New York

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

New York City, USA



 

Oficiálny názov  New York City

Pravdepodobne hlavné mesto sveta. Nič nie je väčšie, ani originálnejšie ako Big Apple. Okrem  úchvatných mrakodrapov, svetových múzeí, gigantických sôch, sem patria aj únava, chudoba a utrápenosť. Preľudnenosť a obrovské poschodové domy, robia z Newyorčanov hyperaktívnych ľudí. Nevieme čím to je, ale hektická atmosféra mesta ich láka čím ďalej, tým viac.  

 

DOPRAVA

Podobne, ako v ostatných mestách aj v NYC sa dá centrum mesta prejsť pešo. Samozrejme, bez využitia verejnej dopravy sa po meste pohybovať nedá. Na Manhattane je orientácia naozaj jednoduchá, ulice vedú na východ a na západ a avenue smerujú na sever a na juh. Číslovanie ulíc stúpa severným smerom, zatiaľ čo avenue sa navyšujú smerom na východ. 

Pre jazdu verejnou dopravou je potrebné si zakúpiť žltú alebo modrú MetroCard (www.mta.info/metrocard), ktorá sa dá zohnať alebo aj dobiť v automatoch na staniciach metra, a v kioskoch. Za každú jazdu sa odčíta 2,75 USD z karty. Poplatok za kartu je 1 USD a suma kreditu závisí od počtu jázd, ktoré plánujete absolvovať. Pre turistov by mohla byť výhodná 7-dňový verzia za 32 USD. Prestupy z metra do autobusu alebo z autobusu do metra sú zadarmo.

Systém metra prevádzkuje Metropolitan Transportation Authority (www.mta.info). Ide o lacný a kultový systém prepravy,  metro premáva nepretržite a je často najrýchlejším a najspoľahlivejším spôsobom ako sa pohybovať v meste. Na všetkých staniciach metra je k dispozícii bezplatné Wi-Fi.

Expresné vlaky jazdia na tých istých tratiach ako bežné linky, s tým rozdielom že zastavujú len na niektorých staniciach. Sú rozlíšené iba číslami, nie farebne.

Autobusové linky sú označené písmenami a číslicami. Písmená označujú štvrť v ktorej linka jazdí (M = Manhattan, Bx = Bronx, B = Brooklyn, Q = Queens, S = Staten Island). Expresné autobusy spájajú Manhattan s vonkajšími štvrťami, ktoré zvyčajne nepokrýva metro. Stoja 6 USD, ale majú pohodlné sedadlá a nie sú také preplnené ako metro a lokálne autobusy. Väčšina expresných autobusov má označenie X.

Ak by ste platili v hotovosti, treba mať pripravenú presnú sumu pri nastupovaní.

Mávanie a privolávanie taxíkov vystriedali aj v tomto meste aplikácie Lyft a Uber. V skutočnosti tieto dve spoločnosti prevádzkujú viac ako 50 000 vozidiel, ktoré pôsobia v piatich štvrtiach, zatiaľ čo žlté taxíky majú v obehu 14 000 áut. Napriek tomu je väčšina taxíkov v NYC čistá a v porovnaní s inými metropolami aj relatívne lacná. Keď narazíte na vodiča, ktorý jazdí ako neurotický pretekár, čo je často, nezabudnite sa pripútať.

V priebehu posledných rokov boli v NYC vybudované stovky nových cyklistických trás. Pridajte k tomu vynikajúcu sieť zdieľaných bicyklov Citi Bike a vyjde vám podhubie pre ideálne cyklomesto. Stovky kioskov Citi Bike na Manhattane a v Brooklyne ponúkajú na jazdu kultové, jasne modré bicykle za primerané ceny pre krátkodobých používateľov. Ak chcete používať službu Citi Bike, treba si kúpiť 24-hodinový alebo trojdňový pas (12 USD alebo 24 USD vrátane dane) na ktoromkoľvek predajnom mieste Citi Bike. Dostanete päťciferný kód na odomknutie bicykla. Ak vrátite bicykel na niektorú zo staníc do 30 minút, nemusíte už za použite platiť ani cent. Počas dňa je možné absolvovať neobmedzené množstvo 30-minútových prenájmov.

 

UBYTOVANIE

Vo všeobecnosti sa v tejto metropole dajú očakávať hlavne vysoké ceny za tesné priestory. Ceny za ubytovanie sa nemenia v závislosti od sezóny, ale klesajú a stúpajú podľa aktuálnej dostupnosti izieb. Samozrejme platí, že počas sviatkov zaplatíte oveľa viac. Ubytovacie kapacity sa plnia rýchlo hlavne v lete, vo všetkých typoch ubytovania, od miniatúrnych izieb až po štýlové butik-hotely. Manhattan ponúka každý typ ubytovania, žiadna štvrť tu nemá monopol na konkrétny štýl. Hotely za lepšie ceny sa nachádzajú trochu ďalej od centra diania, v Brooklyne a v Queens. Niekoľko penziónov a hostelov je rozptýlených po celom meste.

Rezervácia vopred je nevyhnutná, pretože je prakticky nemožné zohnať izbu až po príchode, a ceny v hotovosti sú vždy  nevýhodnejšie ako online platby. V NYC netreba nič nechať na náhodu a ubytovanie si treba radšej rezervovať v dostatočnom predstihu.

Zoznam hotelov nájdete aj na oficiálnych turistických stránkach mesta alebo si rezervujte ubytovanie v New Yorku online.

 

JEDLO

Len veľmi málo jedál je v New Yorku nedostupných. Newyorčania berú jedlo veľmi vážne, sú posadnutí každou novinkou, či ide o novú kuchyňu, jedlo, alebo o nové reštaurácie. Niektoré časti mesta sú plné národných reštaurácií. V Chinatowne, pri Canal Street, nájdete okrem čínskych aj malajské, thajské a vietnamské reštaurácie. O niečo severnejšie je Little Italy s typickými talianskymi, indické reštaurácie sú na 6. ulici medzi prvou a druhou Avenue. Vo všeobecnosti nájdete všetko čo chcete, kdekoľvek a kedykoľvek. Excelentné podniky sú aj na predmestiach  Brooklynu, Bronxu a Queensu, presnejšie v oblastiach Jackson HeightsAstoria, Williamsburg, alebo Park Slope. Ponuka reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Jedinou scénou v New Yorku, ktorá sa mení rýchlejšie ako stravovacia, je barová a klubová scéna. Zatiaľ čo niektoré podniky fungujú už po celé desaťročia alebo storočia, neustále vznikajú nové miesta, ktoré môžu byť tak isto rýchlo aj zavreté. Najlepší spôsob, ako nájsť dobrý bar, je požiadať o radu niekoho miestneho.

Dajú sa tu nájsť všetky druhy nočnej zábavy, od hudobných klubov, koktejlových salónikov a historických krčiem, až po špecializované výčapy a útulné kaviarne. Newyorská klubová scéna je legendárna, zahŕňa všetko od obľúbených miest celebrít, až po krehké indie podniky. Najväčšia koncentrácia barov, ktoré udržiavajú tradíciu mesta ktoré nikdy nespí, je v centre mesta a v Brooklyne.

NYC je hlavným mestom hudobnej scény, a pre každý hudobný vkus sa tu dá nájsť zaujímavý klub alebo udalosť, ktorá poteší dušu, na rôznych nádherných miestach rozmiestnených po celom meste. Lincoln Center je miesto, kam sa oplatí vydať pre zážitok z veľmi populárnych koncertov klasickej hudby a opery; džezový velikáni aj čerstvo objavené talenty hrávajú hlavne v kluboch v častiach Harlem, Midtown a Village. Veľké indie rockerské mená obsadzujú svoje kluby v centre mesta, ale aj ako v severnom Brooklyne. Veľké hviezdy hrávajú na štadiónoch ako Madison Square Garden a Barclays Center, a počas leta prinášajú mnohé vonkajšie hudobné festivaly veľa zvučných mien. Aktuálne ponuky nájdete v časopise New York Magazine a Time Out.

Aj keď nepatríte medzi divadelných fanúšikov, vidieť hru alebo muzikál patrí medzi newyorské zvyklosti. Divadlá sú rozdelené na BroadwayOff-Broadway, alebo Off-Off Broadway, čo predstavuje rozdiely v cenách vstupeniek, nákladnosti produkcie, elegancii a v komforte. Na scéne typu Broadway ide o veľkovýpravné muzikály, komédie alebo drámy so známymi hercami.  Divadlá typu Off-Broadway kombinujú kvalitnú produkciu s experimentom, produkcie Off-Off Broadway sú orientované nekomerčne. Väčšina divadiel sídli medzi 40. a 52. ulicou.

 

NÁKUPY

Čo sa konzumu týka, New York prekoná všetky ostatné mestá sveta. Nakupovať sa dá podľa akejkoľvek chuti, preferencie, viery, kedykoľvek. Nákupy môžu byť neuveriteľne lacné ( hlavne na trhoch v East West Village, smerom k centru ale ceny stúpajú, niekedy až do astronomických výšok. Centrom obchodných domov je Midtown (oblasť medzi Rockefeller Center, Radio City Music Hall a Empire State Building), kde sídli najviac svetových značiek, tiež tu majú pobočky väčšie obchodné reťazce. V centre je väčší počet nezvyklých obchodov –  hlavne v SoHo, patriacim medzi drahšie časti mesta, podobný typ predajní je v Upper West Side. Ďalšie informácie o nákupoch nájdete tu.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

V hlavnom meste svetovej zábavy je každý deň šancou zažiť niečo obdivuhodné. V kalendári udalostí si môžete vybrať slávnosť podľa vlastnej chuti.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V NEW YORKU   

 

Socha Slobody – jedna z najznámejších stavieb na svete, aj keď je samotná socha zavretá, múzeum v jej základni je pozoruhodné;

Dakota – vežičkový dom so štítom pieskovej farby, bol pred ním zastrelený John Lennon;

Trinity Church – vďaka svojmu veku  (postavený v roku 1697), jeden z najznámejších amerických kostolov, na malom cintoríne je pochovaných mnoho bojovníkov americkej vojny o nezávislosť;

World Trade Center Site – hneď, ako sa  rozptýlil prach 11. septembra, začala sa neuveriteľná a dramatická diskusia, medzi pozostalými a architektmi o podobe pamätníka tejto globálnej tragédie;

Yankee Stadium - „najslávnejší štadión od čias Rímskeho kolosea.“ S 26 titulmi sú New York Yankees najúspešnejší bejzbalový klub sveta (www.yankees.com);

St Patrick's Cathedral – interpretácia francúzskej gotiky postavená počas americkej občianskej vojny, zmestí sa sem okolo 2400 veriacich;

Rockefeller Center – prvý projekt na svete, kde boli kombinované predajné, zábavné a kancelárske  priestory.  Postavený v 30.tych rokoch 20. storočia (www.rockefellercenter.com);

New York Stock Exchange – najslávnejšia svetová burza sídli práve tu, pred jej zavretím pre verejnosť sem chodilo viac ako 700 000 návštevníkov ročne (www.nyse.com);

Herald Square – neustále preplnený roh Broadway, 6. Avenue a 34. ulice. Známy vďaka obchodnému domu Macy's  a novinám Herald Tribune;

Ground Zero a 9/11 Memorial – Pamätník obetiam útokov a záchranárom z 11. septembra - dva obrovské bazény kopírujúce základy Dvojčat;

Grand Central Terminal – najväčšia a   najrušnejšia vlaková stanica na svete,  zároveň klenot modernej architektúry (www.grandcentralterminal.com).

General Us Grant National Memorial – najväčšie americké mauzóleum (www.nps.gov/gegr);

Grace Church – kostol postavený v slohu gotického revivalu, svojím výzorom pripomína filmy o Harry Potterovi (http://gracechurchnyc.org/);

Federal Reserve Bank – jediný dôvod,  prečo navštíviť toto  miesto je 10 000 ton zlata uložených v jej podzemí. Časť pokladu je možné vidieť na krátkej informačnej prechádzke (www.newyorkfed.org);

Empire State Building - mrakodrap preslávený tým, že sa naň vo filme vyšplhal King Kong, inak jedna z najslávnejších stavieb sveta (www.esbnyc.com);

Chrysler Building – jeden z najkrajších newyorských mrakodrapov, postavený v secesnom slohu architektom Williamom Van Alenom v roku 1930;

Brooklyn Bridge – jedna z ikon New Yorku, svedok mnohých protestných pochodov, v období otvorenia patril medzi najdlhšie mosty na svete;

Coney Island – najvyššie ruské kolo na svete je len jednou z množstva atrakcií prímorského zábavného parku;  

 

11 Front Street Galleries – malé nezávislé galérie;

Artists Space (www.artistsspace.org) - jeden z najstarších nezávislých priestorov v meste, orientujúci sa na nové médiá;

Solomon R Guggenheim Museum – jedno s prvých múzeí na Manhattane, známe vďaka cylindrickej architektúre a avantgardným výstavám umelcov ako Mondrian, alebo Kandinsky… (www.guggenheim.org);

Whitney Museum of American Art- pre milovníkov moderného amerického umenia 20. storočia (www.whitney.org);

New-York Historical Society – najstaršie, ale nenápadné newyorské múzeum, jeho zbierky sú neuveriteľné a výstavy obdivuhodné (www.nyhistory.org);

New Museum of Contemporary Art -  galéria orientujúca sa na umenie posledného desaťročia (www.newmuseum.org);

National Museum of the American Indian – pobočka inštitútu Smithsonian, s obrovskou zbierkou výrobkov a predmetov každodennej potreby pôvodných obyvateľov (www.americanindian.si.edu);

Museum of Modern Art – vesmír moderného umenia s viac 100 000 kusmi hviezdnych umeleckých diel (www.moma.org);

Metropolitan Museum of Art – veľkosť, rozsah a hĺbka tejto zbierky je ohromujúca, navštívi ich viac ako päť miliónov návštevníkov ročne (www.metmuseum.org);

International Center of Photography – jedna z najdôležitejších inštitúcií orientujúcich sa na fotografiu v meste (www.icp.org);

Gagosian – medzi najznámejších vystavujúcich umelcov tejto galérie patria Julian Schnabel, William de Kooning, Andy Warhol alebo Basquiat  (www.gagosian.com).

 

Mulberry St. - bývalá talianska štvrť  už síce neexistuje, ale spomienky na gangstrov ako Joey Gallo, Lucky Luciano alebo John Gotti  zostali veľmi živé. Do baru Mare Chiaro často chodieval Frank Sinatra;

Little Korea – malá  ale preplnená štvrť, kde dostanete pravé kórejské špeciality, alebo môžete zájsť do typického ázijského karaoke baru.

Chinatown – na  skutočné spoznanie čínskej štvrte budete potrebovať sprievodcu. Zaujímavé prechádzky čínskou štvrťou  sú vedené pracovníkmi Múzea čínskej kultúry v Amerike, sídliace v Chinatowne (www.mocanyc.org).

 

Staten Island Ferry – pre niekoho dopravný prostriedok, pre iného romantický prostriedok ako sa dostať ku prekrásnym parkom a piesočnatým plážam ostrova Staten Island;

Union Square – park otvorený od roku 1831, postupne sa stal centrom protestov všetkého druhu;

Riverside Park – tichý, kľudný park pri rieke Hudson (www.riversideparkfund.org);

East River Park – zrenovovaný park s úžasným výhľadom, a množstvom trás na beh alebo bicykel a s amfiteátrom s kapacitou 5000 divákov.

Central Park – prekrásne miesto, prinášajúce takmer bukolické zážitky, nie nadarmo prezývané „pľúcami mesta“;

Bryant Park – New York Fashion Week, filmy premietané zadarmo, latinské tance, v zime korčuľovanie, všetko toto je možné v parku za Newyorskou knižnicou. Park je vďaka pripojeniu wifi a prekrásnej kaviarni obľúbeným miestom (www.bryantpark.org).

 

PASY

City Pass – možnosť ako získať zľavnený vstup na šesť newyorských atrakcií (Observatórium na Empire State Building, Metropolitan Museum of Art, 9/11 Memorial & Museum, Guggenheim Museum, American Museum of Natural History a okružná plavba s výhľadom na sochu Slobody, Ellis Island). Pass platí 9 dní, jeho cena sa pohybuje okolo 126 USD, pre deti (6 -17 rokov) 104 dolárov. Viac informácií nájdete tu. 

 

LETISKO

John F.Kennedy International Airport (JFK)

Newark Liberty International Airport (EWR)

La Guardia Airport (LGA)

 

INTERNET

http://newyork.citysearch.com/;

www.nycvisit.com/;

http://nymag.com/;

www.nyc.gov;

http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City

 

APLIKÁCIE

I Love NYAplikácia vytvorená agentúrou cestovného ruchu mesta New York obsahuje všetky dôležité informácie o tisíckach atrakcií, o kultúrnych udalostiach, podrobnosti k hotelom, kempom, parkom a reštauráciám, zoznam vinární, barov a klubov a iné dôležité cestovateľské údaje. Od úžasnej prírody, cez múzeá, žiarivé svetlá Broadwayu, až po atrakcie pri Niagarských vodopádoch.

ItourMobile - Táto aplikácia sa zameriava na tematické trasy v meste; audio sprievodca vás prevedie ikonickými miestami obľúbených filmov a seriálov, legendárnymi pizza lokalitami, aj mestom duchov.


Time Out New York - aplikácia poskytuje aktuálny zoznam udalostí, recenzie umeleckých výstav, koncertov, tipy na bary a reštaurácie. Popisy k jednotlivým miestam sa dajú ďalej preskúmať podľa na kategórií Critics 'Choice a Free & Cheap. Používatelia si tiež môžu uložiť svoje obľúbené miesta a zdielať ich s priateľmi.

 

KONTAKTY

Generálny konzulát SR v New Yorku
801 Second Avenue, 12th Floor
Tel: +212 286 8434, +212 286 8465
Fax: +212 286 8439
E-mail: cg.newyork@mzv.sk
Web: http://www.mzv.sk/cgnewyork

 

BEZ ZÁRUKY

Málokto vie, že anténa na Empire State Building bola postavená na ukotvenie vzducholodí. Katastrofou prvej vzducholode Hindenburg bol tento plán pribrzdený.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa