Bangkok

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Bangkok, Thajsko



 

Oficiálny názov: Bangkok/ กรุงเทพฯ/

Hlavné a najväčšie mesto Thajska s viac ako 11 miliónmi obyvateľov. Nezabudnuteľne moderný, amerikanizovaný Bangkok zostal zaspatou thajskou dedinou, zvýšila sa len hranica hluku dopravy a nočného života. Mesto leží na východnom brehu rieky Chao Phraya. Každý rok klesne o 5 centimetrov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bangkoku.

 

DOPRAVA

Dopravný systém mesta je neprehľadný, ale po čase zistíte, že mesto je pomerne dostupné. Hlavným problémom sú neutíchajúce zápchy, posúvajúce sa slimačím tempom po celý deň. Železničné systémy Skytrain (BTS) a metro (MRT) spájajú hlavné nákupné, zábavné a obchodné oblasti mesta, zatiaľ čo riečne taxi a expresné lode sú využívané na preskúmavanie mnohých historických pamiatok, ktoré sa nachádzajú popri rieke. Taxíky sú lacné a prakticky sa vyskytujú na každom rohu. Tuk-Tuk, kedysi obľúbený spôsob prepravy, pomaly mizne v prospech pohodlnejších spôsobov, ale stále ich v meste nájdete. Bangkok bol v minulosti prezývaný „Benátkami východu,“ ale mnoho kanálov bolo pri budovaní ciest zničených. Ostatné sú silne znečistené.

Lode - v meste premáva 6 hlavných typov lodí: riečne taxíky (Express Boats), dlhé člny (prevádzkované majiteľmi / Tuk-tuk verzia pre vodu), kompy, kanálové lode, súkromné výletné lode a hotelové kyvadlové lode.

Klorng (Kanálové) Lode – Taxi lode premávajú na vodnom kanáli Khlong Saen Saep (Banglamphu do Ramkhamhaeng) a ľahko sa s nimi dostanete ku Banglamphu, do Jim Thompson House, a k nákupným centrám na Siam Sq. Tieto sú využívané každodennými dochádzajúcimi, a pristávajú na móle len po dobu niekoľkých sekúnd, na loď treba rýchlo naskočiť, inak budete čakať na ďalšiu. Tarify sa pohybujú od 9B do 19B, lode jazdia od pondelka do piatku od 5:30 do 19:15, v sobotu od 6:00 do 18:30 a v nedeľu od 6:00 do 18:00.

Riečne trajekty - Chao Phraya Express Boat prevádzkuje hlavnú trajektovú dopravu pozdĺž Mae Nam Chao Phraya. Centrálne mólo je známe ako Tha Sathon, Saphan Taksin alebo niekedy Sathon / Central Pier a pripája sa k BTS (Skytrain) na stanici Saphan Taksin. Lode premávajú od 6:00 do 20:00. Lístky (10B až 40B) si môžete zakúpiť na móle alebo na palube.

Expresné lodné taxíky – v Bangkoku majú 5 typov, lode bez vlajky – lokálna linka, lode s modrou vlajkou – turistická loď, zastavuje kdekoľvek, podľa cieľa cestujúcich, lode s oranžovou vlajkou – zastavujú na hlavných mólach, žlté a zelené vlajky – veľké expresné lode pre miestnych.

BTS Skytrain je nadzemným vlakovým systémom mesta. Čistý a prehľadný spôsob ako cestovať.  Bonusom sú panoramatické výhľady. Tento spôsob dopravy vás premiestni do "nového" Bangkoku (Silom, Sukhumvit a Siam Sq). Uzol medzi oboma linkami je na stanici Siam a vlaky často premávajú od 6:00 do polnoci. Tarify sa pohybujú od 16B do 44B, alebo 140B za jednodňový lístok. Väčšina automatov prijíma iba mince, ale peniaze vám rozmenia v informačných okienkach.

MRT metro je najužitočnejšie pre ľudí, ktorí bývajú v oblasti Sukhumvit alebo Silom a prepája tieto štvrte aj so železničnou stanicou Hualamphong. Cena cestovného sa pohybuje od 16B do 42B, alebo 120B za jednodňový lístok. Metro jazdí od 6:00 do polnoci.

Mestské autobusy – siete, trasy a cestovný poriadok sú veľmi neprehľadné. Lístky na jazdu klimatizovanými autobusmi stoja okolo 10B až 23B, a tie bez klimatizácie asi 6,50B. Väčšina jazdí od 5:00 do 23:00, nočné spoje premávajú od 3:00 alebo 4:00 do rána. Detailnejšie informácie o jazdných poriadkoch nájdete v publikácii Bangkok Bus Guide.

Taxi -  po vlakoch BTS a metre MRT, najjednoduchší a najpohodlnejší spôsob, ako sa pohybovať v Bangkoku. Nájsť taxík nie je problém, najmä v okolí hotelov, nákupných centier a ďalších turistických atrakcií. Dlhšie budete čakať, počas dažďa, a v špičke. Všetky vozidlá sú povinné používať taxametre, nástupné je okolo 35B a cestovné na väčšinu miest v centre mesta stojí 60B až 90B. Je dobré mať so sebou vizitku hotela, alebo thajsky napísaný cieľ cesty.


UBYTOVANIE

Bangkok má asi najlepšiu ponuku ubytovania z ázijských hlavných miest. Hotely alebo hostely všetkých úrovní sú rovnomerne rozložené po celom meste. Hlavne pri kratšom pobyte sa odporúča rozhodnúť sa, ktorá časť mesta je najdostupnejšia. Dopravné zápchy sú také nepríjemné, že prístup k riečnej doprave, alebo ku relevantnému vlakovému spojeniu je nevyhnutný.

Najlacnejšie hostely a penzióny majú často spoločné kúpeľne, a dokonca ani neposkytujú uterák. Niektoré z nich majú na izbách len ventilátor, a ak majú zabudovanú klimatizáciu, je spustená len v určitých hodinách. Wi-fi je obvykle k dispozícii bez poplatku. Ak sú v ponuke raňajky, dostanete viac ako len instantnú kávu a toasty.

Ak si vyberiete strednú cenovú kategóriu, dostanete spravidla izbu s klimatizáciou, chladničkou, teplou vodou, TV a bezplatným Wi-Fi. Môže sa stať, že má ubytovanie všetky tieto plusy, ale má zlú dispozíciu, alebo dokonca nemá okná. Raňajky sa môžu pohybovať od bufetových stolov založených na toastoch a vyprážaných vajciach až po zdravšie jedlá s jogurtom alebo tropickým ovocím.

Drahšie hotely v Bangkoku poskytujú všetko príslušenstvo, ktoré by ste očakávali na tejto úrovni. Klimatizáciu, samostatnú kúpeľňu, počítače a bezplatné Wi-Fi. V spotenom Bangkoku sú bazény takmer v každom zariadení, nehovoriac o fitness, reštauráciách a baroch. Raňajky sú často formou bufetu. Výber hotelov ponúkajú oficiálne stránky mesta.

Rezervujte si ubytovanie v Bangkoku online.

 

JEDLO

Kdekoľvek v Bangkoku idete, nikdy nie ste viac ako niekoľko metrov od reštaurácie alebo od stánku s jedlom. Možností je nekonečne veľa. Nájdete tu nielen tisícky thajských reštaurácií, ale aj široký výber z medzinárodnej kuchyne. Ceny sú pre thajčanov vysoké, ale sú fajn na medzinárodný štandard; za dobré jedlo zaplatíte v priemere 300 bahtov, aj keď existuje niekoľko reštaurácií (predovšetkým v hoteloch), kde môžete minúť aj desaťkrát toľko.

Časť Sukhumvit má zďaleka najlepšie reštaurácie v meste, hoci ceny jedla môžu byť vysoké. Je tu zastúpená prakticky každá kuchyňa na svete, či už je to francúzska, libanonská, mexická, vietnamská, alebo ich zmes spájajúca sa v nepredvídateľnú, ale lahodnú chuť. Soi Ton Son je miestna talianska štvrť neďaleko Siam Square.

Samozrejme, pre tých, ktorí majú nižší rozpočet, stánky na uliciach predávajú jednoduché thajské jedlá za ceny okolo 30 bahtov. V Khao San Road je viac lacných reštaurácií.

Väčšina reštauračných zariadení si k účtu za jedlo pripočíta 10%ný poplatok za službu.

Thajčania obľubujú sladké, výrazné, bylinné príchute a veľa pokrmov zahŕňa sladkovodné ryby, bravčové mäso, kokosové mlieko a palmový cukor – bežné regionálne potraviny. Takisto tu nájdete širokú škálu morských plodov.

Ak hľadáte vegetariánske reštaurácie, vyberte sa do turisticky priateľskejších častí mesta (najmä v oblasti hippie Khao San Road). Vegetariánske jedlá sú dostupné v ponukách bežných reštaurácií, alebo na požiadanie aj v typických pouličných stánkoch. Požiadajte o jay jedlo a dostanete verziu bez mäsa. Pre vegetariánov môže byť dôležitá informácia, že predajcovia na uliciach používajú živočíšny vývar pri príprave rezancovej polievky.

Výber reštaurácií nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Súčasný Bangkok nie je vďaka aktuálnym obmedzeniam ohľadom nočných otváracích hodín  party mestom, akým býval. Ak chcete začať skôr, mesto ponúka dosť možností a vie splniť akékoľvek priania. Pre mnohých mužských návštevníkov je súmrak signálom na návštevu miestnych sex barov. Najznámejšia je štvrť okolo Thanon Silom, známa pod menom Patpong.     

Bangkok ponúka, aj čo sa zábavy týka, všetky druhy podnikov, od anglických pubov, kde si môžete pohodlne posedieť pri pive, cez moderné bary, kam chodia štýloví a pekní ľudia, bary v mrakodrapoch (stojí za zmienku, že väčšina strešných barov má dress code - žiadne šortky alebo sandále), aj podniky bez adresy (takmer po celom meste). Očakávajte plastové stoličky rozložené v ruchu ulice, do toho výfuky okoloidúcich áut a ako bonus chutné pokrmy, do ktorých sa možno popri nápojoch zakusnúť.

Za vstup do barov v Bangkoku sa zvyčajne neplatí, ale vo všeobecnosti sa zatvárajú o polnoci.

Miestna klubová scéna je nestála, a miesta ktoré minulý rok zažívali rozkvet, v súčasnosti nemusia existovať. Kluby zvyknú byť otvorené len v určité noci - v piatok a v sobotu, počas vystúpenia zahraničného DJa, alebo pre inú špeciálnu akciu.

Alkohol môžu konzumovať len osoby staršie ako 20 rokov, odporúča sa nosiť so sebou preukaz totožnosti.

Z kultúrnych udalostí sú najdostupnejšie thajské tance, množstvo predstavení sa koná len pre turistov. Elegantné a humorné sú predstavenia tradičného thajského bábkového divadla na Thanon Rama IV.  Oplatí sa tiež vidieť thajský box, zápasy v dvoch národných štadiónoch v Bangkoku sa oplatí vidieť naživo, sú oveľa lepšie ako televízne prenosy.

 

NÁKUPY

Bangkok má povesť miesta dobrého na nákupy. Oplatí sa hlavne hodváb, drahokamy a móda, starožitnosti a ručne vyrobené výrobky. Oplatí sa dávať pozor na falzifikáty, napodobeniny značkového oblečenia, hodiniek a kabeliek predávajú na Th Sukhumvit a Th Silom, a niektoré nákupné zóny sú celé venované kopírovaným DVD, hudobným CD a softvéru. Napodobeniny sú v Bangkoku tak slávne, že je tu aj múzeum falšovaných tovarov, v ktorom sa v priebehu rokov nazbierala všetka sfalšovaná korisť, ktorú nazbierala advokátska kancelária Tilleke & Gibbins.

Desiatky malých návrhárskych butikov nájdete na námestí Siam, obchodný dom MBK Center je najobľúbenejším nákupným strediskom pre cudzincov, pretože tu predávajú módne veci za výhodné ceny. Siam Paragon a nákupné centrá v Ratchaprasongu sú obľúbeným miestom pre domácich obyvateľov.

Bangkok je plný obchodných domov a pouličných trhov akéhokoľvek typu, hlavne vo štvrti Sukhumvit. Ceny miestne vyrábaných tovarov sú nižšie ako v západných krajinách, očakáva sa zjednávanie o cene. Medzi hlavné atrakcie bangkokských víkendov patrí trh Chatuchak, ktorý sa koná v severnej časti mesta, pri stanici mesta Kamphaeng Phet. Na trhu je okolo 10 000 stánkov, kde predávajú všetko, na čo sa dá pomyslieť. Nechýbajú tu ani stánky s jedlom.

Väčšina rodinných predajní je otvorená denne, od 10:00 do 19:00. Obchodné centrá sú otvorené približne od 10:00 do 22:00. Pouličné trhy fungujú každý deň (od 9:00 do 17:00) alebo v noci (od 19:00 do polnoci).

Bangkok je známy pre veľký počet krajčírov, a ručne šité obleky. Nie vždy sa táto investícia oplatí, dávajte si pozor na nekvalitné látky a odfláknutú prácu. Všeobecne sa na turistov orientujú krajčíri zo štvrtí Sukhumvit alebo Suriwongse.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

V meste sa stretáva toľko kultúr a náboženstiev, že zriedkakedy sa tu nič nedeje. Ak, tak v období od novembra do februára. Najvýznamnejšími slávnosťami sú korunovačné slávností, konajúce sa vo Wat Phra Kaew 5.mája. Obľúbené sú kráľove narodeniny pripadajúce na 5. december.

Medzi najvýznamnejšie kultúrne udalosti patrí brahmanský rituál Kráľovskej orby, kedy sa pri otvorení sezóny pestovania ryže okolo Sanam Luang zastaví akákoľvek doprava. V októbri sa na rieke Chao Phraya konajú medzinárodné preteky dračích lodí.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Trónna sieň Abhisek Dusit -  kráľovská budova vo východo-západnom štýle postavená kráľom Chulalongkornom, prvým thajským monarchom, ktorý navštívil Európu. Napriek západným vplyvom je jej exteriér thajský. Vstup len v dlhých nohaviciach, alebo v sukniach.

Staré mesto (Meuang Boran) – viac ako 100 modelov najväčších thajských pamiatok, najväčšie múzeum pod holým nebom na svete.

Baiyoke Sky Tower – najvyššia thajská budova (88 poschodí, 309 metrov vysoká), s výhľadovou plošinou na 84. poschodí.

Sanam Luang – ceremoniálne miesto, kde sa konajú slávností ako sú pohreby členov kráľovských rodín,  alebo rituálna orba ( konajúca sa na začiatku sezóny pestovania ryže).

Jim Thompson's House – dom amerického architekta, ktorý sa preslávil vývozom tradičného thajského hodvábu. Dnes tu možno vidieť niekoľko tradičných domov zo stredného Thajska, zbierku ázijského umenia, tiež osobné veci majiteľa.

Thajské národné múzeum – najväčšie múzeum v juhovýchodnej Ázii, excelentné miesto, kde spoznať thajské umenie. Sú tu všetky obdobia od Dvaravati po Ratanakosin, významná je  zbierka tradičných hudobných nástrojov, keramiky textilu, oblečenia a zbraní. Tiež je tu najcennejší obraz Budhu v Thajsku ( Phra Phuttha Sihing). Múzeum nie je klimatizované, anglické nápisy pri exponátoch sú sporadické.

Wat Traimit – chrám zlatého Budhu, sedí tu najväčšia socha zlatého Budhu na svete (5,5 tony, výška 3 m). Zaujímavou atrakciou sú automatické veštiarne, stačí vložiť peniaze do stroja zastupujúceho deň v týždni, kedy ste sa narodili.

Wat Phra Kaew & Veľký palác – chrám smaragdového Budhu, žiariaci architektonický skvost s jagajúcimi oranžovo-zelenými strechami zabodnutými do vlhkej oblohy, mozaikovými piliermi a bohato zdobenými priečeliami. Socha smaragdového Budhu je veľká len 66 cm, na veriacich dohliada v hlavnej sále chrámu. Veľký palác je bývalým sídlom thajských kráľov, s najväčšou budovou Chakri Mahaprasat,  postavenou britskými architektmi, jej exteriér pripomína taliansku renesanciu zmiešanú s  tradičnou thajskou architektúrou.

Wat Benchamabophit – „mramorový chrám,“ so zbierkou 53 obrázkov Budhu, jeho centrálna kaplnka bò t je čistým príkladom súčasnej chrámovej architektúry.

Wat Pho – najväčší a najstarší wát v Bangkoku, s najväčšou zbierok podobizní Budhu.

Múzeá -  Bangkok je plný nezvyčajných múzeí. Svoje miesto tu má Múzeum starého oblečenia, Múzeum starožitných bábok, Múzeum súdnej medicíny,  kráľovské múzeá lodí a bielych slonov, nechýba múzeum thajskej rodiny Ban Kamthieng .

Galérie -  okrem thajskej národnej je tu galéria, ktorú podporuje samotná kráľovná, moderné umenie podporujú centrá Silpakorn a Chulalongkorn, centrom avantgardného umenia je Tadu, zaujímavé výstavy sú v Thajskom centre dizajnu.

Parky, zoo – Benjasiri, park postavený okolo jazera; zelený, moderný Chuvit Garden; thajsko-viktoriánsky park Dusit; najväčší, pomenovaný podľa rodného mesta Budhu – Lumphini; príjemné, obrovské ZOO;  podmorské akvárium Siam Ocean World; ukážka najjedovatejších thajských hadov v hadej farme Queen Saovabha Memorial Institute.

 

PASY

Bangkok City Pass – za cenu 45 USD za dvojdňový pas, a 96 USD za trojdňový pas, ponúka cestovateľom okrem dopravy zadarmo (zahŕňa BTS Skytrain a turistickú loď Chao Phaya), aj voľné vstupy na turistické atrakcie a niekoľko ďalších zliav.

 

LETISKO

Suvarnabhumi Airport (BKK)

Don Mueang Airport (DMK)

 

INTERNET

www.bangkok.sk/

http://www.bangkok.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Bangkok

 

APLIKÁCIE

Next station - operátori verejnej dopravy v Bangkoku nemajú sofistikované aplikácie typu všetko v jednom, ktoré nájdete v iných mestách. BTS Skytrain ani Bangkok MRT neposkytujú prepojené informácie. Neoficiálna aplikácia Next Station obsahuje plánovač trás napájaný cez mapy, ktorý vám rýchlo zobrazí najbližšiu stanicu Skytrain, metra, letiskové spojenie alebo zástavku autobusovej linky BRT s vašou aktuálnou polohou a cieľom cesty, aj výšku cestovného.

Thai by nemo - Nemo sa zameriava na slová a frázy, ktoré sa najčastejšie používajú v konverzácii. Pre začiatočníkov má 10,50 a 100 najpoužívanejších slov a fráz, pre pokročilejších slovnú zásobu pre cestovanie a podnikanie.

XE Currency – poskytuje konverziu mien, priemerným kurzom cez referenčnú hodnotu poskytovateľov devízového kurzu.

 

BEZ ZÁRUKY

Pri stretnutí s miestnymi obyvateľmi v nočných baroch si radšej overte pohlavie...

Občania SR sú pri vstupe na územie Thajského kráľovstva, na účel turistiky, oslobodení od vízovej povinnosti na dobu najviac 30 dní.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa