Moderný trend BIO: Podľahli mu aj slovenské kúpaliská

2014-06-27 09:00:00 |   |    | 

Do rôznych kútov Slovenska sa rozšíril trend BIO kúpalísk. Snina, Plavecký Štvrtok aj Veľký Krtíš bojujú o svojich návštevníkom ponukou, ktorá sa od bežných kúpalísk líši. Prírodné kúpanie je novinka lákajúca nie len rodiny s deťmi. O zdravie sa totiž stará čím ďalej tým viac ľudí a ponuka BIO kúpania osloví všetky generácie. Kúsok prírody ktorý BIO kúpalisko predstavuje, tak ulahodí nie len nášmu telu, ale aj duši.



O čo teda ide? Zázračné slovíčko BIO na nás útočí z rôznych strán už viacero rokov, ale čo si máme predstaviť pod pojmom „BIO bazén“? Ako prvé nám napadne príroda. Áno, je to prírodné kúpalisko, ktoré spája výhody bežného bazéna s kvalitou vody v jazerách a prírodných plochách. Voda v BIO bazénoch je bez akýchkoľvek chemických látok a je čistená vodnými rastlinami a filtrovaná cez kamienky a štrk.

Podľa technologického postupu existujú viaceré druhy BIO bazénov, ktoré sa líšia tým, či sú pri čistení vody do procesu zapojené aj rôzne stroje a čerpadlá. Rozdiel medzi nimi robí aj podiel plochy, ktorá je určená na kúpanie. Každý takýto bazén je rozdelený na plochu na plávanie a plochu na čistenie vody pokrytú rastlinami. Pri „prírodnom jazere,“ ako sa prvá kategória úplne bez techniky nazýva, musia byť pre rastliny vyhradené až 2/3 jazierka. Ostatné kategórie pracujú s rôznymi strojmi, ktoré vodu miešajú, alebo rovno filtrujú. V týchto prípadoch môže byť pomer plochy na kúpanie a čistenie iný.

Pre udržanie kvality vody sa na BIO kúpaliskách musia starať o rastlinky aj zooplanktónbaktérie, ktoré spolu tvoria zdravý biotop čistiaci vodu. Medzi základné druhy rastlín patria lekná, plávajúce rastliny, rákosovité a pobrežné a močiarne rastliny. Každá z nich má vlastnú funkciu, preto je dôležitý ich správny výber. Spolu s funkčnosťou sa v rastlinách spája aj estetická stránka. Zakvitnuté kvety dodávajú vodnej ploche nádych skutočného jazera uprostred prírody.

Keď sme si v krátkosti predstavili, čo vlastne BIO kúpaliská sú a ako fungujú, pozrieme sa na tie slovenské. Kde ich nájdeme a čo nám ponúknu.

BIO kúpalisko Sninské rybníky

Kúpalisko obklopujú Vihorlatské vrchy a rôzne cyklistické trasy, takže sa kúpanie dá prepojiť aj s inými aktivitami, prípadne sa tam môžete zastaviť po únavnom dni na nohách. Tunajší BIO bazén je rozdelený na dve časti, jedna je určená na kúpanie a druhá na filtráciu. V kúpacej časti sa vybláznia aj deti, keďže je rozdelený na tri sekcie s odlišnou hĺbkou. Začína na pol metri a maximum dosahuje v hĺbke 3,5 metra. Areál je ďalej vybavený ihriskami a stravovacími zariadeniami.

Kúpalisko je v prevádzke od júna do septembra v čase od 9:00 do 20:00 (v júli do 21:00 a v septembri do 19:00). Vstupné sa líši podľa toho, či máte mestskú kartu, ale základné pre dospelých je 3,5 eura a pre deti 2 eurá. Ďalšie informácie nájdete na stránke biokupaliskosnina.sk.

BIO bazén Borovica- Kamenný mlyn

Medzi Malackami a Stupavou sa ukrýva Kamenný mlyn, v ktorom nájdete ďalšie prírodné kúpalisko. Popri zrúcanine mlynu nájdete hotel, kemp, reštauráciu a aj ihriská na volejbal a minigolf. 80 metrov dlhý bazén obkolesuje príjemná príroda a v letných horúčavách vám borovice poskytujú tak vytúžený tieň. Pre deti pripravili menší bazénik a atrakcie ako hrad na skákanie, trampolíny a preliezačky.

Bazén je otvorený od 10:00 do 20:00 a za vstup do Kamenného mlynu zaplatíte 6 eur (detský lístok- 4 eurá). Pri vstupe dostanete čipový náramok, ktorým budete v areáli „platiť“. Záloha zaň stojí 5 eur. Ostatné služby nájdete na kamennymlyn.sk.

BIO kúpalisko KRTKO

Väčšina miest má svoje mestské kúpaliská, no to vo Veľkom Krtíši je iné- je BIO. V KRTKOvom areáli okrem prírodného bazéna nájdete aj adrenalínový tobogán a minigolf. Po kúpaní sa môžete pokojne natiahnuť na dostupné ležadlá. Ak vás kúpanie omrzí zájdite na Modrý kameň ležiaci len 4km od kúpaliska.

KRTKO je prístupný denne od 9:00 do 20:00 a za vstup tu dospelí návštevníci zaplatia 2,50 a deti 2 eurá. Ak ste držiteľom mestskej karty Veľkého Krtíša z daného vstupného získate zľavu 50 centov. Viac informácií nájdete na stránke velky-krtis.sk.

Zdroj/autor: biobazen.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa