vitalita-Trvalá udržateľnosť) a ide o organizáciu napojenú na Európsku komisiu, ktorá združuje 58 miest EÚ.

Slovensko v združení na rozdiel od zvyšných krajín Vyšehradskej štvorky nemá žiadneho zástupcu.

Porota ocenila belgický Gent najmä pre výbornú cyklistickú dopravnú infraštruktúru a rozľahlé pešie zóny priamo v centre mesta. V Gente funguje aj premyslený systém, v rámci ktorého si študenti môžu na viacerých miestach požičiavať bicykle a radnica v najbližšom čase plánuje postaviť garáže až pre 10 tisíc "dvojkolesových tátošov".

Porote sa páčilo aj nariadenie, podľa ktorého cestujú deti do 15 rokov v mestskej hromadnej doprave bezplatne. Nočné spoje sú dokonca zadarmo úplne pre všetkých.

Pokiaľ ide o londýnsky okres Sutton, ten zvíťazil v kategórii "nečlenov" združenia. Komisia ocenila mestskú marketingovú kampaň, ktorá mala za cieľ presvedčiť obyvateľov o zmene ich dopravných návykov. Kampaň stála päť miliónov eur a bola to najdrahšia akcia svojho druhu v celej Európe.

Celkovým víťazom tohtoročných cien CIVITAS sa stalo francúzske Nantes. Ocenenie si zaslúžilo predovšetkým za ekologickú autobusovú dopravu - až 80 percent všetkých mestských autobusov jazdí na zemný plyn.

Cyklistom radnica v Nantes takisto vychádza v ústrety - mesto vybudovalo viaceré bezpečné parkoviská pre bicykle, rozšírilo systém ich prenájmu a začalo experimentovať so skladacími bicyklami, ktoré sa dajú naložiť do mestských autobusov.

Tento rok udeľovali ceny CIVITAS už po šiesty raz. V združení figurujú európske mestá, ktoré sa formálne zaviazali k dodržiavaniu zásad udržateľného a ekologického dopravného systému.

 

Zdroj/autor: sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa