Kecskemét - mesto marhúľ a skvelej barack pálenky

2022-08-18 03:00:00 |   |    | 

Keď sa vyberiete na výlet do Budapešti autom, naplánujte si aj nejaké výlety v okolí. Mesto Kecskemét sa nachádza približne hodinu jazdy z centra maďarskej metropoly. Táto oblasť bola osídlená už pred 5000 rokmi. Vždy sa tam darilo poľnohospodárom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj celého regiónu.



 

Zachránili ich ovocné stromy a vinič

V okolí mesta Kecskemét sa v minulosti rozprestierali len dlhé planiny, ktoré boli ideálne na chov dobytka. Počas najlepších rokov sa tam chodilo pásť až 300 000 kusov, čo si však vybralo svoju daň. Vegetácia tam pomaly takmer vymizla a čoskoro nemali dostatok potravy. Navyše to spôsobilo pohyby piesku, ktorý taktiež tvorí túto oblasť. Z toho dôvodu sa obávali, že by zosuny pôdy mohli narušiť aj statiku viacerých budov v meste a hľadali spôsob, ako by tomu zabránili. Vtedy prišli s nápadom, že vysadia ovocné stromy a založia vinice. Tie zeminu spevnili a vďaka tomu nedošlo ku najhorším scenárom. Ich pestovanie sa nakoniec stalo jedným z hlavných spôsobov obživy. Veľmi dobre sa tam darí najmä marhuliam, z ktorých pripravujú rôzne pochúťky a zároveň robia najlepšiu barack pálinku – marhuľovicu v Maďarsku.

 

Palác Cifra a divadlo

Centru mesta dominuje viacero zachovaných historických budov. Jednou z nich je palác Cifra, ktorý je postavený v secesnom štýle. Dokončili ho v roku 1902 a odvtedy pútal pozornosť všetkých návštevníkov. Má nádhernú fasádu, ktorá je zdobená farebnou majolikou. Na oknách i ostatných ozdobných prvkoch dominujú oblé vlnkové tvary, ktoré majú zjemňovať celkový dojem z budovy. V súčasnosti sa v nej nachádza významná umelecká zbierka, v ktorej združili diela maďarských umelcov z 19. a 20. storočia. Secesný štýl pokračuje aj v interiéri, pričom najlepšiu ukážku uvidíte v slávnostnej sieni. Veľmi obľúbené sú pávy, ktoré zdobia rohy miestnosti. Palác je skvelou ukážkou secesného štýlu, ten neobarokový potop zastupuje divadlo Józsefa Katonu z prelomu 19. a 20. storočia.

 

Historická radnica

Druhou dominantou námestia v Kecskeméte je historická radnica, ktorej fasáda má neprehliadnuteľnú ružovú farbu. Budova bola postavená v roku 1895 a jej autorom je Odön Lechner, ktorý mal vytvoriť modernú stavbu, ktorá by však zároveň zahŕňala prvky maďarskej kultúry. Architekt sa preto rozhodol prepojiť tunajší folklór so secesiou. Porcelánové obklady pochádzajú zo známej budapeštianskej výrobne porcelánu a súčasťou budovy je aj zvonkohra, z ktorej v podvečerných hodinách hrajú skladby známych skladateľov vážnej hudby. V interiéri sa nachádza malý mestský parlament. Aj v tejto miestnosti uvidíte počas návštevných hodín bohatú výzdobu. Najkrajšia je obradná sieň s veľkou freskou, ktorej autorom je Bertalan Székely. Výrazným prvkom tejto výnimočnej stavby je aj točité schodisko.

 

Dve synagógy

Už v 19. storočí vznikla v Maďarsku iniciatíva s cieľom zriadiť prvé oficiálne múzeum fotografie v krajine. Najprv organizovali iba dočasné alebo trvalé výstavy diel domácich umelcov, v roku 1989 potom plánovali postaviť úplne novú budovu v Budapešti. Z toho však časom zišlo, preto prišli s nápadom využiť priestory starej synagógy v Kecskeméte. Už o dva roky neskôr boli úplne zrekonštruované a pripravené pre účely nového múzea. Odvtedy na výstave pribudli viaceré významné diela maďarských fotografov. Nachádza sa tam knižnica, zbierka historických plagátov a archív viacerých zaujímavých video a audio nahrávok. V meste sa nachádza ešte jedna synagóga, ktorá ma atraktívnejší exteriér. Pochádza z 19. storočia a dnes je sídlom Vedecko-technologického centra.

 

ZOO

Do Kecskemétu sa poľahky dostanete aj vlakom. Priamym spojom z Budapešti cesta trvá len jednu hodinu. Mesto je ideálne aj na výlet s deťmi - nachádza sa tam totiž zoologická záhrada, kde pokojne môžete stráviť väčšinu dňa. Keď sa v Maďarsku konala 1. svetová výstava poľovníctva, všetky zvieratá z nej podarovali mestu. Vtedy vznikol prvý menší zoo park, ktorý sa neskôr rozrástol. Kedysi v nej mali najmä typické maďarské zvieratá, teraz už však pribudli aj exotickejšie druhy. Deti uvidia napríklad opice alebo mačkovité šelmy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa