Plavecký hrad

2020-09-01 09:00:00 |   |    | 

Plavecký hrad



 

Zrúcanina Plaveckého hradu sa nachádza na západnom úpätí Malých Karpát nad obcou Plavecké Podhradie.

 

História

Plavecký hrad vznikol v polovici 13. storočia a v rokoch  1256-1273 už bol známy ako kráľovská pohraničná pevnosť. Začiatkom 14.storočia zrejme patril k majetkom Matúša Čáka Trenčianskeho. Vlastnil ho i Ctibor zo Ctiboríc, neskôr grófi zo Sv. Jura a Pezinka, Szerédyovci, Salmovci, Fuggerovci a Balassovci.

V polovici 16.storočia bol gotický hrad s hranolovou vežou a palácom prestavaný na renesančnú pevnosť s nádvoriami, neskôr doplnený o delové bašty.

Od roku 1641 boli pánmi hradu Pálffyovci, ktorí ho najprv začali obnovovať a pristavali tam niektoré nové budovy. V roku 1707 však hrad počas troch dní ostreľovali cisárski vojaci v boji proti kuruckým povstalcom, celý ho poškodili a odvtedy už doňho panovníci neinvestovali žiadne peniaze, preto začal výrazne chátrať.

 

Súčasnosť

Plavecký hrad sa zachoval len v podobe ruín. Možno vidieť vonkajšie murivo opevnenia, delovú baštu i múry paláca. Vo východnej bašte sa zachovala kamenná renesančná brána.

Zaujímavosti ponúka aj okolie hradu. Priamo oproti zrúcanine sa nachádza kopec so zvyškami laténskeho hradiska zvaného Pohanska, kúsok od neho môžete na okraji lesa vidieť aj zrúcaninu stredovekého kostola s gotickým presbytériom.

Na severnej strane hradného vrchu sa ukrýva vstup do Plaveckej jaskyne a pod hradom stojí renesančný Pálffyovský kaštieľ.

 

Video

 

Povesti a legendy

Podľa jednej z povestí vraj na Plaveckom hrade žil zlý a krutý pán, ktorý tyranizoval svojich poddaných. Jedného dňa zistil, že neprišiel na panské robotovať istý Mišo. Hoci bol vraj chorý, bezcitný zemepán ho nechal doviezť na hrad a tam dobiť palicami. Potom ho mali odviezť naspäť do dediny.

Keď však drábi úbožiaka naložili na voz, obklopili ich dvanásti zbojníci na čele s Jánošíkom. Prinútili ich vyzliecť si šaty a v ich preoblečení potom prišli za pánom. Toho priviazali na dereš a tĺkli ho, až kým nesľúbil, že sa polepší.

 

Ako sa tam dostať

K Plaveckému hradu sa dostanete po modrej značke z Plaveckého Podhradia, kde sa nachádza menšie parkovisko. Od neho vedie cestička mierne strmým kopcom, na vrchole ktorého sa už nachádza táto úžasná zrúcanina. Chodníček je veľmi jednoduchý, môžete tam zájsť aj s malými deťmi a výstup trvá približne pol hodinu.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Plavecký kras (1 km)

Cerová a hrad Korlátko (12 km) (19 km)

Smolenický zámok (25 km)

Jaskyňa Driny (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa