Vodný mlyn v Kolárove

2010-08-17 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vodný mlyn v Kolárove na juhozápadnom Slovensku je posledným exemplárom plávajúceho mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. V mlyne sídli Múzeum vodného mlynárstva.



Vodný mlyn je umiestnený na mŕtvom ramene Dunaja. Postavený je na dvoch rovnobežných člnoch a ukotvený o breh rieky. Loďky sú väčšie, ako boli na pôvodných plávajúcich mlynoch.

Je to rekonštruovaná podoba vyrobená v Slovenských lodeniciach v Komárne v roku 1982 podľa vzoru bývalého lodného mlyna v Radvani nad Dunajom.

Mlyn je dnes teoreticky funkčný, v skutočnosti však nefunguje, čoho dôvodom je stojatá voda ramena. V objekte sa nachádza niekoľko komponentov z pôvodného mlyna a využitý je ako malá historická expozícia.

Zaujímavosťou je napríklad benzínový agregát z prelomu 19. a 20. storočia, pripomínajúci malú lokomotívu, ktorý údajne patrí medzi prvé mechanizmy na svete, vďaka ktorým vyrábali stroje rybárske siete.

Mlyn má pevnú konštrukciu, aby vydržal nápor jarných ľadov i storočnú vodu. Vedie k nemu 86 metrov dlhý most, ktorý sa považuje za najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe.

Mlyn sa nachádza na obľúbenej vodáckej trase Malým Dunajom. Rameno Malého Dunaja je tu však zahatané z oboch strán, takže k mlynu sa po vode nedá dostať.

Mlyn je súčasťou areálu s viacerými technickými pamiatkami a možnosťou oddychu a občerstvenia v tradičnej Krčme u Mlyna,  ktorá okrem iného upúta aj ojedinelou ponukou bylinkových likérov.

Počas celej letnej sezóny sa v areáli koná množstvo rôznych kultúrnych i gastronomických podujatí, tiež sa tu organizujú ekotábory pre školy.

 

  • Otváracie hodiny:
    letná turistická sezóna (1.5. - 15.10.) od 9.00 do 22.00
    zimná sezóna (16.10. - 30.4.) od 12.00 do 22.00
    Pre vopred nahlásené skupiny je múzeum k dispozícii aj mimo otváracej doby.
  • Vstupné:
    Dospelí 1 €
    Deti do 15 rokov 0,5 €
  • Akcie a možnosti zábavy

 

Združenie ochranárov Dolného Žitného ostrova
Ochranársky spolok Vodný mlyn
Petöfiho rad 23
946 03 Kolárovo
Tel.: +421 (0)918/436 881
E-mail:
sali@vodnymlyn.sk
Web: www.vodnymlyn.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, vodnymlyn, drom

Foto: Vydavateľstvo Dajama

 

 

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa