Do Černobyľu ako turista

2011-01-30 10:00:00 |   |    | 

UKRAJINA - Turisti budú môcť pravdepodobne už čoskoro navštíviť uzavretú oblasť v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne, kde sa odohrala najhoršia jadrová nehoda v dejinách ľudstva.



Ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie informovalo, že takzvanú černobyľskú zónu tento rok otvoria pre tých, ktorí sa chcú niečo dozvedieť o jadrovej tragédii spred 24 rokov.

Černobyľský reaktor číslo 4 vybuchol 26. apríla 1986, čo spôsobilo rozšírenie radiácie do rozsiahlej časti Severnej Európy.

Stovky tisícov ľudí presídlili z oblastí zamorených rádioaktívnym spadom a u mnohých z nich sa vyskytli dýchacie problémy. Nehoda zvýšila obavy o bezpečnosť sovietskeho jadrového priemyslu, spomalila na mnoho rokov jeho expanziu a zároveň nútila sovietsku vládu prehodnotiť mieru utajovania.

Nástupnícke štáty po rozpade Sovietskeho zväzuRusko, Ukrajina a Bielorusko dodnes nesú bremeno pokračujúcich nákladov na dekontamináciu a liečenie ochorení spôsobených černobyľskou haváriou.

Je ťažké presne zaznamenať počet úmrtí spôsobených udalosťami v Černobyľe – odhady sa pohybujú od stoviek po stovky tisíc. Úrady uviedli, že oblasť je teraz pre turistov bezpečná.

Ministerstvo tiež dodalo, že dúfa v dokončenie nového, bezpečnejšieho krytu, ktorý stavajú nad reaktorom. Ukončenie stavebných prác predpokladajú do roku 2015.

 

Zdroj/autor: ap, sita, wikipedia, drom

VIDEO Černobyľ

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa