EXTRA Zachránili mladú jachtárku

2010-06-14 09:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY / video – Šestnásťročná americká jachtárka sa chcela stať najmladším človekom, ktorému sa podarilo oboplávať svet. Po tom, čo vlna zlomila stožiar na jej jachte, musela ju zachraňovať francúzska rybárska loď.



Posádka francúzskej rybárskej lode v sobotu zachránila len 16-ročnú jachtárku Abby Sunderlandovú, ktorá strávila dva dni na hranici života a smrti na palube svojej nefunkčnej jachty na vlnách nebezpečného Indického oceánu.

Jachtárka, ktorá sa pokúšala oboplávať svet, sa cítila unavená a mala po tele zopár škrabancov a modrín, no inak je v poriadku. Novinárom to v sobotu pred ich domom v kalifornskom meste Thousand Oaks povedali jej rodičia.
  
Sunderlandovú zachránili v južnej časti Indického oceánu viac ako 3 200 kilometrov od západného pobrežia Austrálie.  Vo štvrtok jej vlna zlomila stožiar, čo znemožnilo ďalšiu plavbu a vydalo jej jachtu takmer úplne do rúk morským prúdom.

Najmenej týždeň teraz bude na palube viacerých lodí putovať na ostrov Réunion, ktorý leží východne od Madagaskaru.

Šestnásťročná Sunderlandová sa na svoju plavbu vydala 23. januára. Predpokladala, že bude na mori päť alebo šesť mesiacov. Loď postavil jej otec.

Niektoré médiá kritizovali jej rodičov za to, že ju pustili v tak mladom veku na more i že je plavba zle naplánovaná. Podľa niektorých moreplavcov nemala vyraziť od kalifornských brehov v januári, aby doplávala do vôd Indického oceánu v zime, kedy je oceán najdivokejší.

"Je to bláznovstvo," uviedol austrálsky moreplavec Ian Kiernan, bývalý držiteľ rekordu za sólo oboplávanie sveta.

Šestnásťročná Američanka sa chcela stať najmladším človekom v histórii, ktorý obopláva Zem. Sunderlandová sa vydala na cestu okolo sveta z Kalifornie ešte v januári, pričom jej cieľom bolo zdolať svetový rekord vlastného brata Zaca.

V apríli sa však musela pre problémy na svojej lodi zastaviť v prístave v juhoafrickom Kapskom Meste, čím jej pokus o rekord stroskotal. Neskôr sa však rozhodla, že vo svojej ceste bude aj napriek tomu pokračovať.
  
Najmladším človekom, ktorý oboplával Zem, sa medzitým stala Austrálčanka Jessica Watsonová. Šance oboch tínedžeriek boli pritom na začiatku vyrovnané, pričom znalci mierne favorizovali Sunderlandovú najmä preto, že mala rýchlejšiu loď.

Watsonová je navyše o 5 mesiacov staršia, čo by znamenalo, že by v prípade úspešného Sunderlandovej pokusu o svoj svetový rekord prišla.


 

Zdroj/autor: ap,sita,drom

VIDEO Abby Sunderland



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa