Vianočné cestovanie za vareným vínom

2011-12-08 11:20:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Varené víno, vianočný punč a medovinka, drobné slamené, drevené či kovové ozdôbky a rôzne dekoračné predmety v spojení s voňavými vianočnými dobrotami chytia za srdce snáď každého. Hotová pastva pre oči a zmysly, ktorá doslova pohladí dušu.



Vidina opojného vianočného moku v horúcom plastovom poháriku ohrievajúcom zmrznuté ruky je skutočne silná. Vôňa vianočného alkoholu miešajúca sa vo vzduchu s vôňou pečených gaštanov, trdelníkov, lokší, cigánskych a klobás každoročne dráždi predvianočné chúťky mnohých ľudí. Najviac zo všetkého do ulíc láka práve ich ochutnávka.

Obľuba vianočných trhov a podujatí je taká veľká, že mnoho vianočných maškrtníkov sa ťahá na potulky aj do iných miest či krajín. Veď predsa, treba ochutnať, či je lepšie varené víno v Bratislave alebo Trnave, a či sa tohto roku vianočný punč lepšie vydaril v Košiciach alebo v Prešove!

Prinášame vám prehľad vianočných trhov v najväčších mestách, aby ste i vy vedeli, kde a kedy môžete prísť nasávať vianočnú atmosféru! A všetko ostatné s tým spojené...

 

  • Bratislava

Vianočné trhy v Bratislave sa začali už 25. novembra 2011 a potrvajú do 23. decembra 2011. Rozžiarený stromček a priestor zaplnený množstvom stánkov hľadajte na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Náš tip: Pri návšteve Bratislavy neobíďte ani tradičnú predvianočnú predajnú výstavu spotrebného tovaru v Inchebe. Nájdete tu výhradne vianočný tovar ako ozdoby, svietniky, vence, dekorácie a pod.

Dni Vianoc v Inchebe trvajú od 2. do 21. decembra 2011.

 

  • Trnava          

Mesto Trnava, spolu s Bratislavou a Prešovom, začalo vianočné trhy už v posledný novembrový piatok, 25. novembra 2011. Nájdete ich priamo na Trojičnom námestí, kde bude adventné chvíle spríjemňovať každý deň nejaký kultúrny program.

O ponuku lahodného jedla a pitia sa starajú tri občerstvovacie zóny, takže o spokojnosť a pôžitok každého návštevníka je postarané. Novinkou vianočných trhov v Trnave je, že budú otvorené až do Silvestra.

Trnavské vianočné trhy sú tento rok údajne krajšie ako vianočné trhy v Bratislave, tak by to možno stálo za porovnanie, čo myslíte?

 

  • Nitra             

Veľká svetelná brána vedie priamo do Vianočného mestečka na Svätoplukovom námestí. Krásny stromček so svetlami, ktoré menia farbu, môžete obdivovať na vianočných trhoch v Nitre. Otvorenie, ktoré sprevádzal nádherný, a čo je dôležité aj dlhý ohňostroj, bolo v nedeľu, 4. decembra 2011.

Vo fontáne sa nachádza drevený betlehem a dookola sú stánky s obchodníkmi, ktorí tam predávajú rôzne voňavé dobroty na jedenie, dokonca aj syry, ako i punč, medovinu, varené víno, a predávajú tam aj rôzne vianočné ozdoby a podobné malé milé vianočné vecičky. Vianočné mestečko bude stáť vo svojej kráse až do Silvestra. Vtedy sa tiež koná pre všetkých milovníkov behu do kopca Zoborský silvestrovský beh.

Náš tip: V dňoch 13. - 19. decembra 2011 sa na Výstavisku Agrokomplex Nitra uskutočnia Čarovné vianočné trhy, na ktorých bude v ponuke tradičný vianočný sortiment, občerstvenie a bohatý kultúrny program. Nájdete tu vianočné stromčeky, ryby, dekorácie, ozdoby, svietniky, vence, kvetinové výzdoby, oblečenie, hračky, knihy, bytové doplnky, zábavnú pyrotechniku, šperky a bižutériu, atď.

 

  • Trenčín

Trenčianske Čaro Vianoc pod hradom sa začalo v piatok, 2. decembra 2011 a potrvá až do Troch kráľov. Vianočné trhy prinášajú obyvateľom a návštevníkom mesta množstvo podujatí, a to hlavne na historickom Mierovom námestí.

Dôstojné oslavy vianočných sviatkov v Trenčíne prinášajú okrem jarmoku aj posedenia pod stanom pri hudbe a koledách, zimovanie rímskych vojsk pod hradnou skalou, zimný festival alternatívneho umenia Alternatívne Vianoce, varenie vianočnej šošovice či kapustnice, umelecký jarmok, koncerty vážnej hudby, Vianoce na Trenčianskom hrade, živý Betlehem alebo hudobný minifestival. Navštívte aj vy historické Mierové námestie a Čaro Vianoc pod hradom, veď aj sám Svätý Mikuláš v sprievode svojich čertov a anjelov tam už bol!

 

  • Žilina 

Vďaka námestiam plným dobrého jedla, pitia a remeselných výrobkov je vianočná atmosféra už aj v Žiline. Oficiálne otvorenie tohtoročných vianočných trhov prebehlo 5. decembra 2011 o 17:00, keď primátor mesta Žilina spolu s Mikulášom rozsvietili stromček. Vianočné trhy nájdete na Mariánskom a Hlinkovom námestí do 23. decembra 2011.

Aj športovci si prídu na svoje. V sobotu, 17. decembra 2011 sa uskutoční 10. ročník Vianočného behu, ktorý bude tentoraz netradične na Vodnom diele Žilina. Skúsiť si to môžu i rekreační bežci, pretože je možnosť zabehnúť si trať od 3 km až po maratón. Návštevníkov čaká veľmi zaujímavá sprievodná akcia, a to zimné plávanie otužilcov. 

 

  • Prešov

V prvej trojke otvárania vianočných trhov bolo aj mesto Prešov. Otvorenie vianočných trhov sa konalo v piatok, 25. novembra 2011 o 16.00 na pódiu pred Ľudovou bankou vystúpením folklórneho súboru Šarišanček.

Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove nájdete drevený vyrezávaný betlehem a to ešte nie je všetko!

Rímskokatolícka farnosť Prešov pripraví v dňoch 15. a 22. decembra 2011 od 16.00 pred Ľudovou bankou živý betlehem. Vianočné trhy v Prešove potrvajú do 23. decembra 2011 do 23:30.

 

  • Banská Bystrica

Od Mikuláša zahrievajú obyvateľov a návštevníkov mesta pod Urpínom stánky s občerstvením, punčom a ďalšími pochutinami na Námestí SNP a Námestí Štefana Moyzesa. Vytratia sa až 1. januára 2012 po oslavách príchodu nového roka.

Vianočné remeselné trhy budú k dispozícii od 12. do 22. decembra 2011, počas ktorých budú každý deň spríjemňovať od 16:00 vystúpenia folklórnych a speváckych súborov a spevokolov.

Začiatok každého podujatia bude v duchu tohtoročných trhov zapaľovať symbolické svetlo postavička mestského rozsvecovača.

 

  • Košice           

V pondelok, 5. decembra 2011 o 17:00, keď sa všetky netrpezlivo vyčkávajúce deti dočkali príchodu Sv. Mikuláša, sa rozsvietil stromček a začalo sa pestré vianočné dianie aj v Košiciach.

Košické vianočné trhy prebiehajú na Hlavnej ulici v Košiciach denne od 09:00 do 21:00. Vianočné programy s jedinečnou atmosférou sa konajú denne od 17:00.

Vianočné trhy v Košiciach sa skončia v piatok, 23. decembra 2011 ponukou primátorského punču.

 

Zdroj/autor: capeverde, drom

Foto: autor, sita

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa