V Rusku pribúdajú letecké incidenty: V decembri bez nich prakticky neminul deň

2024-01-17 08:15:00 |   |    | 

V Rusku sú v poslednej dobe na dennom poriadku nehody dopravných lietadiel, všímajú si médiá. Nedávne incidenty síce neskončili smrťou pasažierov, svedčia ale o vzrastajúcom nebezpečenstve cestovania lietadlom v Rusku, napísal americký denník The Washington Post (WP). Do Ruska, ktoré kvôli invázii na Ukrajinu už takmer dva roky čelí západným sankciám, sa s ťažkosťami dostávajú náhradné diely.



 

Minulý mesiac bol na letecké incidenty v Rusku obzvlášť bohatý. Od 1. do 24. decembra sa totiž nenašiel v štatistike ani jediný deň, ktorý by sa obišiel bez nehody, núdzového pristátia alebo prerušenia vzletu kvôli technickým problémom, vypočítala už skôr stanica Rádio Slobodná Európa. Na niektoré dni pritom pripadalo podobných incidentov aj viac.

Predstavitelia ruského leteckého priemyslu ale aj tak podľa stanice uisťujú, že bezpečnosť ruských lietadiel sa nijako nezhoršila. Aby bol totiž letecký incident v Rusku klasifikovaný ako nehoda, musel by pri ňom niekto zomrieť alebo by lietadlo muselo utrpieť zásadné škody. A ruskí pasažieri síce v uplynulom čase nezriedka kričali v lietadle od strachu, zostali ale nažive.

Hlasnú ranu počuli pri štarte napríklad 8. decembra cestujúci na palube Boeingu 737 na linke z Novosibirsku do Moskvy. Oba motory lietadla sa vznietili a začali chrliť plamene. V rovnaký deň núdzovo pristál Airbus A319 mieriaci do Petrohradu po tom, čo krátko po štarte z letiska Miněralnyje vody na juhu Ruska došlo k strate tlaku v kabíne. Videozáznamy zverejnené na platforme Telegram ukázali cestujúcich, ako plakali a kričali, keď sa zo stropu spustili kyslíkové masky, pripomenul The Washington Post.

Nikto z 31 ľudí na palube nezomrel ani vlani 9. januára, keď vo výške 2900 metrov poklesol tlak v kabíne lietadla An-26 mieriaceho do Magadanu a z nákladnej časti vypadlo niekoľko batožín. Bez obetí sa obišiel aj incident z 12. septembra, kedy kvôli zlyhaniu hydraulických systémov pristál Airbus A320 priamo na kukuričnom poli v Novosibirskej oblasti, a mnohé ďalšie nehody dopravných lietadiel v minulom roku.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu západné krajiny zakázali vývoz náhradných dielov do Ruska, ale aj poskytovanie údržby, poistenia alebo aktualizovania softvéru pri strojoch ruskej leteckej flotily. Tá pritom od západných lietadiel závisí. Ruské dopravné lety podľa WP z 95 percent obsluhujú západné lietadlá.

Niektorí ruskí analytici podľa vzoru ruskej vlády minimalizujú nebezpečenstvo, ktoré by mohlo pri letoch ruských aerolínií hroziť. Ďalší ale pripúšťajú, že sankcie sa začínajú na ruskom leteckom priemysle neblaho podpisovať.

"Samozrejme, že sankcie ovplyvňujú bezpečnosť letov," povedal podľa WP v jednom z rozhovorov ruský novinár Andrej Meňšenin, ktorý sa zameriava na letectvo. "Situácia s bezpečnostnými letmi v Rusku je ale oveľa lepšia, než aké boli predpovede a očakávania na začiatku roka 2022," dodal.

Ruské aerolinky podľa novinárov zmierňujú dopady sankcií tým, že dovážajú náhradné diely alebo repasované motory z krajín strednej Ázie, Turecka, Singapuru, Iránu a ďalších krajín. Piloti sa ale nezriedka dostávajú pod tlak, keď musia v prípade zlyhania techniky robiť rozhodnutia, od ktorých závisia životy cestujúcich, pripúšťa Menšenin.

Ďalší ruský odborník na bezpečnosť letectva Andrej Patrakov je ohľadne stavu ruských lietadiel oveľa skeptickejší. Upozorňuje, že ruské úrady nechávajú aerolinky, aby využívali súčiastky dlho po uplynutí ich životnosti, čím sa zvyšuje nebezpečenstvo ich zlyhania počas letu.

Už pred západnými sankciami bola bezpečnosť ruského letectva podľa Patrakova "absolútne katastrofická". Veľa lietadiel by podľa neho teraz potrebovalo údržbu, tie ale neprichádzajú, pretože kvôli sankciám chýbajú súčiastky. "Keď hovorím o problémoch, nie je mojím cieľom ľudí znervózňovať, robím to pre ich bezpečie. Niekedy je to s leteckou bezpečnosťou veľký problém a ľudia by mohli nakoniec zomrieť. Mojím poslaním je týchto ľudí uchrániť," citoval aj americký denník Patrakova.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa