Smolenický zámok

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Smolenický zámok



 

Smolenice sú najvýznamnejším turistickým centrom v severnej časti Malých Karpát a víkendovým miestom oddychu Trnavčanov i obyvateľov okolia Trnavy.

 

História

Aj keď sú počiatky zámku nejasné, pravdepodobne vznikol v 14. storočí na smolenickom panstve Stiborovcov ako strážny hrad v súvislosti s husitskými vpádmi do Uhorska. Hrad slúžil na ochranu pohraničných malokarpatských priesmykov a Českej cesty.

Po viacerých majiteľoch ho od roku 1777 vlastnili Pálffyovci, ktorí ho na začiatku 20. storočia romanticky prestavali podľa stredofrancúzskych zámkov. Upravili hradbový múr, pôvodné vonkajšie bašty, vybudovali polygonálnu vežu a dve krídla hlavnej budovy. Celá prestavba bola v dôsledku prvej svetovej vojny a úmrtia Jozefa Pálffyho dokončená až po roku 1945, kedy sa stal zámok majetkom štátu.

 

Súčasnosť

V súčasnosti patrí Smolenický zámok k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku. Dominuje mu mohutná šesťboká veža s vyhliadkovou terasou. S vežou je prirodzene spojené obytné krídlo, dvojtraktová budova a priľahlá časť horného nádvoria. Zvyšná časť dvora a dolné nádvorie vytvárajú priestor pôvodného predhradia. Strmé strechy, veže, opevnené nádvorie s kaplnkou a baštami a upravená zeleň vytvárajú osobité čaro rozprávkových predstáv.

Zámok je Kongresovým centrom Slovenskej akadémie vied a počas celého roka sa v ňom uskutočňuje množstvo vedeckých konferencií a sympózií. Vo vnútri zámku sa nachádza niekoľko štýlovo upravených salónov a chodieb, ale žiadne historicky cenné vybavenie. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje okolitý prírodno-krajinársky anglický park, ktorý voľne prechádza do hustého malokarpatského lesa.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia povesť o Smolenickom zámku hovorí o zlom a krutom správcovi, ktorý si svoj hnev a zlú náladu často vylieval na sluhoch. Raz si zmyslel, že jedného pošle do Bratislavy s listom, no stanovil mu nesplniteľnú podmienku – vrátiť sa do troch hodín. Nešťastník vedel, že to nemôže splniť, no vybral sa na cestu a zamieril cez les. Na jeho prekvapenie tam stretol starca na koči, ktorý sluhovi sľúbil, že ho zvezie. Kone doslova leteli, a tak sa úlohu podarilo splniť. Podľa jednej z verzií sluhovi pomohol samotný čert, ktorý potom krutého správcu zobral do pekla. Iná však hovorí o dobrom duchovi, ktorý bol sám kedysi na smrť utrápeným sluhom. Keď si to správca uvedomil, tak sa preľakol, že na mieste zomrel. A tak sa odvtedy sluhom na Smolenickom zámku o čosi ľahšie žilo.

 

Ako sa tam dostať

Smolenice ležia medzi obcami Trstín a Horné Orešany. Dostanete sa sem z Bratislavy smerom na Pezinok po ceste 1. triedy asi po kilometroch. Druhou alternatívou je smer od Trnavy, kde je aj výjazd z diaľnice. Auto je možné odparkovať dole v obci ešte pred vstupom do zámockého parku. Vjazd doň je povolený len ubytovaným hosťom, resp. účastníkom akcie usporiadanej na zámku.

V Smoleniciach má zastávku autobus z Bratislavy aj Trnavy ako aj vlak. Železničná stanica je však od zámku vzdialená asi hodinu pešo.

 

Otváracie hodiny

Máj a jún: v nedeľu od 13:00 hod. do 17:00 hod.

Júl a august: denne od 10:00 hod. do 18:00 hod.

September a október: v nedeľu od 13:00 hod. do 17:00 hod.

Vstup každú celú hodinu so sprievodcom a výkladom.

 

Vstup so psom

V celom areáli platí zákaz vstupu so zvieratami.

 

Zaujímavosti v okolí

Hlbočianska dolina a vodopád (3 km)

Jaskyňa Driny (4 km)

Cerová a hrad Korlátko (12 km)

Dechtice a Katarínka (15 km)

Dolná Krupá (16 km)

Červený Kameň (19 km)

Trnava (20 km)

Budmerický kaštieľ (21 km)

Modra (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa