Malebná je tá Malá Studená dolina

2010-12-16 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Malá Studená dolina leží vo východnej časti Vysokých Tatier.



Dolinou stúpa zeleno značkovaný turistický chodník, ktorý využívajú turisti smerujúci k Téryho chate.

Zdatnejší turisti môžu od chaty pokračovať do vyšších častí doliny, pretože zelená trasa stúpa do najvyššie položeného turisticky prístupného sedla Sedielko (2 376 metrov). Za ním zostupuje do Javorovej doliny.

Pod Širokou vežou vľavo odbočuje žltý chodník zabezpečený reťazami, ktorým sa cez Priečne sedlo možno dostať do Veľkej Studenej doliny.

Malá Studená dolina nedosahuje veľké rozmery, patrí skôr medzi menšie tatranské doliny. Impozantná je jej vertikálna členitosť, pretože na jej horskej obrube sa nachádza viac štítov prevyšujúcich 2 600 metrov. Najvyšší je Lomnický štít (2 634 metrov).

V zadnej časti sa dolina spätnou eróziou dostala k hlavnému vysokotatranskému hrebeňu medzi Širokou vežou a Baraními rohmi. Tento úsek hrebeňa zatlačila na severnú stranu pohoria. Severovýchodnú stranu doliny ohraničuje mohutná bočná rázsocha Lomnického štítu, protiľahlú stranu tvorí ostrá rázsocha, ktorej dominuje Prostredný hrot.

Malou Studenou dolinou preteká Malý Studený potok. Pod Starolesnianskou poľanou sa v nadmorskej výške 1 285 metrov spája s Veľkým Studeným potokom. Od sútoku pokračuje do Popradskej kotliny ako Studený potok a poniže Veľkej Lomnice sa vlieva do Popradu.

V podstate nevetvená Malá Studená dolina (ak za vetvy nepovažujeme početné žľaby) je dlhá 4,5 kilometrov. V pramennej časti sa nachádza rozmerná stupňovitá Kotlina Piatich spišských plies.

Jej horné stupne patria k najvyšším v Tatrách a aj preto sa v jednom z nich nachádza najvyššie položené tatranské plesoBaranie pliesko (2 207 metrov).

Keďže je nestále, ako výškový rekordér sa uvádza aj Modré pleso (2 157 metrov), ktoré tiež leží v Malej Studenej doline (...)

 

Viac sa dočítate v publikácii Najkrajšie doliny od vydavateľstva Dajama, rok 2009.

 

Zdroj/autor: Dajama, najkrajsiedoliny, drom

VIDEO Malá a Veľká Studená dolina



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa